ABD'yi rahatsız edecek sözler! Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'den Çin açılımı

Arap-Çin işbirliğine vurgu yapan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, yeni dünya düzeni göndermesi yaparak, "Antik Mısır, Mezopotamya, Arap ülkeleri ve eski Çin medeniyeti eşliğinde yeni bir medeniyet kuruldu" dedi.

ABD'yi rahatsız edecek sözler! Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'den Çin açılımı
ABD'yi rahatsız edecek sözler! Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'den Çin açılımı
GİRİŞ 09.12.2022 21:41 GÜNCELLEME 09.12.2022 22:18
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi’nde konuşan Sisi, Arap-Çin ilişkilerine dair açıklamalar yaptı.

YENİ DÜNYA DÜZENİ İÇİN ASYA GÖNDERMESİ

Arap-Çin işbirliğinin ortak çıkarlar ve zorluklarla mücadele esasları üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Sisi, "Hepimiz ülkelerimizi ve halklarımızı birbirine bağlayan tarihi bağları çok iyi biliyoruz. Antik Mısır, Mezopotamya, Arap ülkeleri ve eski Çin medeniyeti eşliğinde yeni bir medeniyet kuruldu ve şu anda o medeniyette yaşıyoruz." diye konuştu.

Önceliğin tarafların güvenlik ve barışın korunması olması gerektiğini ve işbirliğinin geliştirilmesi gerekliliğini dile getiren Sisi, "Birleşmiş Milletler’in şartları ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde uluslararası sistemin onarılması, uluslararası ve bölgesel krizlere yönelik siyasi ve barışçıl çözümlerin bulunması, halkların seçimine ve özeline herhangi bir dış müdahale olmaksızın saygı duyulması gerekiyor." sözlerini kaydetti.

GIDA KRİZİ

Başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm dünyanın karşılaştığı en büyük sorunun gıda krizi ve bunun yansımalarının olduğunu kaydeden Sisi, bu krize karşı gıda üretimi ve temini alanında işbirliğinin geliştirildiğini aktardı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi’ne katılmak üzere dün başkent Riyad’a gitmişti.

ABD-MISIR STRATEJİK ORTAKLIĞI

Geçtiğimiz temmuzda Körfez İşbirliği Konseyine (KİK) üye ülkeler, Mısır, Irak ve Ürdün'den liderlerin yanı sıra ABD Başkanı Biden'in katılımıyla Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen zirve öncesi Sisi ile Biden ikili görüşme gerçekleştirmişti.

SİS'DEN ABD İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME VURGUSU

Mısır Cumhurbaşkanlığından görüşmeye dair yapılan yazılı açıklamada, "iki dost ülkenin mevcut iş birliği çerçevesinde stratejik koordinasyon ve istişarelerini önümüzdeki dönemde de geliştirerek devam ettirme noktasında arzularını ifade etti." sözleri kaydedilmişti.

Sisi de, "Mısır’ın dost iki ülkenin seçkin ilişkilerini güçlendirme noktasında kararlılığını ifade ederek, bu ortaklığın bölgede barış ve istikrara olumlu katkı yaptığını" ifade etmişti.

BIDEN: BÖLGESEL BARIŞ VE GÜVENLİĞİN KORUNMASI İÇİN, SİSİ ÖNDERLİĞİNDEKİ MISIR ÖNEMLİ BİR UNSUR

ABD Başkanı görüşmeye dair, "bölgede barış ve güvenliğin korunması adına Sisi önderliğindeki Mısır’ın önemini" vurgulamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Mısır ve Suriye açıklaması: Sisi ile 45 dakika görüştükCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Mısır ve Suriye açıklaması: Sisi ile 45 dakika görüştük

Erdoğan-Sisi tokalaşması sonrası Yunanistan'la Mısır'dan yeni anlaşmaErdoğan-Sisi tokalaşması sonrası Yunanistan'la Mısır'dan yeni anlaşma

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 29
  • Uygurlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu şu demek: Sisi yolcu. Sisi'yi o mevkiye atayan amcaları ona yakında bir sürpriz yapacaktır.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bu babalarını bırakamaz
    Cevapla
  • antikor 1 yıl önce Şikayet Et
    durum cok vahim ve cok ciddi.. cin devleti zalimlerin en zalimidir.. egr cin devleti ortadoguda hakim olursa bu durum cok vahim demektir.. bir zalim gider daha büyük ve daha acimasiz zalim gelir.. cin devletine hicbir yönde prim verilmemeli..
    Cevapla
  • Jan 1 yıl önce Şikayet Et
    Çinliler girdikleri yerden çıkmazlar....çok zalimdirler...
    Cevapla
  • Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    Kukla oglu kukla sisi sen kim Misir halki kim ....misir halkina kalsa kukla sisi in S bile kalmaz
    Cevapla
  • Doğrucu 1 yıl önce Şikayet Et
    Oyun anlaşıldı hem mısır hem Suud Çin ile yakınlaştı, abd zalimi gidiyor, Çin zalimi başımıza musallat olmaya geliyor, küresel plan tıkır tıkır işliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler