Mavi Marmara saldırısının komutanı öldürüldü!

Türkiye’den Gazze’ye yardıma giden sivil yardım gemisi Mavi Marmara’ya yönelik saldırıyı düzenleyen komutanlardan Yarbay Eli Ginsburg İzzeddin Kassam Tugayları tarafından öldürüldü.

Mavi Marmara saldırısının komutanı öldürüldü!
Mavi Marmara saldırısının komutanı öldürüldü!
GİRİŞ 09.10.2023 17:53 GÜNCELLEME 09.10.2023 17:53
Bu Habere 755 Yorum Yapılmış

İzzeddin el Kassam Tugayları'nın başlattığı harekatta İsrail ordusundaki ölü sayısı artıyor.

Ağır kayıplar veren İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları tarafından öldürülen 16 askerin daha kimliğini açıkladı.

Yayınlanan listede Mavi Marmara saldırısında emir komuta zincirinde bulunan 42 yaşındaki Yarbay Eli Ginsburg’un ismi de yer aldı.

İSRAİL'İN MAVİ MARMARA SALDIRISI

"Rotamız Filistin, Yükümüz Özgürlük" sloganıyla düzenlenen kampanyaya binlerce sivil toplum kuruluşu ve aktivist destek verdi.

Kampanya kapsamında Türkiye'den yapılan bağışlarla alınan ilaç, tıbbi malzeme, çimento, demir, oyuncak, çocuk oyun parkı ve okul gereçleriyle Defne Y, Gazze 1 ve Mavi Marmara gemileri, İstanbul'dan 22 Mayıs 2010'da hareket etti.

Sarayburnu Limanı'ndan Gazze'ye sevgi gösterisiyle uğurlanan Mavi Marmara gemisi, daha sonra 34'ü yabancı 50 gazetecinin de aralarında bulunduğu 32 ülke ve çeşitli inançlardan 560 yolcusunu Antalya'nın Kepez Limanı'ndan alarak, Gazze'ye doğru yola çıktı.

Akdeniz'de yol almaya başlayan Mavi Marmara gemisi, Kıbrıs'ın 30 mil güneyinde uluslararası sularda diğer ülkelerden yola çıkan 5 gemiyle buluştu. Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren gemiler, 30 Mayıs 2010'da Gazze'ye doğru hareket etti. 30 Mayıs gecesi ve 31 Mayıs gece yarısından sonra Mavi Marmara gemisine telsiz üzerinden tehdit mesajları gönderen İsrail Ordusu, filoda bulunan gemilere havadan ve denizden tacizde bulundu.

Sabaha karşı filoya saldırıya başlayan İsrail komandoları, helikopterler ve zodyak botlardan Mavi Marmara gemisindeki sivillere önce sis ve ses bombaları attı, ardından hedef gözetmeksizin ateş açtı.

İsrail askerleri tarafından açılan ateşle 9 Türk yardım gönüllüsü şehit edildi, 50'den fazla gönüllü de yaralandı. Başından vurulan aktivist Uğur Süleyman Söylemez'in 4 yıl bitkisel hayatta kaldıktan sonra şehit oldu. Söylemez ile birlikte şehit sayısı 10'a yükseldi.

İHH İnsani Yardım Vakfında basın danışmanı olarak çalışan Cevdet Kılıçlar saldırı anını fotoğraflarken, 19 yaşındaki aktivist Furkan Doğan da kamerayla kayıt alırken helikopterden açılan ateşle başlarından ve göğüslerinden vurularak şehadete kavuştu.

İsrail askerlerinin 2 saat süren saldırısının sonunda Mavi Marmara ile filoda bulunan gemiler, İsrail donanması tarafından ele geçirildi. Gemideki herkes arandı ve kelepçe takılarak güvertede toplandı. İsrail donanmasına ait birçok helikopter, hücumbot, fırkateyn ve bir denizaltı da saldırıya destek verdi.

Askerler, yaralılara yardım etmek isteyen yolcuları engellerken yaralılar birkaç saat sonra helikopterle götürüldü.

Meydana gelen arıza giderildikten sonra Aşdod Limanı'na doğru yola çıkan gemi seyir halindeyken gazetecilere ve yolculara İsrail askerlerince saatlerce kötü muamelede bulunuldu. Elleri kelepçelenmiş olarak yerde oturtulan yolcuların en temel insani ihtiyaçlarını gidermesine izin verilmedi. Gemidekilerin cüzdan, bilgisayar, kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi eşyalarına ve gazetecilerin görevlerini yaparlarken kullandıkları teknik malzemelere el konuldu.

Gemi, Aşdod Limanı'na ulaştıktan sonra saatlerce bekletilirken, gemide bulunanlara sadece su verildi. İsrail devlet görevlilerinin eşliğinde gemiden çıkarılan yolcular, limanda bulunan ve İsrail bayrakları taşıyan siyonist bir grubun sözlü tacizlerine ve hakaretlerine maruz kaldı.

Liman içerisindeki özel odalarda tek tek fotoğrafları çekilen, tepeden tırnağa aranan gazeteci ve aktivistler, İsrail istihbarat görevlileri tarafından sorgulandı. Daha sonra elleri kelepçeli olarak 4'er ve 5'erli gruplar halinde cezaevi araçlarına bindirilerek Ber Şeva Cezaevi'ne götürüldü. Cezaevinde 4'er kişilik hücrelere konulan aktivist ve gazeteciler, burada 2 gün geçirdi.

Mavi Marmara gemisiyle Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan ancak İsrail'in saldırısı nedeniyle amacına ulaşamayan aktivistler, 2 Haziran günü sabah saatlerinde Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na getirildi. Aktivistlerin serbest bırakılması ve uçağa binmeleri gün boyu sürdü.

THY'ye ait 3 uçakla aralarında Anadolu Ajansı (AA) muhabirleri Yücel Velioğlu, Ali Ebubekir Tokcan ile foto muhabiri Erhan Sevenler’in de bulunduğu 16'sı Türk 50 gazeteci ve aktivist, 3 Haziran Perşembe sabahı Atatürk Havalimanı'na geldi.

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği tarafından da saldırının her yıl dönümünde çeşitli anma programları düzenleniyor.

Saldırı sonucu hayatını kaybeden Ali Haydar Bengi, Cengiz Songür, Çetin Topçuoğlu, Necdet Yıldırım, Cevdet Kılıçlar, İbrahim Bilgen, Fahri Yaldız, Furkan Doğan, Cengiz Akyüz ve Uğur Süleyman Söylemez'in isimleri memleketleri başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde ve Gazze'de yaptırılan kalıcı eserlerle yaşatılıyor.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 755
  • El kassam türco 6 ay önce Şikayet Et
    Gebertilmiş elhamdulillah darısı diğerlerinin başına
    Cevapla
  • BİROL 6 ay önce Şikayet Et
    Öldürüldü değil gebertildi yazmalıydınız.
    Cevapla
  • YUSUF 6 ay önce Şikayet Et
    Gebertildi denmeliydi insana benzeyen hayvanımsı için haberin başlığında.
    Cevapla
  • Anadolu 6 ay önce Şikayet Et
    Ceheneme gir Seytan Lilith'in pisligı siyonist..!
    Cevapla
  • kerem 6 ay önce Şikayet Et
    öldürdügiün nekadar masum varsa alayi orda bekliyor seni amerika otaraf da yardim etsin bakalim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasında kritik görüşme!
AK Parti yerel seçimlerde neden oy kaybetti? İşte en çok verilen cevap