Mars, 7 buçuk ton insan çöpüyle dolu

Alçak Dünya Yörüngesi'ndeki çöpler için endişe ettiğimiz bir dönemde insanların Mars'a gitmeden şimdiden 7 buçuk ton çöpü Kızıl Gezegen'de bıraktığı belirlendi.

Mars, 7 buçuk ton insan çöpüyle dolu
Mars, 7 buçuk ton insan çöpüyle dolu
GİRİŞ 25.09.2022 10:12 GÜNCELLEME 25.09.2022 14:52
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler Dış Uzay İşleri Ofisi'ne göre, son 50 yılda ülkeler 14 ayrı görev üzerinden Mars'a 18 insan yapımı nesne gönderdi. Bu görevlerin çoğu hala devam ediyor ancak onlarca yıldır devam eden görevler boyunca, insanlık Mars'ın yüzeyinde birçok enkaz parçası bıraktı.

Mars'ın yüzeyine insanlar tarafından bırakılan çöpler artık belirgin bir şekilde de görülebiliyor. Örneğin NASA'nın Perseverance ekibi, geçtiğimiz aylarda Mars'ta iki kaya arasında insan çöpüne rastlandığını bildirmesi tüm dünyada şaşkınlık yaratmıştı.

Mars'ta beklenmedik keşif! İnsan çöpü mü?Mars'ta beklenmedik keşif! İnsan çöpü mü?

Daha önce 2012 yılında Curiosity ve  2005 yılında da Opportunity de iniş araçları insan çöpüyle karşılaşmıştı.

Mars'a çöpler şimdilik üç kaynaktan geliyor: atılan donanımlar, etkin olmayan uzay aracı ve düşen uzay aracı.

MARS'TA AKTİF OLMAYAN 9 UZAY ARACI BULUNUYOR

Mars yüzeyinde şu anda aktif olmayan dokuz uzay aracı bulunuyor. Bu araçlar ise şunlar:

  • Mars 3
  • Mars 6
  • Viking 1
  • Viking 2
  • Sojourner
  • Beagle 2
  • Phoenix
  • Spirit
  • Opportunity 

Bu araçlar henüz bir tehlike oluşturmuyor. Ancak zaman geçtikte aşınma ve yıpranmaya bağlı olarak kopan parçalar Mars yüzeyine saçılmaya başlayacak.

NASA, Perseverance aracıyla Mars'ta 2,5 milyar piksel çözünürlüğünde fotoğraf oluşturduNASA, Perseverance aracıyla Mars'ta 2,5 milyar piksel çözünürlüğünde fotoğraf oluşturdu

Curiosity'nin alüminyum jantlarının bazı parçaları beklenenden çok daha önce kırılıp gezegenin yüzeyine dağılmaya başladı.

Şimdiye kadar Mars'a gönderilen tüm uzay araçlarının kütlesi toplandığında, uzaya gönderilen insan yapımı nesnelerin ağırlığı yaklaşık 10 tonu buluyor. Şu anda aktif durumda olan araçların ağırlığı bu sayıdan çıkarıldığında (3,5 ton) ise Mars'ta yaklaşık 7 buçuk ton enkaz olduğu ortaya çıkıyor.

Bilim adamları, Mars'taki çöplerin mevcut ve gelecekteki görevler için risk oluşturmasından büyük endişe duyuyor. Perseverance ekibi buldukları tüm enkazları belgeliyor ve herhangi birinin gezicinin topladığı örnekleri kirletip kirletmediğini kontrol ediyor.

KAYNAK: FAST COMPANY
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Insanlik insanlar uzayi kirletiyor muş. Ben degilim babam da degil cocugum da hic bir akrabimiz da kirletmedi. O zaman inkalar mayalar yada azteklilerdir. Kim kirlettiyse onlar temizlesinler ile kurtulamayacagimiza gore bm ge besler vergi salsin odeyelim. Hatta turkiye olarak para toplayip marsa cop konteyneri gonderelim sembolik de olsa anlamli olur nede olsa green ciler nasaya gelince sadece cardıyla ilgeleniyor.
    Cevapla
  • Engin 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyayi kirletdidimiz yetmedi simdide gezegenleri kirletiyoruz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Barbados, Filistin'i devlet olarak tanıdı
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz