Başkan Erdoğan arabuluculuk etti! Rusya-Ukrayna arasında 200 esir takas edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yürüttüğü diplomasi trafiği sonucunda Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesinin bugün yapıldığını açıkladı.

GİRİŞ 22.09.2022 03:21 GÜNCELLEME 22.09.2022 19:30
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde gazetecilere ABD ziyaretini değerlendirdiği söyleşide, Türkiye'nin arabuluculuğunda gerçekleşen esir mübadelesinin savaşın sonlandırılması yolunda önemli bir adım olduğunu belirterek, Rusya ve Ukrayna arasında barışın tesisine yönelik çabalarının devam ettiğini söyledi.

New York Times'ın manşetinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü!New York Times'ın manşetinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü!

PUTİN VE ZELENSKİY'E TEŞEKKÜR

Esir mübadelesine imkan verdikleri için Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e teşekkür eden Erdoğan, "Bu süreçte gayret gösteren bütün arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum." dedi.

UKRAYNA-RUSYA ARASINDA ESİR TAKASI GERÇEKLEŞTİ

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofis Başkanı Andriy Yermak, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında esir düşen 215 esirin takasının yapıldığını duyurarak, “Bu, Devlet Başkanı Zelenskiy ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki kişisel anlaşmaların sonucudur" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofis Başkanı Andriy Yermak sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında esir düşen 215 esirin takasının yapıldığını duyurarak, “Başkan Vladimir Zelenskiy net bir görev belirledi. Kahramanlarımızı eve geri getirmek. Sonuç, kahramanlarımız özgür" dedi.

“RUS ESARETİNDEN 215 KİŞİYİ GERİ GETİRDİK”

Büyük bir mahkum takası olduğunu belirten Yermak, esir takasının birkaç aşamadan oluştuğunu ve farklı yerlerde gerçekleştiğini belirterek, “Rus esaretinden 215 kişiyi geri getirdik” dedi.

Rus esaretinden kurtarılanlar arasında askerlerin, sınır muhafızların, polislerin, ulusal muhafızların, gümrük memurların ve sivillerin bulunduğunu aktaran Yermak, esirler arasında farklı rütbede askerlerin ve Azov Taburu’ndan askerlerin olduğunu ifade etti.

Söz konusu esir takasının Devlet Başkanı Zelenskiy ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki kişisel anlaşmanın sonucu olduğuna vurgu yapan Yermak, “Ruslar bize canlarıyla şantaj yapmak istediler ama bunu kimseye yapmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

MEDVEDCHUK, ESİR TAKASINDA KULLANILDI

Serbest bırakılanlar arasında Ukrayna için savaşan ve idam cezası ile karşı karşıya olan 10 yabancı uyruklu savaşçının da olduğunu aktaran Yermak, savaş esrilerinin geçtiğimiz nisan ayında özel bir operasyonla yakalanan Putin'in müttefiki Yaşam İçin Muhalefet Partisi’nin Başkanı Viktor Medvedchuk ile takas edildiğini açıkladı. Medvedchuk, Ukrayna’da vatana ihanetten yargılanıyordu.

Yermak ayrıca, 5 Azov Taburu komutanı için 55 Rus savaş esirinin takas edildiğini aktararak, "Zor bir süreçti. 215 kişiyi serbest bıraktık. Bu, Silahlı Kuvvetlerin ön cephedeki çabalarının sonuçları da dahil olmak üzere, önemli bir sonuçtur” dedi.

“İNSANIMIZI GERİDE BIRAKMAMAK SADECE SÖZ DEĞİL, BİR KURALDIR”

Zelenskiy ise yaptığı açıklamada, “Muhafızlarımız evlerine gidiyor. Çünkü bizim için insanımızı geride bırakmamak sadece söz değil, bir kuraldır” dedi.

İDAMA MAHKUM EDİLEN İNGİLİZLER SERBEST BIRAKILANLAR ARASINDA

Serbest bırakılan grubun ABD, İngiliz, İsveç, Hırvat ve Fas vatandaşlarından oluştuğu ve aralarında Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde çıkarıldıkları mahkemece idama mahkum edilen İngiltere vatandaşları Sean Pinner ve Aiden Aslin ile Fas vatandaşı Saadun Brahim de bulunuyor.

KAYNAK: AA, İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Birde donetsk lugansk halk cumhuriyeti çıktı, bu rusları iyi takip etmek lazım, yoksa yerleştikleri her yerin....
    Cevapla
  • hemmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar ne anlatıyor, Kılıçdaroğlu? Çık meydana bütün bunlar Ak Parti'nin düzenlediği, kurguladığı tiyatrodan ibarettir, de. Açıklama bekliyoruz.
    Cevapla
  • ATATÜRK 1 yıl önce Şikayet Et
    TÜRK ve ISLAM düşmanı azov neo-nazileri sözüm topunuza: ebedi cehennemden kurtuluş yok. Neo-nazis of azov: know that there is NO escape from eternal hell.
    Cevapla
  • Ali Can Yücel 1 yıl önce Şikayet Et
    Sömürgeci devletlerin askerleri Ukrayna da Rusya ya karşı savaşıyor ama faslı ne alaka?
    Cevapla
  • Reisin Askeri 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünya lideri reisimiz, dünya lideri ...ama patates sogana oyunu ruhunu satanlar anlamaz bunu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanı Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması! Harekete geçildi: Kapatma cezası...
Hamas: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden gurur duyduk