Kıyamet Günü Saati güncellendi: İnsanlık kendi kendini 90 saniyede yok edebilir

Fizikçi Albert Einstein tarafından hayata geçirilen ve 75 yılı aşkın süredir insanlığın kendi kendini yok etme süresini belirleyen Kıyamet Günü Saati güncellendi. Saate göre; insanlık bugün kendi kendini 90 saniyede yok edebilir.

GİRİŞ 25.01.2023 08:20 GÜNCELLEME 25.01.2023 08:36
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Önde gelen bilim ve güvenlik uzmanlarının insan varlığının tehlikeleri hakkındaki yargılarını temsil eden "Kıyamet Günü Saati'ne (Doomsday Clock)" güncelleme geldi.

SEMBOLİK SAATİN GÜNCELLEMESİ DÜN AKŞAM YAPILDI

Bulletin of Atomic Scientists (Atomik Bilimciler Bülteni) 24 Ocak'ta Türkiye saati ile 18.00'de sembolik saati güncelledi. Kıyamet Günü Saati, gece yarısına 90 saniye kalaya getirildi. Bu 90 saniye, insanlığın kendi kendini yok etme anlamındaki en kısa süre olarak tarihe geçti. Yani, insanlık şu an sahip olduğu nükleer silahların tamamının kullanılması ile 90 saniye içinde kendini yok edebilir.

Bilim insanları bu saati, "insanlığın kendini yok etmeye ne kadar yakın olduğunun bir metaforu" olarak tanımlıyor.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI EN ÇOK ETKİLİYEN FAKTÖR OLDU

Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamada hesaplamada; 2023 yılı için Rusya-Ukrayna savaşının, biyolojik tehditlerin, nükleer silahların yayılmasının, devam eden iklim krizinin, devlet destekli dezenformasyon kampanyalarının ve yıkıcı teknolojilerin dikkate alındığı belirtildi.

BİR ÖNCEKİ SÜRE 100 SANİYEYDİ

2020'deki güncellemede, Kıyamet Günü Saati'nin yelkovan ve akrebi gece yarısına 100 saniye kalaya ayarlanmıştı. Kıyamet Günü Saati ilk kez saniyelerle ifade edilmeye başlanmıştı. 2021 ve 2022'de de saat 100 saniyede kalmış, değiştirilmemişti.

EN UZUN SÜRE 17 DAKİKAYDI

Kıyamet Günü ihtimalinin şimdiye kadarki en uzun süresi ise, 1991'de Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından 17 dakika olarak kayıtlara geçmişti.

KIYAMET GÜNÜ SAATİ NEDİR? KIYAMET GÜNÜ SAATİNİ KİM İCAT ETTİ?

Öte yandan, Bulletin of Atomic Sciencists adlı kurum 1945 yılında Albert Einstein, Robert Oppenheimer ve ilk nükleer silahları üreten Manhattan Projesi'nde çalışan diğer bilim insanları tarafından kuruldu. 1947'de felakete karşı küresel savunmasızlığı simgeleyen Kıyamet Günü  Saati fikri hayata geçirildi. 

Saat 1947 yılında gece yarısına 7 dakikayı gösteriyordu ve 2007 yılına kadar 18 kez değiştirildi.

Saatin 1 dakika ileri alınmasıyla 11 Ocak 2012'de saat 23.55'i göstermiş, 2015'te iki, 2017'de ise yarım dakika ileri alınarak 23.57.30'u göstermeye başlamıştı.

2020 yılında ABD ve Rusya arasındaki Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması'nın bitmesi, ABD ve İran arasındaki kızışmalar ve iklim değişikliğine karşı savaşın başarısızlığı yüzünden saat gece yarısına 1 dakika 40 saniye kalaya ayarlanmıştır.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 31
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    insanoğlu kendinin kadar yüksek görme,mevladan izinsiz yaprak kımıldamaz
    Cevapla
  • Malik 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamlara bak nelerle uğraşıyor. Gereksizler.
    Cevapla
  • siyonistler-2 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynştayn da bir siyonistti. Tüm siyonistler gibi İsrailin kurulması için ve Osmanlı Devletimizin yıkılması için çalışmış birisidir. Siyonistlerin şişirdiği kadar büyük bir bilgin falanda da değildir. Başka mucitlerin buluşlarının üzerine konmuş biridir. Siyonist mantığı işte. İzafiyet teorisini ve diğer teorilerini İslama göre, Kur’an ve Sünnete göre ve Evliyaullah ın durumlarına göre kendince uyarlayıp sanki kendi bulmuş gibi gösterip uydurmuştur. bu zavallı gavurların her halleri uydurma, alğı, Kur'an a ve Sünnete muhalefet.
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanlar sadece bu asırda geri kaldılar. Bunları bilmek için "İslam'ın garbı (batıyı) medenileştirmesi" kitabını tavsiye ederim. Avrupalı orta çağda açlık. sefalet içindeyken İslam Alemi temiz. adaletli ve ilim sahibi idi. Avrupalı birçok buluşu Müslümanlardan çalmıştır. Ama son 150 senede avrupalı sömürgecilik ile zenginleşince ve Müslümanlardan temizliği ve medeniyeti alınca ilmi gelişmeleri de geliştirdiler. Dinden elimizi gevşettikçe ve. İçimizdeki münafık ve dönmeleri başımıza musallat edip bize patinaj yaptırdılar. İnşaallah füze hızıyla onları geçeceğiz kısa zamanda...
    Cevapla
  • siyonistler-3 1 yıl önce Şikayet Et
    şimdi cahil ismindeki kişiye cevaben. bak şimdi. Müslüman Türkler ve Müslüman alimler her zaman ilimde ve fende ileride olmuştur. mühendisliğin ve bilimin temeli olan matematiğide Müslüman alimler bulmuş ve ilerletmiştir. gavurlar 18. yy dan sonra bizim eserlerimizi alıp bir şeyler öğrenmeye başlamıştır. avrupada 16 yy da galileo dünyanın ekseninin elips olduğunu söyledi diye kilise tarafından idama mahkum edilmiştir. çünkü kilisenin belirlediği çember, üçgen vb geometrik şekillere aykırı diye. esas ilimin ve bilimin sahibi Müslüman Türk ler ve Müslüman alimlerdir. sen avrupayı, abd yi gözünde çok büyütmüşsün.
    Cevapla
  • Cahil 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah size hidayet versin ,hiç bir şey üretmeyip her şey Kuran'da var diyip kul hakkına girmektesiniz! Eğer kuran ve sünnet bu bilgileri içeriyor duysa neden o beğenmediğiniz siyonist bunu keşfetti neden siz değil? Ama doğru size göre her şeyi siz evde yatarak dua ederek buluyorsunuz ve hayatı bilim araştırma ve labaratuvar da geçen insanlar gelip gizliden sizden çalıyordur.
    Cevapla
  • siyonistler-1 1 yıl önce Şikayet Et
    kıyametin vakti, saati, ancak ve ancak Allah katındadır. Allah dan başka hiç bir kimse kıyametin zamanını bilemez. Ahiret hayatını her seferinde inkar eden, yok sayan gavurlar şimdi de kıyameti insanların getirebileceğini mi sanıyor. kıyameti ancak ve ancak Allah kopartır. kıyametin sahibi ve sırat ve mizanın sahibi, ve cennet ve cehennemin sahibi, her şeyin sahibi ve tüm kaianatın ve tüm evrenin sahibi sadece ve sadece Allah dır. siyonistler ancak dünyanın düzenini bozmaya çalışıyor. kutupları eritiyor, denizleri gölleri akarsuları okyanusları kirletiyorlar. ağaçları yakıyorlar. insanlar kıyameti koparamaz. gögü yaramazlar. yeri dümdüz edemezler. dağları yürütemezler.
    Cevapla
  • macır 1 yıl önce Şikayet Et
    aptalca be ya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!