AB'den İran'a Rusya yaptırımı: Kamikaze İHA'lar gündem olmuştu

Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya İHA tedariki yapan İran'a karşı yeni yaptırımlar konusunda anlaşmaya vardı. Üç kişinin ve İHA teslimatlarından sorumlu bir kuruluşun varlıklarını dondurmaya karar verildi.

AB'den İran'a Rusya yaptırımı: Kamikaze İHA'lar gündem olmuştu
AB'den İran'a Rusya yaptırımı: Kamikaze İHA'lar gündem olmuştu
GİRİŞ 20.10.2022 12:26 GÜNCELLEME 21.10.2022 08:06
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya İHA tedariki yapan İran'a karşı yeni yaptırımlar konusunda anlaşmaya vardı. Üç kişinin ve İHA teslimatlarından sorumlu bir kuruluşun varlıklarını dondurmaya karar verildi:

"3 gün süren görüşmelerin ardından AB büyükelçileri, Ukrayna'yı vuran İran insansız hava araçlarını tedarik eden kuruluşlara karşı alınacak önlemler üzerinde anlaştı. Yazılı prosedür sona erdi. Yaptırımlar bu öğleden sonra yayınlanarak yürürlüğe giriyor. AB ülkeleri, dron teslimatlarından sorumlu 3 kişi ve 1 kuruluşun varlıklarını dondurma kararı aldı. AB ayrıca, daha önceki yaptırımlar listesinde yer alan 4 İranlı kuruluşu daha kapsayacak şekilde yaptırımları genişletmeye hazırdır."

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna'da kullanıldığı görülen, İran yapımı Shaded serisi kamikaze İHA

YAPTIRIMLAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

AB Resmi Gazetesi'nde, yeni yaptırım listesine eklenen kişilerin İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, İran Savunma Bakanlığı Araştırma ve Endüstriyel İlişkiler Birimi Başkanı General Seyid Kureyşi ve İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Uzay Kuvvetleri İnsansız Hava Araçları Komutanı Tuğgeneral Said Agacani olduğu açıklandı. Listedeki kurum ise insansız hava araçlarını üreten Şahid Havacılık Sanayi adlı şirket oldu. AB'nin yaptırımları, varlıkların dondurulması, seyahat yasağı ve finansman yasağını içeriyor.  Yaptırımlar bugün AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Rusya İran tarafından tahsis edilen İHA’lar kullanıyor. (Ukrayna Dışişleri Bakanı) Bakan Kuleba bu tip silahlarla ilgili bilgiler verdi. Biz de bu konuda bilgiler topluyoruz. Bu konuda tepkimizi tüm olanaklarımızla vermeye hazırız. Şimdi kanıt toplamaktayız" demişti.

Amerikan istihbaratı, daha önce Tahran'ın Moskova'ya kamikaze İHA'lar verdiğini iddia etmişti. Ancak söz konusu iddialar hem Rusya hem de İran tarafından yalanlanmıştı. Fakat son bir haftada ortaya çıkan görüntülerde, Rusya ve İran'ın doğruyu aktarmadığı, Kiev semalarında İran İHA'larının uçtuğu görüldü.

Kiev semalarında fotoğraflanan İran İHA'sı Shahed-136

Kiev semalarında görülen İran yapımı Shahed-136 İHA'sı

Kiev semalarında görülen İran yapımı Shahed-136 İHA'sı

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 6
  • Murat Tunga 1 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi fasafiso. Gizliden ticaretlerini devam ettireceklerdir.
    Cevapla
  • tahmin 1 yıl önce Şikayet Et
    abde abdde varlık tutan iranlının aklına şaşarım. Bizim iş adamları da kaçırdıkları paraları bir an önce getirse kasasına koysa iyi olur. Bu abdnin sağı solu belli olmaz seçimden sonra. Allah muhafaza chp kazanırsa abdnin borusu ötecek. Bu ingiliz abd kumpasının en sevdiği şey mal varlıklarına el koyup talan etmek. Bütün şirketler chpnin pkknın fetönün iş başına gelme durumuna karşı yedek plan yapmalı. Fetö pkk hepsinden haraç kesmeye çalışabilir. O zaman o şirketler Erdoğanı mumla ararlar.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ÖYLE GÖZÜKÜYOR Kİ İRAN ABD den Nükleeri yiyecek ABD askeri rutbelilerin yaptığı hareketler bunu gösteriyor iran eninde sonunda yok olması gereken bir devlettir abd olmazsa israil, israil olmazsa sırada başka devletler var İran'ın nükleeri yemesine ramak kaldı diyebiliriz
    Cevapla
  • bce 1 yıl önce Şikayet Et
    abd nükleer silah kullanırsa bu kez bütün dünya abdye yaptırım uygular. O kadar kolay değil o işler artık.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    ihaların üretim için planların irana rusya vermiş olmasın.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Farisilerden her şey beklenir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!