"Mehmet Öz, Erdoğan'ın adamı" söylemi ne kadar gerçekçi?

Pennsylvania senatörlüğü için yarışan Mehmet Öz'ün "Erdoğan'ın adamı" olduğu ithamları, Amerikan kamuoyunda sıkça gündeme getiriliyor. Son olarak da Amerika'daki Twitter gündeminin ilk sırasına Mehmet Öz-Cumhurbaşkanı Erdoğan yerleşti.

"Mehmet Öz, Erdoğan'ın adamı" söylemi ne kadar gerçekçi?
"Mehmet Öz, Erdoğan'ın adamı" söylemi ne kadar gerçekçi?
GİRİŞ 27.10.2022 14:48 GÜNCELLEME 27.10.2022 16:51
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

   
Haber7 / Erkan TALU

ABD Kongresi'nde siyasi tabloyu değiştirmesi beklenen 8 Kasım ara seçimlerine iki haftadan az bir süre kala, sandığa gidecek adaylar arasında yarış iyice kızıştı.

Özellikle Pennsylvania, Georgia, Arizona, Nevada, Ohio ve Kuzey Carolina ara seçimlerin kaderini belirleyecek anahtar eyaletlerden bazıları olarak öne çıkıyor.

ANKETLERE GÖRE ÖZ GERİDE

Pennsylvania senatörlüğü için de Cumhuriyetçi Türk asıllı aday Dr. Mehmet Öz ile Demokrat Vali Yardımcısı John Fetterman yarışıyor. Ara seçimleri yakından takip eden FiveThirtyEight sitesindeki anketlere göre, Pennsylvania'da Fetterman yüzde 47,2 ile oy oranı yüzde 44,9 olan Öz'ün yaklaşık 2 puan önünde görünüyor.

"ERDOĞAN'IN ADAMI" SÖYLEMİ

ABD'deki ara seçim heyecanı devam ederken, Amerika'daki Twitter gündeminin ilk sırasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerleşti. 84.700 tweet'in atıldığı etikette, Öz için "Erdoğan'ın adamı", "Öz'e oy vermek Erdoğan'a oy vermektir" tarzı paylaşımlar yapıldı.

Dr. Mehmet Öz, ABD'de senatörlük yarışına girecekDr. Mehmet Öz, ABD'de senatörlük yarışına girecek

Mehmet Öz'ün adaylığı ABD'yi karıştırdı: Türk vatandaşlığından çıkmalıMehmet Öz'ün adaylığı ABD'yi karıştırdı: Türk vatandaşlığından çıkmalı

MEHMET ÖZ GERÇEKTEN DE ERDOĞAN'IN ADAMI MI?

Doktor olarak program sunduğu dönemde çok sevilen Öz, siyasete atılma karar aldıktan sonra eleştirilerin odağı oldu.

Mehmet Öz'ün Pennsylvania senatörlüğü için yarışacağı haberini ilk, geçen sene bu zamanlar Washington Free Bacon adlı haber sitesi duyurmuştu. Site haberinde, Öz ve Erdoğan'ın yıllar önce çekişmiş fotoğrafını kullanmıştı. Bu da Türk olmasından dolayı Öz'e, "Erdoğan'ın adamı" yakıştırmasının yapılmasına neden olmuştu.

Ermeni ve Yunan lobisinin, bu söylemi sıklıkla dillendirmesi sonrası Amerikan basını ile kamuoyusu, Öz üzerindeki baskıyı artırmıştı. O dönem anketlerde önde giden Öz'ün, Türk vatandaşlığından çıkması gerektiği gündeme getirilmişti. Öz, daha sonraki aylarda yaptığı açıklamada, Senato'ya girerse Türk vatandaşlığından çıkacağını ifade etmişti.

Sitenin paylaştığı bu fotoğraf 2014 yılında, Erdoğan'ın Amerika ziyaretinde çekilmişti. Öz ve Erdoğan'ın bir sonraki görüşmesi ise 2018 yılında oldu.

Öz ve Erdoğan, 2018'de yine ABD'de bir programda bir araya gelmişti.

Doktor Mehmet Öz, 2018'de SETA ve MÜSİAD USA'nın düzenlediği Humanitarian Assistance (İnsani Yardım) konulu programa katılmıştı.

GÜLEN'İ ÖVDÜ, ERDOĞAN'A OY VERMEDİĞİ BASINA YANSIDI

Öz ise, kendisine yakıştırılan "Erdoğan'ın adamı" yaftasını kabul etmediğini, bunun da doğru olmadığını söylemişti. Hatta Öz'ün kampanya yöneticisi Brittany Yanick, Türk asıllı doktorun 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan aleyhine oy verdiğini açıklamıştı. Öz de bu sözleri yalanlamamıştı. 2018'de Erdoğan'ın seçimdeki rakibi Muharrem İnce'ydi.

Mehmet Öz FETÖ elebaşı Gülen'i savundu: O'na dokunulamazMehmet Öz FETÖ elebaşı Gülen'i savundu: O'na dokunulamaz

Mehmet Öz, 2018'deki seçimde Erdoğan aleyhine oy verdiğini açıkladıMehmet Öz, 2018'deki seçimde Erdoğan aleyhine oy verdiğini açıkladı

2022 Şubat'ında da Amerikan Washington Post gazetesinden Josh Rogin'e konuşan Öz, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu olduğuna ilişkin iddiaların inandırıcı olmadığını söylemiş, Gülen'in dokunulmaz olduğunu ve Pensilvanya'da kalmaya devam edeceğini ifade etmişti:

"Gülen'e dokunulamaz. Darbeye karıştığına dair iddialar inandırıcı değil. O Pensilvanya'da kalmayı sürdürecek."

Washington Post'un haberinde ayrıca, Öz'ün daha önce kendisine yakıştırılan "Erdoğan'ın adamı" ithamlarını yalanladığı hatırlatılmış ve "Rusya'dan S-400 hava sistemlerinin alınmasına karşı olduğunu" söylediğinin altı çizilmişti.

Ermeni lobisi üyelerinin dün düzenldiği "Öz karşıtı" mitingden bir kare

ERMENİ LOBİSİ ÖZ'DEN RAHATSIZ

Öz'ün, "Erdoğan'ın adamı" ithamlarını reddetmesine rağmen, özellikle de ABD'deki Ermeni lobisi bu konuyu işleyerek uluslararası kamuoyunda gündem olmaya çalışıyor.

Seçim startının verilmesiyle protestolara başlayan Ermeniler, Mehmet Öz'ün sözde Ermeni Soykırımı'nı inkar etmeyi bırakmasını talep etti.

Öz'ün rakibi Fetterman'a açık desteklerini belirten lobi, Türk asıllı doktorun "Erdoğan ile yakın bağlara sahip olduğu" iddiasını gündemde tutmaya çalışıyor.

Ermeni lobisi üyelerinin dün düzenldiği "Öz karşıtı" mitingden bir kare

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 32
  • Leylaa 1 yıl önce Şikayet Et
    Erdoganın adami olunca ne oluyor 2003 den berı bu ulkenın basında ısınde hizmetinde Erdoğan bı kabullenemedınız gıttı
    Cevapla
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bi aralar avrupadaki turk milletvekillerinede erdoganin uzun kolu diye propaganda yapiyorlardi bravo reis kollarinla avrupayida avcinin icine almis amarikayada almis sirada kim var acaba
    Cevapla
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis yine amarikayi korkutmus dusunsenize erdogan ismine duyan dusmanlar erdogan ismini duyar duymaz pisikolojik hasta oluyor bravo reis ara sira sesini duyurda su hastalar dahada delirsin bekliyoruz
    Cevapla
  • Alper 1 yıl önce Şikayet Et
    aslında ermeni ve yahudilerin ne kadar Türk düşmanı olduklarını gösteryor bu davranışlar. Türk birisini senatoda görmek onlara ölüm geliyor. AMA KORKUNU ECELE FAYDASI YOK.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    neymiş? demek ki mehmet öz desteklenecek...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!