Sudan'da kabile çatışmaları: İki günde 150 kişi öldü

Sudan'ın güneydoğusunda yer alan Mavi Nil bölgesindeki kabile çatışmalarında 150 kişinin öldüğü bildirildi.

Sudan'da kabile çatışmaları: İki günde 150 kişi öldü
Sudan'da kabile çatışmaları: İki günde 150 kişi öldü
GİRİŞ 21.10.2022 08:24 GÜNCELLEME 21.10.2022 09:06
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ulusal basındaki haberlere göre, yıllardır husumetli olan ve geçen temmuz ayında şiddetin yeniden alevlendiği Mavi Nil'deki kabileler arasında son olarak 19-20 Ekim tarihlerinde yaşanan şiddet olaylarında yaklaşık 150 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Sudan'daki Geçiş Entegre Misyonu (UNITAMS) ise Mavi Nil bölgesinde ve Batı Kurdufan eyaletindeki kabileler arasında "ölümcül" şiddetin tırmanmasından ciddi şekilde endişe duyduklarını belirterek, "Sürdürülebilir barış, güvenlik dahil olmak üzere yerel toplulukların ihtiyaçlarına öncelik veren ve çatışmanın temel nedenlerini ele alan, tamamen işlevsel, güvenilir bir hükümet olmadan şiddetin durdurulması mümkün olmayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi OCHA, 17 Ekim'de yaptığı açıklamada, Mavi Nil’in Rusayris kentindeki Vad el-Mahi yerleşim biriminde arazi anlaşmazlığı nedeniyle Hausa ve diğer kabileler arasındaki çatışmalarda 13 kişinin öldüğünü, binden fazla kişinin yerlerinden edildiğini duyurmuştu.

YEMMUZ AYINDAKİ ÇATIŞMALARDA 109 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Sudan Sağlık Bakanlığınca, Mavi Nil bölgesinde Hausa ile Hemec kabileleri arasında temmuz ayındaki çatışmalarda 109 kişinin öldüğü duyurulmuştu.

Çatışmanın, Hemec kabilesinin, bölgenin yerlisi olmadıkları gerekçesiyle Hausa kabilesini bölgeden uzaklaştırmak istemesiyle başladığı iddia edilmişti.

Orduya bağlı Hızlı Destek Kuvvetleri Uzlaşma Komitesi ara buluculuğundaki görüşmeler sonucunda çatışmanın tarafları Hausa ve Hemec kabilelerinin yetkilileri, "düşmanlıkları durdurma" anlaşması imzalayarak şiddetin sona erdirilmesi konusunda anlaşma sağlamıştı.

OCHA, Sudan'ın güneydoğusundaki bu kabile çatışmaları sonucunda 31 binden fazla bölge sakininin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıklamıştı.

OCHA'dan 19 Ekim'de yapılan açıklamada ise Batı Kurdufan eyaletindeki Lagava kentinde, Mesiriyye kabilesi ile Nuba kabilesi mensupları arasında arazi anlaşmazlığı sebebiyle 13-15 Ekim tarihlerinde yaşanan şiddet olaylarında 12 kişinin öldüğü kaydedilmişti.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 9
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu bir bilançodur hayvan ölüsüyla farkı yoktur diğer milletlerin ölümünün. Avrupa'da ve Amerika'da iki tane geberik olsa dünya ayağa kalkar 150 kişi öldü diyorlar sanki koyun ölü hayvan ölüsü gerçi Müslümanlar hak ediyorlar Bu sonu.çünkü Allah'ın kitabından uzaklaştık Allahta gazap ediyor acizane benim yorumum.
    Cevapla
  • Safa 1 yıl önce Şikayet Et
    Afferim size !!! Aklınız nerde ? Neyi niçin paylaşamadınız ? Batının ekmeğine yağ sürüyorsunuz !!!
    Cevapla
  • 6543 1 yıl önce Şikayet Et
    acaba müsslümanlarmıydı yoksa dinler arası çatıştırmamıydı süper güçler tarafından zalimce
    Cevapla
  • Müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    Zillet ittifakı ıktidara gelirse bizimde olacağımız aynı
    Cevapla
  • 1071 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah korusun kardeşim gelemezler İNŞAALLAH
    Cevapla
  • vahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Büyük Şeytan ABD yıkılmadan hiç bir Müslümana uyku yok..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: İddialar sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan KDV açıklaması!
Antalya'dan kahreden olay! Okuldan el ele çıkan iki kardeşi kaza ayırdı...