İsrail'i Gazze'de 'sürpriz' mi bekliyor? 'Yenilirlerse sonu olur!'

İsrail’in 2005 yılından bu yana kara,deniz ve hava ablukası uyguladığı Gazze’ye Aksa Tufanı operasyonu sonrasında kara harekatı başlatacağı gündemdeyken, ORSAM Direktörü Uysal'dan çarpıcı değerlendirme geldi: Mağlubiyet İsrail'in sonu olur!

GİRİŞ 15.10.2023 21:08 GÜNCELLEME 15.10.2023 22:33
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Aksa Tufanı operasyonuna Gazze’ye yönelik kanlı hava saldırılarıyla karşılık vermeye çalışan İsrail’in katliamı 9 gündür devam ederken, kara harekatı seçeneği gündemdeki yerini koruyor.

İsrailli askeri makamların günlerdir sinyalini verdiği ancak düğmesine basamadığı kara harekatında işgal ordusunun ne tür bir direnişle karşılaşacağı bilinmiyor.

Hamas’a bağlı Kassam Tugayları’nın ileri teknoloji gerektiren operasyonunun şifrelerini henüz çözemeyen İsrail’in, Gazze’ye karadan saldırması durumunda göğüs göğüse çarpışmalarda ağır zayiatlar vereceği öngörülüyor.

İsrail'in Demir Kubbe olarak adlandırılan hava radar sistemini delip başarılı roket atışları gerçekleştiren, işgal ordusunun F-16'sını havadayken imha eden, tanklarını vurup kullanılamaz hale getiren, içi İsrail askeriyle dolu helikopteri düşüren, İsrail şehirlerindeki hareketli bilbordları hack'leyip esirlerin görüntüsünü yayınlayan ileri kabiliyetlerle donanmış Kassam Tugayları'nın "öz yuvası" Gazze'deki gücünün hudutları kestirilemiyor. 

Halihazırda büyük bir kriz yaşayan İsrail ordusunun olası Gazze mağlubiyeti sonrası çatırdayacağı değerlendiriliyor.

YARIM MİLYONLUK DİRENİŞ GÜCÜ

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Direktörü Prof. Dr. Ahmet Uysal, İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas tarafından hazırlanmış bir “sürpriz”den çekindiğini söyledi. Uysal, İsrail’in olası kara harekatında en az 500 bin Filistinli'nin direneceğini kaydetti.

Eskiden olduğu gibi Hamas’ın elinde sapan ve taş olmayıp dron ve tank imha teçhizatlarının olduğunu kaydeden Prof. Uysal, kara harekatında başarısız olunması durumunda İsrail’in “biteceğini” ifade etti.

İSRAİL’İN SONU OLUR

ORSAM Direktörü Ahmet Uysal şunları dile getirdi:

İsrail’in kara saldırısı o kadar da kolay değil. Zaten bu endişeli oluşundan, bekleyişinden, tereddütünden anlaşılıyor. Hamas, Gazze Şeridi’nden çıkıp dışarıya saldırarak sürpriz yaptı. İçeri girdiğinde de bir sürpriz yapar mı? İsrail ve onu destekleyenler çekiniyorlar.

Bir yandan da öyle bir şeye girişilmemesi için uluslararası baskı var. Çünkü katliam olur. Sivil ile direnişçiler birbirine karışmış zaten. Bütün Filistin halkı direniyor. Dolayısıyla yapacağı bir kara harekatı 2 milyon insanın hayatını tehlikeye atacak bir operasyon olacaktır.

Aksa Tufanı'nda İsrail’i ortadan ikiye bölecek strateji! Eray Güçlüer tarihi planı anlattıAksa Tufanı'nda İsrail’i ortadan ikiye bölecek strateji!

HEDEF FİLİSTİN'İ TAMAMEN BOŞALTMAK

İsrail olarak bundan önce hepsini terörist yapmışsın, bu yüzden bütün Gazze halkı direniyor. Ve elektriği, suyu kesilmiş… İsrail yine bunları buradan çıkarmak istiyor, bu belli. Trump zamanında Filistin’den dışarıda ‘çakma’ bir Filistin devleti kurma planı vardı. ‘Gazze’dekileri Sina’ya, Batı Şeria’dakileri Ürdün’e sürelim’ gibi bir plan vardı. Bu plan beklemedeydi ama şimdi tekrar tedavüle sokulduğu anlaşılıyor. Böyle bir ortamda Filistinliler Gazze’den ayrılmak istemiyorlar. Mısır ve Türkiye de bunu reddediyor. Büyük infial oluşturacağı ve bölgeyi karıştıracağı için gizli kapılar ardında ABD’nin de bu konuda baskı uyguladığını düşünüyorum.

İSRAİL'İ KARA KARA DÜŞÜNDÜREN MUAMMA

Hamas’ın İsraillilere yaptığı son saldırının çok kapsamlı oluşu burada sivil katılımı olduğu yani işinde gücünde olan Filistinlilerin de bu direnişe katıldığı anlaşılıyor. Dolayısıyla bütün halk direnecektir. 2 milyon nüfusun 1 milyonu erkekse bunun 500 bini direnecektir diye tahmin etmek çok zor değil. Dolayısıyla İsrail’in öldüre öldüre bitiremeyeceği bir durum var. Yer altında neler var belli değil. Ele geçirilen tanklar var. Diğer tanklara karşı ne yapabilecekleri, etkisiz hale getirebilecekleri taktikleri olabilir. Bu da İsrail’i kara kara düşündürüyor.

ARTIK SAPAN YOK

Eskiden Filistinliler sapanlarla direniyordu. Şimdi dronlara geçtikleri görülüyor. Belki belli füzeleri ve patlayıcıları var. Bunun hazırlığını da yapmış olma ihtimalleri yüksek. İsrail için burada risk şu; o büyük darbeden sonra zaten morali bozuldu, zayıflığı görüldü. Bir darbe de buradan alırsa İsrail biter. O da İsrail için büyük risk.

Bu yüzden buradaki çatışmayı daha güçlü görünerek de masaya oturmak isteyebilir. O yüzden hala belirsizlik var.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 51
  • celal 7 ay önce Şikayet Et
    İtrail askeri sadece silahsız çocuk kadın ve yaşlılara silah doğrultur. karşılıklı muharabeye yürek ister. Onun için bekliyor
    Cevapla
  • kaf.kum.Çıksın 7 ay önce Şikayet Et
    İnşaallah İsrail'in sonu olur, inşaallah israil öyle bir duruma düşerki her biri bir başka ülkede mülteci durumuna düşer .İnşaallah bir lokma ekmeğe muhtaç olurlar.AMİN,AMİN,AMİN ye rabılalemin.
    Cevapla
  • Ali Bey 7 ay önce Şikayet Et
    Zâlimler asla kazanamaz sadece kazanıyor gözükür İsrail değil ABD de kaybedecek zamanı geldiğinde
    Cevapla
  • Vatansever 7 ay önce Şikayet Et
    ABD, mikser gibi orta doğuyu karıştırıtor. Suriye ilede bizim aramızı açan o, maksadı Suriye Petrollerinde konmak. Esat durumu gör. Bak havaalanını bile vurdu. ABD üstlerini sende vur. Müslümanlar birleşmeli. Hep ölen müslümanlar. Pkk da temizlenmeli
    Cevapla
  • Gurbet 7 ay önce Şikayet Et
    İnşallah İsrail'in Ermenistan'ın sonu olur Aksi halde bu bölgeye Huzur gelmez. Bunlar ABD'nin Avrupa'nın maşaları
    Cevapla
  • Mehmet 7 ay önce Şikayet Et
    Avrupa ve ABD bunların maşası. Kelleyi alırsan maşa zaten düşer.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 İsrail'de sular durulmuyor! Yüz yüze görüşecekler
Ali Ülker açıkladı: Türk devi BM'de 'örnek vaka' oldu