Güneş patlamasıyla 38 Starlink uydusu yok oldu! Elon Musk milyonlarca dolar zarar etti

Bu yılın başında Güneş’te meydana gelen büyük bir yıkım olayının Elon Musk'a ait 38 Starlink uydusunu yok ettiği belirtildi.

Güneş patlamasıyla 38 Starlink uydusu yok oldu! Elon Musk milyonlarca dolar zarar etti
Güneş patlamasıyla 38 Starlink uydusu yok oldu! Elon Musk milyonlarca dolar zarar etti
GİRİŞ 19.09.2022 11:58 GÜNCELLEME 19.09.2022 12:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

SpaceX, düşük gecikmeli 49 internet uydusunu 3 Şubat'ta ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden uzaya fırlattı. Bu esnada ise Güneş’te yaşanan patlama nedeniyle büyük bir radyasyon dalgası etrafa yayıldı. 

Bu dalga, taçküre kütle atımı (CME'ler) olarak da adlandırılan Güneş yüzeyindeki bir patlama ile kıvılcımlandı.

Patlama sonrası, Güneş enerjisi atmosferi ısıttı ve Starlink uydularının gönderildiği 200 metre yükseklikteki az miktarda havanın yoğunluğunu yükseltti. Hava yoğunluğun artışıyla da atmosferik sürüklenme en az yüzde 60 arttı.  Starlink uydularının kendilerini birkaç yüz metre daha yükseğe çıkarmaları gerekiyordu ancak sürtünmenin artması nedeniyle bu gerçekleşmedi.

Starlink uydularının otuz sekizi önce alçalmaya başladı. Daha sonra da dünya atmosferine girerek yandı.

SpaceX'in güneş fırtınasından kaynaklanan ekonomik kaybının 'on milyonlarca dolar' olduğu belirtiliyor.

Her biri yaklaşık 300 kilo olan 38 uydu  Atmosfere yeniden girdiğinde hiç kimse için tehlike oluşturmadı. 

SpaceX, Starlink'in Türkiye'de hizmet vermeye başlayacağı tarihi ertelediSpaceX, Starlink'in Türkiye'de hizmet vermeye başlayacağı tarihi erteledi

Rusya, Starlink'in meşru askeri hedef olabileceğini söylediRusya, Starlink'in meşru askeri hedef olabileceğini söyledi

Toplam sayı 3 bin 200'ü geçti! SpaceX 54 Starlink uydusu daha fırlattıToplam sayı 3 bin 200'ü geçti! SpaceX 54 Starlink uydusu daha fırlattı

SpaceX konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yörüngeden çıkan uydular, diğer uydularla sıfır çarpışma riski taşıyor ve tasarım gereği atmosfere yeniden girdiğinde yok oluyor. Yani yörünge enkazı yaratılmıyor ve hiçbir uydu parçası yere çarpmıyor" dedi.

Alçak Dünya Yörüngesi'ndeki Starlink uydu sayısı 3 bin 300'ü geçti. Şirket on binlerce daha uydu göndermek için gerekli izinleri almaya çalışıyor.

KAYNAK: DAİLY MAİL
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Kafa bulmuslar serlokun mizansel sucluyu bulma senaryosu gibi. O gunes isinlari kac milyar yildir o atmosfere geliyor. O gunes firtinalarinin o kadar etki ettigi 3300 ncü uyduda mi cikmis ortaya. Desene uv dayanimini saglayamadik yada yorungeyi hesaplayamadik yada en iyisi ruslar bizi vurdu yada bizim teknoloji de çinden iyi degil. her attigimizin biri havalanmadan biri yorungeye girmeden biri de tam yerlesirken dunyanin cekim kuvvetine boyun egiyor. Insanlarin tepesine de dusmesi an meselesi. Insanliktan elinizi cekip Kendi basinizi yersiniz inşAllah.
    Cevapla
  • @rom@ 1 yıl önce Şikayet Et
    iyi olmuş....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İran'dan ateşkes açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Heniyye ile görüştü: Aynı adımı İsrail de atmalı!