Aksa Tufanı'nda İsrail’i ortadan ikiye bölecek strateji! Eray Güçlüer tarihi planı anlattı

Hamas’ın Gazze Şeridi’nden başlattığı tarihi Aksa Tufanı operasyonu İsrail’i sarsarken, taarruzun siyasi ve askeri hedefine ilişkin stratejist Eray Güçlüer çok çarpıcı bir değerlendirmede bulundu.

GİRİŞ 11.10.2023 18:22 GÜNCELLEME 11.10.2023 19:06
Bu Habere 103 Yorum Yapılmış

Filistin'de Gazze Şeridi'nin askeri oluşumu Kassam Tugayları’nın İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunda kullanılan yüksek teknoloji ve stratejik planlama dünyayı şoka uğrattı. İsrail’in hava savunma sistemi ‘Demir Kubbe’nin yüzde 95 oranında işlevsiz kaldığı operasyonda 4’üncü günde çoğunluğu silahlı 1200 İsrailli unsur etkisiz hale getirildi.

  • Peki büyük ölçüde kusursuzca işleyen bu plan nasıl gerçekleştirildi?

  • Ambargo altındaki Gazze’de böylesine üstün teknoloji nasıl tasarlandı?

  • Bu etkin savaş kabiliyetine Kassam Tugayları nasıl erişti?

    Bütün dünya bu soruların cevabını merak ederken, konunun uzmanları değerlendirmelerini sürdürüyor.

Radyo7’ye konuşan Gazzeli gazeteci Muin Naim, yürütülen planın komutanlara bile son anda haber verildiğini söylemişti.

Büyük titizlik ve gizlilik içerisinde gerçekleştirilen operasyonun planlama safhası ve İsrail’in olası kara harekatına ilişkin Stratejist Eray Güçlüer de teknik verilere dayalı çarpıcı bir analiz yaptı.

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer, katıldığı bir canlı yayın programında, Aksa Operasyonu’nda Gazze ile Batı Şeria arasında bir koridor oluşturmanın hedeflendiğini kaydetti. Güçlüer, bu planın hayata geçirilmesi halinde İsrail’in kuzey ve güney olarak ikiye bölüneceğini belirtti.

Güçlüer, koridorun oluşması durumunda Filistin Devleti’nin denizle bağlantısının kurulabileceğini ve Gazze halkının büyük bir lojistik imkana kavuşabileceğini bildirdi.

İsrail ordusu ile siyasi yönetimi arasında ciddi mücadele olduğuna değinen Güçlüer, işgal ordusunda 260 pilot, 850 askeri komutanın istifa ettiğine değindi. Bu durumdan istifade etmek isteyen Hamas savaşçılarının çatışmayı bütün İsrail’e yaymak ve İsrail’in yeni bir harita üzerinden masaya oturtulmasının hedeflendiğini kaydetti.

İsrail’in kara operasyonuna yönelemediğini ifade eden Güçlüer, insan gücü olarak Hamas’ın İsrail ordusundan daha üstün olduğunu belirtti.

İSRAİL ORDUSU 2 SAAT KÖR VE SAĞIR KALDI

Kassam Tugayları’nın cephe taarruzuyla başlayan Aksa Tufanı’nı aşama aşama değerlendiren Dr. Eray Güçlüer, Haber Global ekranlarında şunları ifade etti:

Demir kubbe nasıl devre dışı kaldı? İsrail 5 bin füze ve roketten ancak yüzde 10’unu düşürebilmiş. Yani 4 bin 500 füze ve roket hedefini bulmuş. Bunun bir sebebi de, füze saldırısı başlamadan önce Hamas güçleri, Demir Kubbe istasyonlarına sızıp bazı istasyonlarını yok etmişler. Bunun için de İsrail ordusunu köreltecek sinyal bozucu cihazlar kullanmışlar yaklaşık 2 saat. Yani 2 saat İsrail ordusu kör ve sağır kalmış. Bu esnada Demir Kubbenin istasyonlarını yok etmişler. Dolayısıyla büyük bir açıklık oluşmuş. Bu da çok önemli bir strateji.

ASKERİ HEDEF İSRAİL’İ İKİYE BÖLMEK

Hamas’ın askeri hedefi, çatışmayı olabildiğince bütün İsrail topraklarına yaymak. Bu arada oluşturacakları savunma hatlarıyla Gazze ile Filistin yönetimi, yani Batı Şeria arasında bir koridor oluşturmak. Eğer bu koridoru oluşturabilirlerse İsrail ikiye bölünüyor. Tam da orada çok kritik bir yer var. İsrail; ‘Kuzey İsrail’, ‘Güney İsrail’ diye ikiye ayrılıyor.. Ve Filistin denize çıkıyor. Dahası, yıllardır bir çikolatayı bile bulamayan Gazze halkı çok büyük bir lojistik imkana kavuşuyor… Stratejik askeri hedefi bu.

Eray Güçlüer

İSRAİL ORDUSUNDAKİ KRİTİK 1100 İSTİFA

Siyasi hedef ise; İsrail ordusuyla İsrail siyasi yönetimi arasında çok ciddi bir mücadele var. Bu mücadele neticesinde 260 pilot, 850 civarında da kara askeri komutanları istifa ettiler. Bundan da istifade ederek çatışmayı bütün İsrail’e yaymak ve bir koridor oluşturmak suretiyle İsrail’i yeni bir harita üzerinden masaya oturtmak. Görebildiğimiz stratejik amaçları bu.

İSRAİL KAOSU KONTROL EDEMİYOR… İÇ SAVAŞ KAPIDA!

İsrail’in amacı nedir diye baktığımızda… Ordu komutanı bile esir alındı. Son iki gündür İsrail paralize olmuş durumda. Şoka girdi yani. ‘Büyük İsrail’ ve Mossad efsanesi çöktü. Ne Mossad, ne Demir Kubbe yok ve karşılık veremiyor. Tek yapmaya çalıştığı şey çatışmaların daha fazla yayılmasını önlemek için özel kuvvetleriyle operasyon.

Bir de Hamas’ın elinde esir olarak İsraillileri tutmadığı yerleri vurarak elektriğini keserek Gazze’yi mağdur duruma düşürecek, Gazze’nin lojistiğini kesecek, dolayısıyla Hamas’ı yıpratma operasyonlarına başladı. Ama etkili bir karşılık verdiği yönünde şu ana kadar bir hareket göremedik. Tam tersi bugün yüzlerce Hamas savaşçısının paramotorlarla 2’inci, 3’üncü dalgalar şeklinde İsrail içlerine sızdığını gördük. Dolayısıyla Hamas’ın stratejisi az çok belli oldu ama henüz İsrail çatışmaların çok geniş bir alana yayılmış olması ve ülke genelinde artık bir bir iki gün sonra iç savaş çıkacak. Kaosu kontrol edemiyorlar. İsrail güçleri kaosu kontrol etmekle meşgul şu anda…

İsrail işgalindeki topraklarda çatışma noktalarını gösteren güncel harita.

KARA HAREKATI YAPAMIYORLAR

İsrail hala Gazze’ye kara operasyonu yapamadı. ‘Yapmadı’ demiyorum, yapamadı. Benyamin Netanyahu’nun ‘bu savaş uzun sürecek, önümüzdeki günler çok kritik’ sözlerini yanlış anlamamak lazım. Herkeste şöyle bir algı var; ‘İsrail gelecek her tarafı yerle bir edecek, dümdüz edecek, binlerce insanı öldürecek, dünya da sessiz kalacak, oradaki Filistinliler göç ettirilecek, Gazze’nin bir bölümünü ilhak edecek vesaire… Bunlar ihtimal dahilinde ama harp tarihinde ‘Pirus’ diye bir şey vardır. Bu, bir kalenin alınması esnasında kale alınır fakat bütün gücünü de tüketir. O yüzden Pirus’laşmanın İsrail’e çok ağır bir bedeli var. İsrail bu bedeli göze alamıyor. Çatışmaların yayılmışlığı Aşkelon’a kadarken bugün Tel Aviv’in kuzeyine geçti. O yüzdendir ki İsrail’de olağanüstü hal ilan edildi.

İsrail’in yasaklı fosfor bombası kullanarak gerçekleştirdiği karşı saldırıda büyük oranda siviller hedef alınıyor. Camileri, üniversiteleri, bankaları bile vuran İsrail’in saldırılarında onlarca bebek kundağında can verdi, küçük çocuklar şehit edildi.

HAMAS’IN İLERLEYİŞİ DURDURULAMIYOR

Bu konuyla ilgili asıl söylenecek şeylerden bir tanesi, şu ana kadar İsrail’in Hamas’a karşı gösterdiği tepkiler Hamas’ın ilerleyişini durduramadı. Hamas ilerliyor. İsrail ordusu yaklaşık 160 bin kişi. Kara ordusu yaklaşık 100 bin kişiden oluşuyor. Hamas’ın gücü de bundan aşağı kalır değil. Belki daha fazla.

ÜRETİM STRATEJİSİ HAMAS’I AŞIYOR

Çok enteresan detaylar var. Bu füzeler nasıl geldi? Planlama Hamas’ı aşıyor. Belki Kassam roketlerini Hamas üretebilir. Fakat roketlerin mühimmatlarını üretmek için bile MKE fabrikasının kurulması gerekiyor. O ayrı bir teknoloji gerektiriyor. Yüksek teknoloji gerektiriyor. Bu kadar karmaşık, kompleks bir planı bir gerilla örgütü yapamaz. Bu daha üst seviyede bir şey.

GAZZE ETRAFINDA SİVİL GÖRÜNÜMLÜ SİLAHLI UNSURLAR YERLEŞTİRİLMİŞ!

İsrail henüz kara operasyonuna başlayamadı. Hatta İsrail’in içindeki Hamas ilerlemesini bile durduramadı. Neden? Çünkü bir sarmalın içerisine giriyor. O kadar çok esir alındı ki…

Aslında Gazze iki kuşak şeklinde çevrilmiş vaziyette. Birincisi sınırları belli olan, 9 metrelik yüzeyde yaklaşık 10 metrelik derinlikte beton bariyerlerle diyelim çevrilmiş olan sınır, ama hemen onun yanında ikinci bir görünmez kuşak daha yapmış İsrail. Bunu biz operasyon olunca anlıyoruz. Gazze etrafında paramiliter güçleri konuşlandırmışlar. Bunlar sivil görünümlü paramiliter güç.

Hani İsrail bas bas bağırıyor ya ‘sivilleri esir aldılar’ diye. Hayır efendim, onlar İsrail ordusu tarafından yetiştirilmiş sivil görünümlü askeri güçler. Polis istasyonları, polisler, askeri istihbarat noktaları ve bir kısım ordu birlikleri… Yani iç içe iki tane şerit oluşturmuş İsrail.

İlk etaptaki çatışmalar Aşkelon güneyindeki ikinci hatta kadar olan yerlerdeydi. Şimdi Tel Aviv’in kuzeyine kadar ikinci hattı Hamas parçalamış durumda.

Filistin'i haritadan silmeye çalışıyorlar

GAZZE-ŞERİA ARASINDA İSRAİL’İ BÖLECEK KORİDOR!

Burada sarmal olmasının bir diğer özelliği de bu esirler ne yapılıyor sorusu. Bu esirlerin tamamı Gazze’ye geçirilmedi. Bir bölümü Gazze’ye geçirildi, Bunu İsrail’in olası kara harekatı olursa burada kullanacaklar. İkincisi de Gazze dışında, Gazze’nin kuzeyindeki bazı yerler var oralarla Filistin-Batı Şeria arasında bir koridor oluşturacak şekilde peş peşe kuşaklar oluşturmaya başladılar.

İSRAİL’İN AŞAMADIĞI PARADOKS

Bunlar Rus konseptinde ‘direnek noktası’ şeklinde tabir edilir. Direnek noktalarının içerisinde her şey vardır. Etrafı çevrilir ve bunların içerisinde esirler tutuluyor. Eğer İsrail, Hamas’ın direnek noktalarını vurmaya kalkarsa, kendi insanını vurmuş olacak. Bu paradoksu İsrail aşamıyor. O yüzdendir ki tepki vermekte de gecikti Telaviv ile Gazze arasındaki orta bir bölgede ilerleyişin durdurulması gerekirdi. İsrail bunu da durduramadı.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 103
  • Üzeyir KAYA 6 ay önce Şikayet Et
    Hamas'a güveniyoruz. İsrail'in tarumar olduğu müthiş bir plan yapmışlar. Allah yar ve yardımcıları olsun. Haması kötülemeye kalkan Türkiyedeki Siyonist köpeklerine bu akşam en güzel cevabı Sayın Bahçeli vermiştir. İsrail yok oluş sürecine girmiştir. Gazamız mübarek olsun. Amin.
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Allah'ın yardımı Filistinlilere, gazabı da alçakların alacağı israillilerin üzerine olsun. AMİN.
    Cevapla
  • Met 6 ay önce Şikayet Et
    Boş gezen yine atıp tutuyorlar hepsi hava
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    İsrail daha beter olsun Hamasa olan desteğimiz manevi keşke maddi olarak gücümüz olsa yardım değilsem Rabbım hamasi muzaffer kılsın inşaAllah
    Cevapla
  • Selim 6 ay önce Şikayet Et
    Asıl israilin oyununa kimler geliyor biliyor musunuz? "Bu iş israilin oyunu" diyenler!! İsrailin kağıttan kaplan olduğunu bütün dünya görmüşken, siz farkına varmadan yüceltiyorsunuz yani tam da isralin istediğini yapıyorsunuz. Eğer bunu kasıtlı yapıyorsanız şeytanın askeri olarak yüzünüzü cehennem ateşi yalar. Benden söylemesi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig devi büyük oynuyor! Di Maria ve Hermoso
New York Times: Kar eden Türkiye'ydi; İsrail yalnızlaşıyor