Frank Pallone: Erdoğan'a güvenemeyiz, F-16'ların satışı durdurulmalı

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Frank Pallone, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışının durdurulmasını isteyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saldırgan tutum sergilediği imasında bulundu.

GİRİŞ 17.10.2022 15:41 GÜNCELLEME 01.11.2022 11:34
Bu Habere 179 Yorum Yapılmış

Yunanistan'ın Ege ile Doğu Akdeniz'deki maksimalist duruşu ve Türkiye'nin savaş uçaklarına radar kilidi atmasını görmezden gelen ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Frank Pallone, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı gerçek dışı söylemlerle tehdit etti.

Amerikan gazetesi New York Times'ın "Seçimler yaklaşıyor, Erdoğan Yunanistan ile ateşi yeniden arttırdı" başlıklı haberini Twitter hesabından paylaşan Pallone, "Erdoğan Yunanistan'a karşı askeri harekat tehdidinde bulunurken, ABD boş duramaz. İşte bu yüzden Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını sonlandırmalıyız. Erdoğan'a güvenilemez, bunları başka bir NATO müttefikine karşı kullanabilir" dedi.

F-16'LARDAKİ ŞARTLAR KALDIRILMIŞTI

11 Ekim 2022'de ABD'li Senatörlerin hazırladığı yasa tasarıları, ABD Savunma Bakanlığı 2023 Bütçe Kanunu'nun (NDAA) Senato versiyonundan çıkarıldı.

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİ METİNLERİ BİRLEŞTİRİLECEK

Senato NDAA tasarısını tamamladıktan sonra, tasarıyı Temsilciler Meclisi'nin versiyonu ile ortak bir metin haline getirerek, ABD Başkanı Joe Biden'a gönderecek.

Tasarının son halinde de Türkiye'nin F-16 alımını koşullara bağlayan maddelerin çıkarılması bekleniyor.

ABD'den Türkiye için F-16 kararı! İki şart kaldırıldı!ABD'den Türkiye için F-16 kararı! İki şart kaldırıldı!

Bob Menendez: Erdoğan'ın saldırganlığı durana kadar onaylamayacağımBob Menendez: Erdoğan'ın saldırganlığı durana kadar onaylamayacağım

ABD'nin F-16 kararı, tabiri caizse Yunanistan'ı şoka soktuABD'nin F-16 kararı, tabiri caizse Yunanistan'ı şoka soktu

İbrahim Kalın: ABD'nin F-16 adımı Türkiye için olumluİbrahim Kalın: ABD'nin F-16 adımı Türkiye için olumlu

ŞARTLARIN METNE GİRMESİNE PALLONE ÖNCÜLÜK ETMİŞTİ

Ancak ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Frank Pallone, Temmuz 2022'de Türkiye'nin F-16 Blok 70 tedarikini içeren bir yasa tasarısı sunmuştu.

Frank Pallone tarafından sunulan ve Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen yasa tasarısına; "F-16'lar veya F-16 modernizasyon kitlerinin, Türkiye tarafından Yunanistan sahasına yönelik tekrarlayan ihlallerde kullanılmayacağına dair güvence verilmesi" ve "satışın ABD çıkarına olması" yönünde iki madde konulmuştu.

YUNANİSTAN KIŞKIRTILIYOR MU?

Adalardaki kara sularımıza göz diken ve yer altındaki zengin hidrokabonu elimizden almak isteyen ABD, Yunanistan'ı çevrelediği askeri üslerle Türkiye'ye karşı kullanıyor.

Batı'da sınırlı sayıda analist savaşı öngörse de Avrupalı diplomatlar arasında siyasi olarak tehdit edilen bir Erdoğan'ın komşuları için giderek daha tehlikeli hale geldiğine ve kazaların olabileceğine dair artan bir his bulunuyor.

İŞTE NEW YORK TİMES'IN O HABERİ

NYT'de yer alan Steven Erlanger imzalı makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında asılsız iddialar yer alıyor. İsmini açıklamadığı Türkiye'de uzmanlaşmış bir diplomata yazısını dayandıran Erlanger, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlere gidilen süreçte yeni bir gerilime ihtiyacı olduğunu belirtti.

Adı açıklanmayan diplomat, Rusya ile NATO ülkesi Türkiye'yi benzeştiren ve iki ülkenin de Batı'ya karşı saldırgan bir tutum sergilediğini iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bir gece ansızın gelebiliriz" sözlerini, sanki ortada hiçbir sebep yokken söylediği izlenimi verilmeye çalışıldı.

Yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öngörülemeyen ve çok zor bir müttefik olduğu, bunun yanı sıra ekonomik zorluklara karşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile güvenli alan oluşturma arzusunda olduğu öne sürüldü.

Analizde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Yunanistan'ın S-300 sistemine ses çıkarmayan ABD'nin, Türkiye'ye vermediği F-35'leri Atina'ya gönderme sürecine girmesi sonrası adalardaki hava gücünü dengelemek için F-16'ların modernizasyon kitini almak için baskı yaptığını belirtti.

Türkiye ve Yunanistan'da yaklaşan seçimler yüzünden bölgenin oldukça gergin bir sürece gireceği belirtildi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 179
  • TURAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Yav zaten versenizde vermesenizde yine yıkacak kabileyetimiz var sizi evelallah, bizim en zayıf halimizde hatta hiçbirşey kalmamışken yine sizi yendik "kurtuluş savaşı " ki simdi mahvederiz (nukleer gücümüz de var) saflar:):)
    Cevapla
  • Erdal 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz size çok güveniyoruz Amerikan iti
    Cevapla
  • ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    cinden j20 alın azerbeycan almiş gibi orda dursun bir sey olursa ordan gelir
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bizde size güvenmiyoruz
    Cevapla
  • Ertuğrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Domuzda post gavurda dost olmaz derler doğruymuş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin