İsrail-Filistin savaşı: İsrail, BM'ye 24 saat süre verdi

Hamas'ın harekatı sonrası İsrail'in başlattığı hava saldırıları devam ediyor. Karşılık bombardımanlar sürerken, siviller saldırıların gölgesinde hayatta kalmaya çalışıyor. İşte bölgede gün içinde yaşanan gelişmeler.

GİRİŞ 13.10.2023 17:06 GÜNCELLEME 14.10.2023 11:28
Bu Habere 247 Yorum Yapılmış

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı Operasyonu"nun ardından İsrail Başbakanı Netanyahu, "Savaştayız." açıklamasını yaptı. İsrail, Hamas'a savaş ilan ederken, Gazze'ye hava saldırıları başlattı. İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 1799 Filistinli vefat ederken, Hamas'ın saldırılarında ise 1300 İsrailli öldü. Tel Aviv yönetimi, Hamas'ın sızdığı ve ele geçirdiği 8 noktayı da geri alamadı.

İsrail'le Hamas arasındaki savaşta bugün yaşananlar saat saat şu şekilde:

Filistinliler güvenli bölgelere gidiyorFilistinliler güvenli bölgelere gidiyor

17.06: İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1799'a çıktı. 

16.48: Kassam Tugayları, Safed'deki İsrail Kuzey Askeri Bölgesi karargahını vurdu. İsrail füzeleri vurduğunu açıkladı ancak karargah dumanların yükseldiği görüldü.

İRAN'DAN İSRAİL'E GÖZDAĞI

16.22: İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarının bölgeyi tehdit ettiğini belirterek, "Siyonist rejim cinayetlerine devam ederse her ihtimal düşünülebilir." dedi.

15.52: ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, CNN International'e yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun 1 milyondan fazla insanın Gazze'nin kuzeyini boşaltması için verdiği talimatın "zorunlu bir emir" olduğunu belirterek, Washington'ın İsrail'in sivillere "adil bir uyarı" vermeye çalıştığını anladığını söyledi: "Ne yapmaya çalıştıklarını anlıyoruz. Sivilleri tehlikeden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Şimdi bu zor bir emir. 1 milyon insan var, yoğun bir ortam, savaş alanı. Bu yüzden kimsenin tahliyeyi gerçekleştirmenin zorluğunu hafife aldığını düşünmüyorum."

AF ÖRGÜTÜ: İSRAİL ORDUSU FOSFOR BOMBASI KULLANIYOR

15.17: Uluslararası Af Örgütü Kriz Kanıt Laboratuvarı, Gazze'yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladı. Açıklamasında, fosfor bombasının tehlikelerinden bahseden Af Örgütü, "Bombanın kullanıldığı anlaşılan olayları araştırıyoruz." şeklinde açıklama yaptı.

14.53: Arap Birliği, İsrail'in tahliye emri sonrası BM'yi müdahaleye çağırdı. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, İsrail'in tahliye emrinin suç teşkil eden "zorla nakil" olduğunu vurgulayarak, İsrail'in Gazze nüfusunu sınır dışı etme "suçunu" önlemesi için BM'yi müdahaleye çağırdı.

HİZBULLAH'TAN "GERİ PLANDA DURMAYIZ" MESAJI

14.20: Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım (Naim Qassem); büyük güçlerin, Arap ülkelerinin ve Birleşmiş Milletler'in kendilerine, doğrudan veya dolaylı olarak İsrail'le Hamas arasındaki çatışmalara müdahale etmemesini söylediklerini belirtti. Ancak Naim, Hizbullah olarak her şeye hazır olduklarını ve yabancı güçlerin kendilerinden kenarda kalmalarını istemesine rağmen kendi planlarına göre İsrail'e karşı çatışmalara katkı sunacaklarını söyledi. Naim, "Herhangi bir eylemin zamanı geldiğinde onu gerçekleştireceğiz." dedi.

13.50: İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyini boşaltma emirlerini yerine getirmesinin zaman alacağını kabul ederek, "Zaman sağlamaya çalışıyoruz ve çok çaba harcıyoruz ve bunun 24 saat sürmeyeceğini anlıyoruz." diye konuştu.

İsrail'in Gazze saldırıları devam ediyor.

PUTİN BİR KEZ DAHA "İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM" DEDİ: KARA OPERASYONU FELAKET OLUR

13.05: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Filistin-İsrail çatışmasını müzakere yoluyla çözmenin alternatifi olmadığını düşünüyoruz. Bu müzakerelerin amacı da, başkenti Doğu Kudüs'te olan, İsrail'le barış ve güvenlik içinde bir arada var olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören BM'nin 'iki devletli formülünün' uygulanması olmalıdır. İsrail Gazze'ye kara operasyonu düzenlerse, tüm taraflar için ciddi sonuçlara yol açar." dedi.

Putin'den İsrail'e Gazze uyarısı: Sonuçları çok ağır olurPutin'den İsrail'e Gazze uyarısı: Sonuçları çok ağır olur

12.44: ​İsrail Gazze'ye çok sayıda broşür attı: "Gazze Sakinlerine; Gazze şehri savaş alanına dönmüştür, derhal evlerinizi boşaltmalı ve güneye gidin. İsrail duyuru yapana kadar evlerinize dönmemelisiniz. Güvenlik duvarına yaklaşmak yasaktır ve yaklaşan herkes kendini ölüme maruz bırakır."

HAMAS DUYURDU: 13 ESİR ÖLDÜ

12.11: Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, İsrail'in hava saldırıları sırasında son 24 saat içinde 13 esirin öldüğünü açıkladı. Hamas'ın yaptığı açıklamada, İsrail askeri uçaklarının Gazze'ye saldırılarında beş ayrı hedefte aralarında yabancıların da olduğu 13 rehinenin hayatını kaybettiği belirtildi.

11.36: UNICEF, "Gazze'den gelen görüntüler korkunç. Kurbanlar arasında çok sayıda çocuk var. 1 milyon kişinin (İsrail'in BM'ye 24 saat vermesine atıf yapılıyor) gideceği güvenli bir yeri yok. Bu kabul edilemez, şiddet derhal son bulmalı." dedi.

11.11: Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Mısırlı yetkili, Gazze sınırına binlerce asker takviyesi yaptıklarını söyledi. Yetkili, Gazze'yle sınırlarının ihlal edilmesini önlemek için "benzeri görülmemiş önlemler" aldıklarını ve İsrail'in bölgeye olası kara saldırısının "ciddi bir hata" olacağını sözlerine ekledi.

HAMAS'TAN İSRAiL'İN EMRİNE CEVAP

10.32: Hamas, İsrail'in Gazze'den geniş kapsamlı tahliye emri vermesinin ardından Filistinlilere evlerinde kalmaları çağrısında bulundu.

HAMASLI YETKİLİ HAYATINI KAYBETTİ

10.23: Filistin medyası, Hamas'ın üst düzey yetkililerinden olan Wael al-Zard'ın, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda hayatını kaybettiğini yazdı.

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Wael al-Zard

09.50: ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Gazze'deki tahliye emri nedeniyle isyan etti. Cortez, "1 milyonu aşkın insanın 24 saatten kısa sürede taşınmasını emretmenin imkansız olduğunu herkes görebilir. Bu kabul edilemez. Birleşmiş Milletler 'yıkıcı insani sonuçlar' ortaya çıkmadan emrin uygulanmasının 'imkansız' olduğunu çoktan kabul etti. İnsanlık tehlikede. Neredeyse yarısı çocuk. Bunu durdurmalıyız." dedi.

09.03: Gazze'deki sağlık yetkilileri, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze'ye düzenlenen hava saldırılarında 500'ü çocuk, 276'sı kadın toplam 1537 kişinin vefat ettiğini, 6 bin 612 kişinin yaralandığını açıkladı.

İSRAİL'DEN BM'YE 24 SAAT SÜRE

08.08: İsrail ordusu, Birleşmiş Milletler'e, Gazze'nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla kişinin bölgenin güneyine götürmesi için 24 saat süre verdi. BM ise, İsrail ordusunun Gazze nüfusunu yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçları olacağını bildirerek, karardan vazgeçmesini istedi:

"İsrail 1.1 milyon sivilin 24 saat içinde Gazze Vadisi'nin güneyine geçmesini istiyor. Böyle bir tahliye imkansızdır. Çok yıkıcı insani sonuçlara yol açar. BM güçlü bir şekilde İsrail ordusunun bu yönde talimatına karşı çıkıyor. BM olarak; böyle bir emrin geri çekilmesini istiyoruz. Yoksa mevcut trajedi, felakete doğru gidecek."

İsrail, Filistinlilerin Gazze Vadisi'nin güneyine geçirilmesini istedi.

GAZZE'YE 6 GÜNDE 6 BİN BOMBA ATILDI

07.50: İsrail, 7 Ekim'den bugüne kadar "Gazze'deki Hamas hedeflerine 4 bin ton ağırlığında 6 bin bomba attığını" açıkladı. İsrail Hava Kuvvetleri, hava saldırılarının 3.600'den fazla hedefi vurduğunu söyledi.

İRAN'DAN SERT iSRAiL MESAJI

07.16: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına değinerek, "Gazze'yi tamamen kuşatma altına alıp vatandaşları bombalayıp savaş suçları işleyip karşılık verilmemesini bekleyemezler." dedi.

KAYNAK: AJANSLAR
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 247
  • Osman AYDIN 6 ay önce Şikayet Et
    OSMAN AYDIN Ey BM LER aslinda siz birleşmiş milletler olamadınız siz DUNYANIN başına bela oldunuz eseriniz israil size emir veriyor sur tanıyor yoksa yok edecegğim diyor siz ne yapıyorsunuz KINAYAMIYORSUNUZ AMA YURTLARINI SAVUNAN filistinliler harakat yapınca hemen kınamak için toplanıyorsunuz CIN VE RUSYA ENGEL OLUYOR demekki sizin sisteminiz çokmuş artik kendinizi fes edin dogru duru
    Cevapla
  • bülent duman 6 ay önce Şikayet Et
    adam hem suçlu hem güçlü .işgalci olan israil .milleti evinden kovuyor.
    Cevapla
  • Kkk 6 ay önce Şikayet Et
    Artik incirligi abd ye kapatip nato ya kapatma vaktidir burdan kalkan uçaklar bizim sihamizi dusurecek buna ses vermeyecekmiyiz burdan kalkan ucaklar muslumanlara bomba atacak biz halen burlari burdami tutacagiz ar ti k mezhep ayrimi yapmadan tum muslumanlarin birlik gunu olmali bunlarin hic biri anlasmalari zaten takmiyor bizmi takacagiz bugun incirlik dahi uslerimiz abd ye kapatilmali
    Cevapla
  • Kkkkkkkk 6 ay önce Şikayet Et
    Artik sii sunni mezhepleri irklari bir kenara birakip emperyalizme savass acma zamanidir uyuyan muslumanlarin uyanma zamani ya birlikte var olacak muslumanlar ya birlikte yok olacak bugun yapolan danisikli bir dövüştur israilin gazzeyi fet etmesi icin yapilan danisikli dovus filistinliler gidecek ordan israil el koyacak oraya buna firsat verilmemeli kimi kandiriyor bilrlik zamanidir
    Cevapla
  • Türkiye Yüzyılı* 6 ay önce Şikayet Et
    Avrupayı kana bulayan nazi katliamı şuan Gazzede sivil katliamla karşı karsıya en kotüsü Avrupadaki islamafobi grubu pegida Almanyadaki aşırı sağcı parti Afd nin nazist israil hükümetine desteği bulunmaktadır.Almanya eski günlerine donmektedir lakin bu kez islam cografyasında katliam yapmakta nazi kamplarında yetişen yahudiler şuan islam cografyasını kana bulmaktalar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk Yıldızları'ndan Türk Dil Bayramı'na özel gösteri
Türkiye düşmanı senatör hakim karşısında!