Hollanda’da seçim sonuçları belli oldu! İslam düşmanı Wilders'tan açıklama

Hollanda'da erken genel seçimin ilk sonuçlara göre açık farkla ilk sıraya yerleşen İslam karşıtı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisinin (PVV) lideri Geert Wilders, artık göz ardı edilemeyeceklerini belirterek, "Ülkeyi biz yöneteceğiz." dedi.

GİRİŞ 23.11.2023 04:08 GÜNCELLEME 23.11.2023 13:13
Bu Habere 113 Yorum Yapılmış

Hollanda'da genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre Geert Wilders liderliğindeki İslam düşmanı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV), açık farkla ilk sıraya yerleşti.

Oy verme işleminin TSİ 23.00'te tamamlandığı Hollanda'da sandık çıkış anketlerine göre PVV, parlamentodaki 150 sandalyeden 35'ini kazanarak birinci sırayı alırken eski AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın liderliğinde seçimlere ittifakla giren İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Groen Links) 25 sandalye ile ikinci sırayı aldı.

PKK DESTEKÇİSİ YEŞİLGÖZ'ÜN PARTİSİ GERİLEDİ

Bir önceki seçime göre 10 sandalye kaybeden Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) ise 24 sandalye ile üçüncü sıraya geriledi.

2021 seçimlerinde Hristiyan Demokratlar Birliğinden (CDA) seçilen ve daha sonra ayrılarak yeni parti kuran Pieter Omzigt'in lideri olduğu, ilk defa seçimlere katılan Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 20 sandalye ile dördüncü oldu.

Bir önceki seçime göre koalisyon partilerinden Demokratlar 66 (D66) 24'ten 10'a, CDA 15'ten 5'e ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) 5'ten 3 sandalyeye düştü.

Üyelerinin çoğunluğu Türk ve diğer Müslümanlar olan Denk Partisinin milletvekili sayısı ise bir önceki seçime göre değişmeyerek 3 oldu.

Hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadığı ülkede koalisyon hükümeti için en az 76 sandalyeye sahip olmak gerekiyor.

HOLLANDA'DA ERKEN GENEL SEÇİMDE İLK SIRAYA YERLEŞEN IRKÇI LİDER WİLDERS: ÜLKEYİ BİZ YÖNETECEĞİZ

Wilders, partisini ilk sırada gösteren sandık çıkış anketleri ve ilk sonuçların ardından taraftarlarına hitabında, "Diğer partilere sesleniyorum; artık kampanya bitti ve seçmen konuştu. Şimdi birbirimizle benzerlikler aramamız gerekecek. Birlikte çalışmamız gerekecek. PVV artık hiçbir partinin görmezden gelemeyeceği 35 sandalyeye ulaştı. Bıktık artık. Hollandalının yeniden birinci sırada olmasını istiyoruz ve bunu sağlayacağız." ifadesini kullandı.

Bu sonuçlara göre artık göz ardı edilemeyeceklerini, aksi bir durumun son derece antidemokratik olacağını, seçmenlerin bunu kabul etmeyeceğini savunan Wilders "Ülkeyi biz yöneteceğiz." diye konuştu.

Irkçı lider, kamu yayın kuruluşu NOS'a yaptığı açıklamada ise daha önceki söylemlerini yumuşatmaya çalışarak, etnik kökeni ve dini ne olursa olsun herkesin başbakanı olmak istediğini ve diğer partilerle koalisyon görüşmelerinde bir anlaşmaya varabileceklerini umduğunu dile getirdi.

"CAMİLERDEN, KUR'AN'DAN, İSLAMİ OKULLARDAN BAHSETMEYECEĞİZ"

Wilders, "Ben umutluyum. Partilerin Anayasa'ya aykırı hareket eden bir hükümet istemediklerini anlayabiliyorum. Bunu da yapmayacağız. Camilerden, Kur'an'dan, İslami okullardan bahsetmeyeceğiz. Hollandalıların umudu olan, önceliğin tekrar kendilerine verilmesini konuşacağız." dedi.

Hollanda'da dün düzenlenen erken genel seçimde, sandık çıkış anketleri ve ilk sonuçlara göre, Wilders'ın liderliğini yaptığı PVV, parlamentodaki 150 sandalyeden 35'ini kazanarak ilk sıraya yerleşirken, PVV'yi eski AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans liderliğindeki İşçi Partisi ve Yeşil Sol ittifakı 25 sandalyeyle takip ediyor.

Önceki seçime kıyasla 10 sandalye kaybeden Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi 24 sandalyeyle üçüncü sıraya geriledi. 2021 seçimlerinde Hristiyan Demokratlar Birliğinden seçilen ve daha sonra ayrılarak parti kuran Pieter Omzigt'in ilk defa seçimlere katılan Yeni Sosyal Sözleşme Partisi 20 sandalyeyle dördüncü sırada yer aldı.

Bu meclis aritmetiğinde kilit isim haline gelen Omzigt, daha önceki açıklamalarında Wilders ile koalisyona girmeyeceklerini söylemişti ancak ilk sonuçların ardından bu konuda net bir ifade kullanmaktan kaçındı.

Üyelerinin çoğunluğu Türk ve Müslüman olan Denk Partisinin milletvekili sayısı ise bir önceki seçime göre değişmedi ve 3 oldu.

HOLLANDA'NIN YENİ BAŞBAKANI GEERT WİLDERS KİMDİR?

Hollanda'da resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazanarak yeni başbakan olan Geert Wilders, İslam ve Türk düşmanlığı ile tanınıyor. Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması çağrısı yapan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret eden Wilders, Kurban Bayramı'nda "Mide bulandırıcı İslam geleneğini yasaklayın" diyerek bir skandala daha imza atmıştı.

Hollanda'da 13 milyondan fazla kişi, 1126 aday ve 26 partinin 150 sandalye için yarıştığı genel seçimde oyunu kullandı. Ülkenin mevcut başbakanı Mark Rutte, resmi olmayan sonuçlara göre koltuğunu Türk ve İslam düşmanlığı ile tanınan Geert Wilders'e devretti.

EN BÜYÜK DERDİ İSLAM VE MÜSLÜMANLARLA

Wilders, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla sık sık İslam dinini ve Hz. Muhammed'i hedef alıyor. Eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X, İslam düşmanlığı öyle bir boyuta ulaşan Wilders'in hesabını ırkçı ve İslamofobik söylemler nedeniyle geçtiğimiz nisan ayında askıya almıştı.

DİNİ BAYRAMLARLA İLGİLİ TEPKİ ÇEKEN PAYLAŞIMLAR YAPIYOR

X'te 1 milyon takipçisi bulunan Wilders, Müslümanların dini bayramlarında da provokasyonlara imza atarak infiale yol açan paylaşımlar yapıyor. Son olarak geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda, bir hayvanın kesim anına ait görüntüyü yayınlayan Wilders, paylaşımında "Mide bulandırıcı İslam geleneğini yasaklayın" diyerek yeni bir skandala imza atmıştı.

TÜRKİYE VE TÜRKLER DE HEDEFİNDE

İslam düşmanı Wilders, paylaşımlarında sık sık Türkiye'yi de hedef alıyor. Wilders, geçtiğimiz zamanlarda X hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması çağrısı yapmıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A HAKARET ETMİŞTİ

Wilders, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a geçmiş yıllarda hakaret etmiş ve "Terörist" demişti. Wilders ayrıca seçimlerden önce camileri kapatmayı ve başörtüsü yasağını vaat etmişti.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİN BAŞARISIZ OLMASINA ÜZÜLMÜŞTÜ

Türk düşmanı Wilders, 15 Temmuz 2016'daki FETÖ'nün darbe girişimini de savunarak "Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin başarısız olmasına üzüldüm." ifadelerini kullanmıştı.

AYNI ZAMANDA GÖÇMEN KARŞITI

Öte yandan ırkçı söylemleriyle de tanınan Wilders, göçmenlere ve mültecilere karşı olan keskin tavrıyla da biliniyor.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 113
  • Rıfkı baba 5 ay önce Şikayet Et
    Yahudi bu kafirde. Türk İslam düşmanı na ALLAH fırsat vermesin
    Cevapla
  • Ayazagalı 5 ay önce Şikayet Et
    Bi şarlatanımız eksik di şimdi tam oldu
    Cevapla
  • Türk 5 ay önce Şikayet Et
    Umarim o Rusya savasi kapiniza kadar gelirde caniniz YANAR. Böyle toplumdan nekadar nefret ediyorum.
    Cevapla
  • Ahmet 5 ay önce Şikayet Et
    En azindan adam dusuncesi belli. Birde bizi ve dinimizi sevmeyipte seviyormus saygi buyarmis gibi yapanlarda var. Onlardan korkmak lazim.
    Cevapla
  • Abdullah 5 ay önce Şikayet Et
    Allah hollandayı yerle bir etsin. İslam düşmanı bu köpek ile, PKK'nın aşüftesi birbiri ile yarışıyor.
    Cevapla
  • Haşmet 5 ay önce Şikayet Et
    Hoşt biz de buradayız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Husilerden tüm dünyaya Gazze duyurusu! 'Yeni bir adım' deyip resmen ilan ettiler
Saraçhane provokasyonunda polislere kaldırım taşı atıldığı anlar ortaya çıktı!