İran, Rusya'ya SİHA gönderdiğini kabul etti

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rusya'ya Ukrayna Savaşı'ndan önce silah sattıklarını söyleyerek, "Rusya'nın İran'a ait SİHA'ları kullandığı netlik kazanırsa buna kayıtsız kalmayacağız" ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 25.10.2022 15:19 GÜNCELLEME 25.10.2022 15:45
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, başkent Tahran'da düzenlenen Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği (OANA) Toplantısı'nda konuştu. İran'ın Ukrayna Savaşı'nda kullanılmak üzere Rusya'ya silah göndermediğini belirterek bu yöndeki iddiaları bir kez daha yalanlayan Abdullahiyan, "Rusya'ya Ukrayna Savaşı'ndan önce silah gönderdik. Savaşın başlaması ile Rusya'ya silah göndermeyi durdurduk. Ayrıca Ukrayna Savaşı'na ilkesel olarak karşıyız. Rusya'ya ise savaşta kullanması için silahlı insansız hava araçları (SİHA) veya füze göndermedik ve göndermeyeceğiz. Bu konunun açıklığa kavuşması için Ukrayna ile çalışmaya hazırız" dedi.

"BUNA KAYITSIZ KALMAYACAĞIZ"

Söz konusu iddiaların araştırılmasını da isteyen Abdullahiyan, "İran ve Ukrayna taraflarından oluşan uzman bir ekip ile ortak bir toplantı yapılmasına ve Ukrayna'nın elinde bulunan tüm kanıtları sunmasına hazırız. Eğer bu görüşmede Rusya'nın İran'a ait SİHA'ları kullandığı netlik kazanırsa buna kayıtsız kalmayacağız" açıklamasında bulundu.

Rusya'dan Kiev'e kamikaze İHA'larla saldırıRusya'dan Kiev'e kamikaze İHA'larla saldırı

İran yapımı Rus İHA'ları Kiev'i vurduİran yapımı Rus İHA'ları Kiev'i vurdu

İran, Rusya'ya Fatih ve Zülfikar füzelerini göndermeyi kabul ettiİran, Rusya'ya Fatih ve Zülfikar füzelerini göndermeyi kabul etti

NE OLMUŞTU?

İran'ın Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya'ya SİHA gönderdiği iddiaları uluslararası gündemde geniş yer bulmuştu. İlk olarak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 11 Temmuz'da İran'ın Ukrayna Savaşı'nda kullanılmak üzere Rusya'ya SİHA'lar gönderileceğine ilişkin ellerinde istihbarat bilgileri olduğunu açıklamış, ardından Ukrayna, Tahran yönetimi ile "Rusya'ya Silah tedarik ettiği" gerekçesiyle 23 Eylül'de diplomatik ilişkilerini azaltma kararı alarak İran'ın Kiev Büyükelçisi Menuçehr Muradi'nin akreditasyonunu iptal etme kararı almıştı.

Son olarak Kiev yönetimi tarafından, Rusya'nın 17 Ekim'de başkent Kiev'e SiHA’larla düzenlediği saldırıda İran'a ait Shaded-136 tipi kamikaze insansız hava araçlarının kullanıldığı açıklanmıştı.

Amerikan istihbaratı, daha önce Tahran'ın Moskova'ya kamikaze İHA'lar verdiğini iddia etmişti. Ancak söz konusu iddialar hem Rusya hem de İran tarafından yalanlanmıştı. Fakat son bir haftada ortaya çıkan görüntülerde, Rusya ve İran'ın doğruyu aktarmadığı, Kiev semalarında İran İHA'larının uçtuğu görüldü.

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna'da kullanıldığı görülen, İran yapımı Shaded serisi kamikaze İHA

Kiev semalarında fotoğraflanan İran İHA'sı Shahed-136

Kiev semalarında görülen İran yapımı Shahed-136 İHA'sı

Kiev semalarında görülen İran yapımı Shahed-136 İHA'sı

KAYNAK: HABER7, İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 12
  • Adam 1 yıl önce Şikayet Et
    En keyfiyyetsiz ucuz siyasete iran sahib
    Cevapla
  • Biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu İran kadar satıcı bir millet yok. İki dakikada Rusya yı sattılar ya. Bunların ipiyle kuyuya inen kalır. Dostlukları batsın.
    Cevapla
  • HAKAN 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD Ukrayna'ya silah veriyor dünya buna kayıtsız kalmamalı ulan kerizler bırakın İran'daki depolarda boşalsın
    Cevapla
  • Vatan 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    Lan Gerzo vicdansız gerzo ,Herson tarafında 150.000 Ahıska Türkü 100.000 Kırım Tatar Türkü var , EVLERİ ŞU AN RUS ZORBALAR TARAFINDAN çoğunun elinden alındı ,ELEKT YOK ,SU YOK , GIDA YOK çoluk çocuk aç GAVURMUSUN LAN SEN ??? Rus u destekliyorsun
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Hem nalına hem mıhına..Tam fitne çukuru ülkesine yaraşan açıklama..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    molla yönetimi yalan konuşmayı tskiyye görüyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hollanda Meclisi'nden Türkiye kararı: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmazsa...
Son dakika haberi: MİT'ten yeni operasyon: Fehmi Oral Meşe yakalandı!