Beyaz Saray'dan "Türkiye'ye F-16 satışı" açıklaması

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın F-16 anlaşmasına desteğinin sürdüğünü söyledi.

Beyaz Saray'dan "Türkiye'ye F-16 satışı" açıklaması
Beyaz Saray'dan "Türkiye'ye F-16 satışı" açıklaması
GİRİŞ 09.09.2022 09:43 GÜNCELLEME 09.09.2022 10:16
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Zoom üzerinden Beyaz Saray'daki gazetecilere verdiği brifingde, Amerikan dış politikasını değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün yaptığı "Rusya tarafından henüz tahıl sevkiyatı yok fakat Sayın Putin'in tabii haklı olduğu bir konu var. O da nedir? Bu tahıl sevkiyatında gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil" açıklamasının sorulması üzerine Kirby, şunları kaydetti:

Putin'den 'Erdoğan'la görüşeceğim' mesajı: Ukrayna tahılı Batı ülkelerine gidiyorPutin'den "Erdoğan'la görüşeceğim" mesajı: Ukrayna tahılı Batı ülkelerine gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tahıl sevkiyatı açıklaması: Putin rahatsız olmakta haklıCumhurbaşkanı Erdoğan'dan tahıl sevkiyatı açıklaması: Putin rahatsız olmakta haklı

"Türkiye'nin arabuluculuk ettiği bu anlaşma, tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu gıda ve gübreyi küresel piyasaya soktu. Anlaşma başladığından bu yana 1 milyon tondan fazla tahıl ve tohum Ukrayna'dan çıkarıldı ve küresel piyasaya girdi. Bazı gıdaların piyasaya girmesi daha uzun sürüyor. Yemen ve Afrika Boynuzu'na dağıtılmak üzere Dünya Gıda Programı 2 gemi dolusu gıda satın aldı. ABD de bunun yapılması için Dünya Gıda Programı'na 68 milyon dolar verdi. Bu anlaşmanın önemine inanıyoruz. Anlaşmanın etkilerini piyasalarda görmeye başladık bile."

Kirby, bir gazetecinin "Bu anlaşmanın bozulacağını düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusunu ise "Bu anlaşmanın bozulacağına dair herhangi bir emare görmüyoruz. Bilakis, ortak ve müttefiklerimizle anlaşmanın başarılarının sürmesi için çalışacağız" dedi.

John Kirby

BİDEN'IN F-16 SATIŞINA DESTEĞİ SÜRÜYOR

Diğer bir gazetecinin, Türkiye'nin ABD'den F-16 modernizasyonuna ilişkin yaptığı talebi sorması üzerine Kirby, "F-16 programına ilişkin bir güncellememiz yok. Başkan Joe Biden bu anlaşmaya desteğini sürdürüyor" yanıtını verdi.

Biden'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu programının henüz netleşmediğini, dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin bir bilgi veremeyeceğini belirten Kirby, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan ile ilgili açıklamalarının sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi yorumlarını yapabilir. Türkiye bir NATO müttefiki ve önemli bir ortak. Özellikle tahıl anlaşmasında çok önemli bir rolü var. Türkiye ile bazı konularda görüş farklılıklarımız var, bu herkesin malumu ama bu, 'Türkiye ile ilişkilerimize önem vermiyoruz, NATO üyeliklerini önemsemiyoruz, çok istediğimiz tahıl anlaşmasındaki rolünden dolayı minnettar değiliz' anlamına gelmez."

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 73
  • Önlem şart 1 yıl önce Şikayet Et
    Destek oyalamak için yapılıyor iyi polis kötü polis sonuç vermek istemiyor
    Cevapla
  • zaza 1 yıl önce Şikayet Et
    jo biden destekliyor senato da biden ı desteklesin, verin bitsin bu konu kapansın. siz vermezsiniz biz çin rusya ve japonya ya yönelebiliriz. caatsa zaten gizli uygulanıyor açık olsa kapalı olsa ne olur ki artık.
    Cevapla
  • yavuz 1 yıl önce Şikayet Et
    Desteği sürüyormuş. Be bunak destekleme. Ya Paramızı verin, yada istediklerimizi verin. Paranın üstüne yatmanın yollarını aramayın.
    Cevapla
  • Uçak Teknisyeni 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden F16 Savaşan Şahin uçağını alıyoruz. 1997 Yılında kendi müzesine koyduğu şimdilerde ise yenilik yaptık /modernize oldu. Diyerek Blok 70 altında bize satmak istediği uçakları lütfen almayın. Bu uçaklar gökyüzünde en fazla 15 yıl uçar. Ve elinizde patlar. Daha teknolojik bir alıma gidelim. Bu ülkenin parasını heba etmeyelim. Biz zengin bir ülke değiliz alacağımız uçak sayısı F35 ler alınmadı diye eski uçağa neden yöneliyoruz. Eskiyi alacak kadar zengin değiliz. NATO bizim güçlenmemizi istemiyorsa şayet . Adil davranmıyordur.
    Cevapla
  • Aza 1 yıl önce Şikayet Et
    geçici olarak motorları lazım, yedek parça coğunu bizde üretiyoruz, bu yüzden lazım mış
    Cevapla
  • Atilla Uzun 1 yıl önce Şikayet Et
    F16 larin tamamını yapacak teknik ve üretim var..Tıpkı hurda araç alıp toplamaya benziyor..Her şeyi milli üretimle oluyor.Su anda milli uçak üretiyoruz.Ucak filo açığı var ..Evdekiler yetmiyor.Kendi uçağımız üretilmeye başladığında Bu ucaklari sa satabiliriz.. .. Zararımız olmaz..Aksine parça ve bakım yaparız..
    Cevapla
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye yarın su 57 almaya karar verdik rusyayla görüşüyoruz dese koşarak gelirler .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yıkılan köprünün ABD'ye maliyeti belli oldu! Her gün bir servet kaybedecek...
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"