BM Genel Sekreteri'nden Tahıl Koridoru açıklaması: Erdoğan'la görüşeceğim

BM Genel Sekreteri Guterres, Tahıl Girişimi'ni canlandırma konusunda kararlı olduğunu söyledi. Guterres, bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la görüşeceğini belirtti.

BM Genel Sekreteri'nden Tahıl Koridoru açıklaması: Erdoğan'la görüşeceğim
BM Genel Sekreteri'nden Tahıl Koridoru açıklaması: Erdoğan'la görüşeceğim
GİRİŞ 13.09.2023 23:13 GÜNCELLEME 13.09.2023 23:13
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz Tahıl Girişimi'ni canlandırma konusunda kararlı olduğunu, bu çerçevede görüşmeler yürütmeye devam ettiğini bildirdi.

Guterres, New York'taki BM binasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gelecek hafta düzenlenecek BM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la ayrı ayrı görüşeceğini aktaran Guterres, görüşmelerde Tahıl Girişiminin de önemli gündem maddelerinden biri olacağını ifade etti.

Guterres, "Karadeniz Tahıl Girişimi'yle ilgili ümitliyim ya da ümitsizim diyemeyeceğim. Tek diyebileceğim şey Karadeniz Tahıl Girişimi'ni canlandırma konusunda kararlı olduğum." dedi.

BM Genel Sekreteri, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal etmeden Rus gıda ve gübreleri ile Ukrayna tahılının ihracatının tekrar sağlanması için her türlü çabayı göstereceğini aktardı.

Ukrayna'da barış görüşmelerine ilişkin ise Guterres, arabulucu bir rol oynama fırsatını memnuniyetle karşılayacağını belirterek, "Ancak sanırım bu noktadan hala çok uzağız." değerlendirmesinde bulundu.

Guterres, Ukrayna'da "herhangi bir barışı" değil, BM Şartı ve uluslararası hukukla uyumlu, adil bir barışı desteklediklerini vurguladı.

LAVROV'A MEKTUP GÖNDERMİŞTİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 31 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Rusya'nın girişime ilişkin şikayet ve taleplerini de göz önünde bulundurduklarını kaydederek, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a bir mektup göndererek Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenilenmesi için somut öneriler sundum." demişti.

"Yeni anlaşmanın istikrarlı olması gerekiyor. Krizden krize sürüklenen ve sürekli askıya alınan bir girişim istemiyoruz. İşe yarayan ve faydalı bir girişimi destekliyoruz." ifadelerini kullanan Guterres, önerilerin, Rus gıda ve gübrelerinin küresel pazarlara daha etkin ve uygun fiyatla ulaşımını sağlamayı amaçladığını söylemişti.

KARADENİZ TAHIL GİRİŞİMİ

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törende Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasını imzalamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan anlaşmaya ilişkin 17 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Tahıl Koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." ifadelerini kullanmıştı.

 

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • zavalli 7 ay önce Şikayet Et
    Isleri oldumu görüssurler erkeksen putinle görüs
    Cevapla
  • Ayazagalı 7 ay önce Şikayet Et
    Sen önce rumlar bir şey söyle.....
    Cevapla
  • Hasan elçin 7 ay önce Şikayet Et
    Artık avrupanın taşeronu olduk vatandaş ezilirse ezilsin yeterki avrupalı mutlu olsun öyle değilmi reis
    Cevapla
  • Hasan elçin 7 ay önce Şikayet Et
    Artık avrupanın taşeronu olduk vatandaş ezilirse ezilsin yeterki avrupalı mutlu olsun öyle değilmi reis
    Cevapla
  • Sade Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Yüz vermeyin bu adama AB çıkarları söz konusu olunca erdoğan ağam paşam türkiyenin AB üyeliği konusunda tek cümlelik destek sözü çıkmıyor ağzından türkiyenin buğdayı türkiyeye yeter bırakalım Rusya bildiğini okusun Avrupa gıda krizi ile karşı karşıya gelsin belki kıymetimiz olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda yeni dönem başlıyor! Detaylar belli oldu! Başkan Erdoğan'ın onayına sunulacak
Fenerbahçe-Beşiktaş! Muhtemel 11'ler