İran, Rusya'ya Fatih ve Zülfikar füzelerini göndermeyi kabul etti

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan üst düzey İranlı yetkililer, Tahran'ın Moskova'ya daha fazla kamikaze İHA'ya ek olarak, balistik füzeler sağlama sözü verdiğini söyledi.

İran, Rusya'ya Fatih ve Zülfikar füzelerini göndermeyi kabul etti
İran, Rusya'ya Fatih ve Zülfikar füzelerini göndermeyi kabul etti
GİRİŞ 19.10.2022 10:16 GÜNCELLEME 19.10.2022 11:08
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş yeni bir boyut kazanırken, İran, kamikaze İHA'ların ardından, Rus ordusuna şimdi de karadan karaya balistik füze tedarik etmeye hazırlanıyor.

İran, Rusya'ya Fatih ve Zülfikar füzelerini gönderiyorİran, Rusya'ya Fatih ve Zülfikar füzelerini gönderiyor

Amerikan istihbaratı, daha önce Tahran'ın Moskova'ya kamikaze İHA'lar verdiğini iddia etmişti. Ancak söz konusu iddialar hem Rusya hem de İran tarafından yalanlanmıştı. Fakat son bir haftada ortaya çıkan görüntülerde, Rusya ve İran'ın doğruyu aktarmadığı, Kiev semalarında İran İHA'larının uçtuğu görüldü.

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna'da kullanıldığı görülen, İran yapımı Shaded serisi kamikaze İHA

Kiev semalarında fotoğraflanan İran İHA'sı Shahed-136

Kiev semalarında görülen İran yapımı Shahed-136 İHA'sı

Kiev semalarında görülen İran yapımı Shahed-136 İHA'sı

ZÜLFİKAR VE FATİH FÜZELERİNİ TEDARİK EDECEKLER

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan üst düzey İranlı yetkililer, Tahran'ın Moskova'ya daha fazla kamikaze İHA'ya ek olarak, balistik füzeler sağlama sözü verdiğini söyledi.

Anlaşma, 6 Ekim'de, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mohammad Mokhber, İran Devrim Muhafızları'ndan iki üst düzey askeri yetkili ve İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir yetkilinin Moskova'ya yaptığı ziyarette yapıldı.

Gezinin içeriğine hakim İranlı diplomatlardan biri Reuters'a, "Ruslar, daha fazla insansız hava aracı ve isabet gücü yüksek İran balistik füzelerini, -özellikle de Fatih ve Zülfikar füze ailesini- istedi" dedi.

"SİLAHLARIN NEREDE KULLANILDIĞI SATICIYI BAĞLAMAZ"

İranlı yetkililer, Batı'dan gelen, "bu tür transferlerin 2015 BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiği" yönündeki iddialarını reddetti.

İranlı bir başka diplomat, "Nerede kullanıldığı satıcının sorunu değil. Ukrayna krizinde Batı gibi taraf tutmuyoruz. Krizin diplomatik yollarla sona ermesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Reuters'taki haberde, söz konusu İHA ve füze sevkiyatlarının yakın zamanda ve 2 ila 3 part halinde gerçekleştirileceği aktarıldı.

İran'ın sahip olduğu balistik füzeler ve menzilleri: Fatih 300, Zilfükar ise 700 km menzile sahip.

Rusya'dan Kiev'e kamikaze İHA'larla saldırıRusya'dan Kiev'e kamikaze İHA'larla saldırı

İran yapımı Rus İHA'ları Kiev'i vurduİran yapımı Rus İHA'ları Kiev'i vurdu

KAMİKAZE İHA'LAR UKRAYNA ŞEHİRLERİNİ VURUYOR

Kırım'ı Rus topraklarına bağlayan Kerç Köprüsü'nde meydana gelen patlamaların ardından Moskova, başkent Kiev dahil Ukrayna şehir merkezlerine füze saldırısı başlatmıştı. Kiev yönetimi, şehir merkezlerine yapılan saldırılarda sadece füzelerin değil, kamikaze İHA'ların da kullanıldığını kaydetmişti. Bu İHA'ların da İran'dan tedarik edildiğini öne sürmüştü.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 49
  • ANTİ SOSYAL 1 yıl önce Şikayet Et
    KEMAL İLE İRAN' I KARŞINI ZA ALIP BAKTIĞINIZDA, ARA LARINDA HERHANGİ BiR FA RK GÖRÜYORMUSUNUZ.
    Cevapla
  • İslam bu değil 1 yıl önce Şikayet Et
    Şii milliyetçiliği ve Fars milliyetçiliği ile kendinden başka kimseyi sevmeyen, Pakistan'dan başlayıp Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya kadar onlarca ülkeye fanatizm, şiddet ve illegalite pompalayan bir ülkedir İran. Bir müslüman böyle yayılmacı, emperyalist, sömürgeci, bozguncu olmamalı. Bir müslüman hiçbir coğrafyada şehirlere, yerleşim alanlarına, köylere kan, göz yaşı ve ölüm taşımamalı. Müslüman ıslah eder, ifsad etmez. Müslüman öldürmez yaşatır. Müslüman savaşı değil sulhu ve salahı esas alır. Müslüman adaletlidir, insan haklarına bağlıdır. Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye, Yemen, Lübnan gibi birçok yerde İran'ın derin izleri ve müdahaleleri var. Sana ne Ukrayna- Rus savaşından?
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Güzel,ilk önce cevrenle basla ondan sonra ileriye dogru bakariz
    Cevapla
  • Emirhan ### 1 yıl önce Şikayet Et
    Tüm müslümanlar bir olmalı
    Cevapla
  • TespiT 1 yıl önce Şikayet Et
    pers kafalılar belanızı bulacaksınız.
    Cevapla
  • toto 1 yıl önce Şikayet Et
    rusya nın işi irana kalmışsa anla artık gerisini. gerçi demir kapı ahşap kapıya muhtaçtır denilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan'dan son dakika Fransa duyurusu: Olacaklardan bizi sorumlu tutmasın!
Protestocu gençleri hedef aldı! Skandal sözler: Filistinlilerin işgal ettiği topraklar…