Putin'den "Erdoğan'la görüşeceğim" mesajı: Ukrayna tahılı Batı ülkelerine gidiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın uyguladığı yaptırımlar ve dünya gidişatına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Putin'den "Erdoğan'la görüşeceğim" mesajı: Ukrayna tahılı Batı ülkelerine gidiyor
Putin'den "Erdoğan'la görüşeceğim" mesajı: Ukrayna tahılı Batı ülkelerine gidiyor
GİRİŞ 07.09.2022 09:29 GÜNCELLEME 08.09.2022 14:13
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Ekonomik Forumu'nda, Batı'nın yaptırımlarıyla, Avrupa'da ve dünyada beklenen olası krizlere yönelik açıklamalarda bulundu.

Putin, "Çin ile, Rus rublesi ve Çin yuanı cinsinden gaz ticareti kararı aldık. Gazprom ile Çin'in doğal gaz alım satım işlemlerinde ruble ve yuan'ın payı yüzde 50 yüzde 50 olacak. Avrupa'nın yaptırımlarından etkilenen Rus şirketlerini desteklemeye devam edeceğiz. Rusya, Batı'nın ekonomik saldırganlığıyla yüzleşmeyi başardı. Rusya'da enflasyon düşerken, Batı ülkelerinde yükseliyor. Mevcut koşullarda Rusya'yı izole etmek imkansız, endüstriyel ve ekonomik güvenliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.

"YAPTIRIMLAR DÜNYA İÇİN TEHLİKE"

Batı politikaları küresel ekonomik sistemin temellerini sarsıyor. Batılı ülke liderlerinin yanlış ekonomik adımları nedeniyle Avrupalı şirketler rekabet gücünü kaybediyor. Rusya ile ilişkileri kesme kararı, Avrupa'da ekonomik gerilemenin nedenlerinden biri. Yaptırımlar tüm dünya için tehlike oluşturuyor.

"ERDOĞAN'LA GÖRÜŞECEĞİM"

Avrupa ürün sıkıntısı çekiyor, yoksul ülkeler gıdaya ulaşamıyor. Geçişine izin verdiğimiz Ukrayna tahılıın çok yüksek bir kesimi, yoksul ülkelere değil Batı ülkelerine gitti. 87 gemiden sadece 2'si Afrika'ya gönderilmiş. Eğer Türkiye ara ülke statüsünden çıkarsa, Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın neredeyse tamamı gelişmekte olan ve en fakir ülkelere değil, AB ülkelerine gönderilecek. Ukrayna tahılının güzergahını değiştirmeyi düşünmek zorundayız. Afrika ülkelerinin liderleriyle görüştüm ve Ukrayna tahıl ihracatını kolaylaştırmak için onlara söz verdim. Ama anlaşılan o ki; bu konuda biz ve en yoksul ülkeler kandırıldık. Bu yüzden tahıl sevkiyatına kısıtlama getirebiliriz. Konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşeceğim. Dünyadaki gıda krizi çoğalacak ve bu talihsiz bir durum.

"DOLARA EUROYA GÜVEN AZALDI"

Dolara, euroya ve sterline olan güven kayboldu. ABD müttefiklerinin bile dolar rezervleri azaldı. Artık ödeme sistemleri ve uluslararası rezervlerde bu para birimlerinin güvenliğinden bahsedilemiyor. Kendimize doğal kaynaklar sağlayabiliyoruz ve Batı, ekonomik ve sosyal kriz nedeniyle bir çıkmaza girecek.

"KENDİ ÇIKARLARI İÇİN SÜREKLİ KURALLARI DEĞİŞTİRİYORLAR"

Batı, sadece kendi işine gelen dünya düzenini ayakta tutmaya çalışıyor, sürekli kuralları değiştirip kendi çiğniyor. Avrupa'daki insanların yaşam kalitesi de ABD diktatörlüğünün ayakta tutulması uğruna feda ediliyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 37
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Vermeyin buğday batıya gaz da vermeyin aç kalsın kefereler
    Cevapla
  • Yanlız Kurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu olaydan kesin Türkiye de etkilenir karaborsa patlar mal stok olur fiyat artar
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamın lafı açık ; Afrika liderleri ile görüşmüş , Tahılın Batı İttifakı ülkelerine sevkiyatını istemiyor . Yani Afrika'yı eline aldığını , Batıyı ise kendisine muhtaç kılmak istediğini ifade ediyor . Rusya , Avrupa'yı ezim ezim ezecek , bunu ima ediyor .
    Cevapla
  • Adalet hakkindir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sabir arkadaşlar abd nin de ab nin de kismetse ömrümüz olursa önce birbirlerine düştüklerini sonra da parcalandiklarini göreceğiz
    Cevapla
  • haydar 1 yıl önce Şikayet Et
    Ah putin şu Suriye ve ukrayna politikasında şartsız kosulsuz tamamen Türkiye ile zamaninda birlikte olsaydın tatindan yenmez bal olurdun bal
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi