İsrail’de hezimet itirafı: 'Dünyanın en güçlü ordusunu kurduk, 7 Ekim'de darmadağın oldu'

İşgalci İsrail ordusunu hedef alan Aksa Tufanı operasyonunun oluşturduğu şoku Fransız medyasına değerlendiren İsrail iç istihbaratı Şin Bet eski Başkanı Ayalon, büyük yatırımlarla kurdukları ordunun 7 Ekim'de darmadağın olduğunu söyledi.

GİRİŞ 13.10.2023 19:18 GÜNCELLEME 14.10.2023 09:47
Bu Habere 146 Yorum Yapılmış

Filistin tarihinin en büyük askeri kıyamını gerçekleştiren Kassam Tugayları’nın İsrail’e yönelik havadan, karadan ve denizden gerçekleştirdiği Aksa Tufanı operasyonu işgal kuvvetlerini sarstı. Karşılık olarak Gazze’de insan avına çıkan İsrail, işgal ettiği topraklardaki hareketliliği engelleyemiyor.

Çatışmalar Tel Aviv’in kuzeyine kadar sıçradı. Aşkelon’a peş peşe Filistin roketleri düşüyor. İsrail’de 27 noktada sıcak çatışmalar sürüyor. İsrail’in caddelerinde siber saldırıyla ele geçirilen billboardlarda Kassam Tugayları’nın esir aldığı İsraillilerin görüntüleri yayınlanıyor. Bugün Gazze’yi bombalayan İsrail F-16 savaş uçağı, Kassam’ın başarılı müdahalesiyle düşürüldü. Operasyon kapsamında İsrail’de ölü sayısı 1300’ü aştı. ABD’nin savaş gemisiyle desteğe koştuğu İsrail ordusunda zayiat büyük.

Yenilmez” ve “güçlü” imajı yerle bir olan İsrail ordusundaki tahribat, iç kamuoyunda da üst perdeden dillendirilmeye başlandı.

İsrail iç istihbaratı Şin Bet’in eski başkanı emekli Tuğamiral Ami Ayalon, Fransa medyasına yaptığı açıklamada “Dünyanın en güçlü ordusunu kurduk, 7 Ekim’de darmadağın oldu” dedi.

Fransız Le Figaro gazetesine konuşan Şin Bet eski şefi Ami Ayalon, Hamas’ın Gazze’de silahlanıp ateşkes sürecinde güçlenmesine İsrail hükümetinin yanlış politikalarının sebebiyet verdiğini söyledi. “Düşmanlarımız bizim zayıfladığımızı, birlik ve beraberliğimizin zayıfladığını görüyor” diyen Ayalon, İsrail’in gafil avlandığını ifade etti.

Aksa Tufanı operasyonunda yaşanan dehşet ve korkunun uzun yıllar boyunca atlatılamayacağını vurgulayan Ayalon, “Bir sefer olsun askerlerden bir şey beklemiştik, o da olmadı.” dedi.

Serbestiyet’te yer alan çeviri haberde, Ami Ayalon’un öne çıkan ifadeleri şöyle:

♦ İsrail’de çoğu insan bu dramatik olayları yeni bir Yom Kippur Savaşı olarak görüyor. 1973 saldırısını analı daha iki gün olmuştu. Yaşananlar gerçekten çok benziyor. İki saldırıda da İsrail gafil avlandı. Nedenleri de muhtemelen aynı. Ancak uzun vadede ülke tarihine dönüp baktığımızda bu yıl yaşananların sayfasının çok daha ciddi görüneceğini düşünüyorum. Bu saldırı İsrail’in çehresini değiştirecek.

♦ İsrail devletinin kuruluşundan bu yana ilk kez yüzlerce sivil kendi topraklarında, yuvalarında katlediliyor. Yaşanan dehşet ve korkunun uzun vadeli etkisini anlamamız yıllar alacak.

♦ Yom Kippur’a benzetiyoruz ama bugünkü atmosfer çok daha farklı. Düşünün, kendimizi savunacak bir devlet kurmuştuk. Dünyanın en güçlü, en işlevsel ordusunu kurmak için büyük yatırımlar yaptık. Bunların hepsi 7 Ekim’de darmadağın oldu.

♦ Zaten artık kimse ülkeyi yönetenlerden hiçbir şey beklemiyor. Bir sefer olsun askerlerden bir şey beklemiştik, o da olmadı.

♦ Hamas’ın askeri gücünün ortadan kaldırılması gerekiyor. Çünkü gelinen noktada ordumuzun caydırıcı etkisini büyük ölçüde kaybettiği bir durumdayız.

BÖYLESİNİ GÖRMEDİM

Benzer bir açıklama da İsrailli eski General İsrael Ziv’den gelmişti. İsrail Eski Operasyon Müdürü General İsrael Ziv, “Hayatımda Hamas’ın bu saldırısı kadar ayrıntılı planlama ve uygulama görmedim” demişti.

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 146
  • tur 6 ay önce Şikayet Et
    ne oldu mossada elege döndü degil mi planlariniz üstünde planlar var israilogullari .
    Cevapla
  • Cihan 6 ay önce Şikayet Et
    Peygamber Katilleri. Sonunuz Yakındır.
    Cevapla
  • ysd 6 ay önce Şikayet Et
    Kendini dev satmaya devam et arda zentğrkün yorumunu da beğendim yuutubb da
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Sonunuz yakındir Allah hepsinin belasini verecek pis siyonistler bekleyin geliyoruz
    Cevapla
  • zekeriya 6 ay önce Şikayet Et
    tükürseler boğulursun terörist korkaklar topluluğu kurmuşlar sizin gücünüz ancak mazlumlara yeter almanların sizlere yaptıklarını çabuk unutmuşlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Guterres: Refah'a yapılacak bir saldırı insani bir kabus olacaktır
H.K.G. davasında sürpriz gelişme... O avukat azledildi