Fransa'yı karıştıran emeklilik reformu yasalaştı

Fransa'da tartışma ve protestolara neden olan emeklilik reformu yasası, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.

GİRİŞ 14.04.2023 20:15 GÜNCELLEME 15.04.2023 10:31
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Söz konusu yasa, Anayasa Konseyinin, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran reformu ana hatlarıyla onaylamasının ardından Macron tarafından da imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.

Reformun yasalaşmasıyla ülkedeki emeklilik yaşı, kademeli olarak 2030'a kadar 64'e çıkacak.

Konseyin kararı ülkede ciddi tepkilere yol açmıştı.

Yerel basın, Macron'un hafta başında açıklama yapacağını aktardı.

ÜLKE ÇAPINDA BÜYÜK EYLEMLER YAPILDI

Öte yandan dün sendikalar Macron'un salı günü Elysee Sarayı'nda görüşme teklifini reddederek hükümetle 1 Mayıs'a kadar görüşmeyeceklerini belirmişti.

Konseyin kararından sonra muhalefetten tepkiler yağmış; Fransızlar Paris, Lyon, Rennes ve Nantes kentleri başta olmak üzere, ülke genelinde sokağa inmişti.

Paris'te göstericiler çöp bidonlarını ateşe vermiş, kamu mallarını tahrip etmişti. Nantes'da reform kaşıtları valiliğe cam şişeler fırlatmıştı. Rennes sokakları karışmış, polis göstericilerin ateşe verdiği karakoldaki yangını TOMA'yla söndürmüştü.

SÜREÇTE YAŞANANLAR

Fransa'da hükümetin, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine, 16 Mart'ta kitlesel gösteriler başlamıştı.

Gösterilere sert müdahale eden polis ile göstericiler arasında ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşanıyor.

Ülke genelinde 16 Mart'tan bu yana düzenlenen protestolarda 1000'den fazla kişi gözaltına alındı.

Muhalefet ve hükümet, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için Anayasa Konseyine başvurmuştu.

Konsey dün, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Diktatör Makaroni 1 yıl önce Şikayet Et
    Fransız milletin Haklı referandum talebine ret ? Fransa'da Demokrasi yok ? Diktatör Makron !!
    Cevapla
  • Vqy 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde ise 2023 yilinda bile halen 43 yasinda emekli olanlar oldu EYT denen saçmaliktan dolayi, Neymiş işe başlarken bu niyetle başlamişlarda vs ,yok fransadakiler sanki 64 Yasinda emekli olcaz diyemi başladi, Ama EYT liler utanin utanin devleti resmen sömürdünüz
    Cevapla
  • Ysf 42 1 yıl önce Şikayet Et
    Mülayim kardesim o emekliler Fransada aldigi emekli maasiyla geçinemiyorlar vetatil diye daha ucuz ülkelere seyahat ediyor ve orda biraz yasayip biraz da ucuz alisveris yapiyorlar...
    Cevapla
  • Mülayim 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizdekilerde çalışıyor 60 yaşına kadar aldığı emekli maaşı yetiyor mu ki, adamlar en azından emekli olunca tatilde, gezmede...
    Cevapla
  • Dr Aysun kiraz 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim gibi ülkeler 500 yuroya ucak bileti oteli yemesi icmesi icinde tatil satarsa tabiki gelir onlar, Çok kazandiklari icin degil biz çok ucuza tatil imkani sundugumuzdan gelebiliyorlar degilse fransanin disina bile cikamazlar. 500 yuroyu fransada kalsada ihtiyaclarina harcayacak, dolayisiyla tatil yapacak durumlarida yok, Konuyu dogru anlayin
    Cevapla
  • Kahrol CHPKK.... 1 yıl önce Şikayet Et
    kahrol kafir katil fransa...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rekabet kızıştı, kasko fiyatları dip yaptı!
MİT'ten Hakurk'ta nokta atışı operasyonlar: 15 terörist etkisiz hale getirildi