X ve Meta'dan sonra şimdi de TikTok'a 24 saat uyarısı!

Avrupa, TikTok CEO'suna İsrail-Hamas savaşıyla ilgili yanlış bilgilere yanıt vermesi için 24 saat süre tanıdı. AB, bundan önce X ve Meta platformuna da 24 saat süre tanımıştı.

X ve Meta'dan sonra şimdi de TikTok'a 24 saat uyarısı!
X ve Meta'dan sonra şimdi de TikTok'a 24 saat uyarısı!
GİRİŞ 13.10.2023 17:33 GÜNCELLEME 13.10.2023 17:39
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Avrupalı düzenleyici Thierry Breton, Perşembe günü TikTok CEO'su Shou Zi Chew'e sert bir mektup göndererek, ofisinin platformun devam eden İsrail-Hamas savaşı etrafında dezenformasyon ve yasadışı içerik dağıtmak için kullanıldığına dair "göstergeler" olduğunu iddia etti.

Breton Avrupa Komisyonu'nun iç pazardan sorumlu üyesi olarak görev yapıyor. TikTok'un yanlış bilgileri kaldırma konusunda "zamanında, özenli ve objektif" olması gerektiğini, özellikle de küçüklerin genellikle bir haber kaynağı olarak platforma yöneldiğini söyledi.

Breton mektubunda, "Öncelikle, platformunuzun çocuklar ve gençler tarafından yoğun bir şekilde kullanıldığı göz önüne alındığında, onları rehin alma ve diğer grafik videoları tasvir eden şiddet içeren içeriklerden korumak için özel bir yükümlülüğünüz var, ki bu videoların uygun önlemler olmaksızın platformunuzda yaygın bir şekilde dolaştığı bildiriliyor" dedi.

AB'NİN DİJİTAL HİZMETLER YASASI NELERİ KAPSIYOR

Avrupa Birliği'nin yeni yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası uyarınca TikTok, yasadışı nefret söylemi gibi yasadışı içeriği izlemeli ve kaldırmalıdır. TikTok ayrıca bunu yapmak için protokollerini detaylandırmak zorundadır.

Yasadışı içerikle ilgili Avrupa düzenlemelerine uyulmaması, bir şirketin yıllık gelirinin %6'sı değerinde para cezasına neden olabilir.

TİKTOK'A DA 24 SAAT SÜRE VERİLDİ

Breton, TikTok'u çabalarını artırmaya ve uygun kolluk kuvvetleriyle temasa geçmeye çağırdı. Chew'den mektubuna 24 saat içinde yanıt vermesini istedi.

Breton, eskiden Twitter olarak bilinen X'in rakibi Bluesky Social'da yayınlanan bir yazıda, "TikTok'un çocukları ve gençleri şiddet içeren içeriklerden ve terör propagandasından korumanın yanı sıra ölüm meydan okumaları ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden içeriklerden korumak için özel bir yükümlülüğü vardır" dedi.

AB X VE METAYI UYARMIŞTI

Salı günü Breton, ofisinin platformda "şiddet" içeriklerinin yanı sıra "sahte ve manipüle edilmiş görüntüler" olduğuna dair raporlar alması üzerine Musk'ı X'in kriz önlemlerini detaylandırmaya çağırdı.

X CEO'su Linda Yaccarino Perşembe günü yanıt verdi ve Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından şirketin "durumu değerlendirmek üzere bir liderlik grubu oluşturduğunu" ve X'te yayınladığı bir mektuba göre savaşın başlangıcından bu yana "Hamas'a bağlı yüzlerce hesabı tespit edip kaldırdığını" söyledi.

Çarşamba günü Breton, Zuckerberg'i devam eden İsrail-Hamas savaşı sırasında ve yaklaşan seçimler öncesinde şirketinin platformlarındaki dezenformasyonu ortadan kaldırma konusunda "uyanık" olmaya çağırdı. Meta, Instagram ve Facebook gibi popüler sosyal medya platformlarının yanı sıra şirketin X rakibi Threads'in de sahibi.

Bir Meta sözcüsü CNBC'ye yaptığı açıklamada şirketin platformlarını güvende tutmak için "gece gündüz çalıştığını" söyledi.

Sözcü, "Hamas'ın Cumartesi günü İsrail'e yönelik terör saldırılarının ardından, hızla gelişen bu durumu yakından izlemek ve müdahale etmek üzere, aralarında akıcı İbranice ve Arapça konuşanların da bulunduğu uzmanlardan oluşan özel bir operasyon merkezini hızla kurduk" dedi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 12
  • Gerçek akıncı 4 ay önce Şikayet Et
    Ya da (bunlar) karanlıklar, gök gürültüsü ve şimşek(ler)le yüklü, 'gökten şiddetli bir yağmur fırtınasına tutulmuş gibidirler ki, yıldırımların saldığı dehşetle'; ölüm korkusundan parmaklarıyla kulaklarını tıkarlar. Oysa Allah kafirleri çepeçevre kuşatıcıdır.
    Cevapla
  • Gerçek akıncı 4 ay önce Şikayet Et
    Tiktok fespuk instegram tivitir kapatilacak ve kapatmak zorundalar gençlerimizi sinsi sinsi dinden uzaklastiriyorlar tiktok tivitir fespuk instegram bunlar hepsi bir tuzak müslümanları dinden uzaklastiriyorlar
    Cevapla
  • Vatandaş 6 ay önce Şikayet Et
    Ne dersini bir buçuk milyar Müslüman var hepimiz bir olalım Facebook ve yan kuruluşlarını kapatalım ve diğer Müslüman düşmanıı sosyal medyaları ve sitelerini ve hesaplarını silelim
    Cevapla
  • Necatıbey1 6 ay önce Şikayet Et
    Yahudiler için yaşasın cehennem
    Cevapla
  • Vatandaş 6 ay önce Şikayet Et
    Hadi ordan bu internet platformların da gençler neler iLzliyor neler. Oyunlar bile vahşet içeriyor. Sizin ki bilgi alınmasın diye kararatma yapmak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi
İsrail ile anlaşmayı iptal et çağrısına cevap! Ürdün kararını duyurdu