Dönüm noktası niteliğinde! Dünyayı değiştirecek tarihi keşif!

Dünyanın merakla beklediği alternatif enerji konusunda çığır açacak keşif resmen duyuruldu. ABD’li bilim insanları füzyon enerjisinde tarihi bir başarıya imza attı.

GİRİŞ 13.12.2022 20:37 GÜNCELLEME 26.09.2023 09:28
Bu Habere 141 Yorum Yapılmış

ABD’nin California eyaletinde yer alan Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'da füzyon enerjisine yönelik yapılan deneyde, füzyon reaksiyonu başlatmak için kullanılan enerjiden daha fazla enerji üretilerek ilk defa net enerji kazanımı sağlandığı duyuruldu.

LAZERLER KULLANILDI

Az miktarda nükleer yakıtı, nükleer füzyon reaksiyonlarının gerçekleştiği noktaya ısıtıp sıkıştırmak için lazerler kullanıldı.

Yöntemde çok yüksek güce sahip 192 lazer, saf altından bir silindirin merkezindeki nükleer yakıta doğru ateşlendi.

VE TARİHE GEÇEN FÜZYON OLUŞTU

Yakıtın plazma haline gelmesi ve ortamdaki X ışınlarının birleşimiyle atom çekirdekleri birbirine kaynaşarak "füzyon" oluştu.

Alternatif enerji konusunda çığır açması beklenen zincirleme tepkimenin sürdürülebilir hale gelmesiyle gelecekte yeni nesil "temiz enerji" santralleri inşa edilebilecek.

Uzmanlar güneşe de gücünü veren "füzyon enerjisi" deneyinde "kullanılandan çok daha fazla enerji" ortaya çıktığını açıkladı.

SONSUZ ENERJİ ÜRETİLEBİLECEK

5 Aralık'ta gerçekleştirilen deneyde net enerji kazanımı sağlandı. Böylece sıfır karbon salınımı ile temiz ve sonsuz enerji üretilebileceği belirtiliyor.

Söz konusu deney ile yüzde 50’den fazla enerji üretildiğine dikkat çekilere, ilk kez bir deney anlamlı bir enerji kazanımıyla sonuçlandığı ifade edildi. Stadyum büyüklüğünde olan Ulusal Ateşleme Tesisi’nde 192 lazer bulunuyor.

ABD'Lİ BAKAN'DAN AÇIKLAMA!

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm yaptığı açıklamada, söz konusu füzyon deneyini "dönüm noktası niteliğinde bir başarı" olarak nitelendirdi.

Granholm, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'ndaki ve diğer ulusal laboratuvarlardaki bilim insanlarının, ABD'nin iklim değişikliğiyle mücadele için temiz enerji sağlamak, nükleer deneme yapmadan nükleer caydırıcılığı sürdürmek gibi insanlığın en karmaşık ve acil sorunlarını çözmesine yardımcı olacak çalışmalar yaptığını ifade etti.



Granholm, “Ateşleme, yalnızca yıldızlarda ve güneşte bulunan belirli koşulları ilk kez kopyalamamıza izin veriyor. Bu dönüm noktası, toplumumuza güç veren sıfır karbon bol füzyon enerjisi ihtimaline bizi bir adım daha yaklaştırıyor. Füzyon enerjisini ilerletebilirsek, onu temiz elektrik, ulaşım yakıtları, güç, ağır sanayi ve çok daha fazlasını üretmek için kullanabiliriz" dedi.

BUDİL: 60 YILDA GEÇİLDİ

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nın Yöneticisi Dr. Kim Budil ise, bilim insanlarının laboratuvarda füzyon ateşlemesini gerçekleştirmesini "insanlığın bugüne kadar üstesinden geldiği en önemli bilimsel zorluklardan biri" olarak nitelendirerek, meslektaşlarının tebrik etti.



Budil, "Bunu başarmak bilimin, mühendisliğin ve hepsinden önemlisi insanlığın zaferidir” ifadelerini kullanarak, söz konusu bilimsel eşiğin 60 yılda geçildiğini vurguladı. Budil ayrıca, bu gibi sorunların üstesinden gelmek için ABD ulusal laboratuvarlarının kurulduğunu açıkladı.

Güneş ve yıldızların güç üretme yöntemi olarak bilinen füzyon, karbondioksit emisyonu üretmemesi ve nükleer atık ortaya çıkarmaması nedeniyle temiz enerji kategorisinde yer alıyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 141
  • salih 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir çok ülkenin bu işle uğraştığını biliyorum çin, ingiltere ,abd,japonya vs bunlar bilinen bilinmeyenlerde var tabii,harbiden tam olarak başarılırsa dünyayı kurtaracak buluş denilebilir çünkü temiz enerji demek herşey demektir günümüzde enerji ile herşey üretilebilir hatta dolaylı olarak buğday dahil
    Cevapla
  • Gear 1 yıl önce Şikayet Et
    E Tabi İnsanlığın zaferi. Uzaylılar veya canavarlar güzel dünyamıza saldırınca kullanırsınız. Siz onu insanlık için faydalı bir sahada hayra kullanacaksınız. Siz de olmazsanız ne yaparız, nasıl güvende hisederiz. Haksızmıyım John Dündar?
    Cevapla
  • Çarıklı Apoletsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Soğuk füzyon gidişatı değiştirecekti. İnsanın gen haritası çıkarıldığında hastalık tarih olacaktı. Şimdi de bu çıktı. Bu yalanlara karnımız toktur.
    Cevapla
  • toto 1 yıl önce Şikayet Et
    iha üretmekten büyük bir proje. çok çok çok daha büyük. enerji bedava olsa su da bedava olur. ulaşım gıda ısınma her şey ucuzlar ve insanların savaşmak için daha az nedeni olurdu
    Cevapla
  • Tulpar 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim de bu alanda çalışmalar yapmamız lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yine başıboş sokak köpeği saldırısı! Dehşete düşüren o anlar kameralara böyle yansıdı
Türkiye, İsrail'e açılan davaya müdahillik için resmi başvuru hazırlığında