Fransa'dan imam kararı! Macron emir verdi

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 1 Ocak 2024'ten itibaren Fransa'da, yabancı ülkelerden imamların görev yapmayacağını belirtti.

Fransa'dan imam kararı! Macron emir verdi
Fransa'dan imam kararı! Macron emir verdi
GİRİŞ 30.12.2023 22:37 GÜNCELLEME 30.12.2023 22:37
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Darmanin, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "İmamların Fransa'da eğitilmesi, Müslüman vatandaşlarımızın ibadetlerini cumhuriyet prensiplerine saygı içinde serbestçe yapmasını sağlaması açısından, Fransa İslamı Forumunun (FORIF) önceliklerinden biri." ifadesini kullandı.

FRANSA YURT DIŞINDAN İMAM GÖREVLENDİRMEYECEK

Fransa İslam Konseyinden (CFCM) yapılan yazılı açıklamada, 18 Şubat 2020'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un başka ülkelerden gelen imamlardan oluşan "görevlendirilmiş imamlar" uygulamasının ocak 2024'ten itibaren sona ereceğini duyurduğu anımsatıldı.

KARARI MACRON VERDİ

Açıklamada, Macron'un bu kararını Darmanin'in ilgili ülkelere mektup aracılığıyla hatırlattığı bildirilirken, "Bu mektupta, Fransa'daki mevcut görevlendirilmiş imamların durumu ve ramazan ayı için görevlendirilen imamların durumu belirtilmiştir." ifadesine yer verildi.

Ayrıca açıklamada, bu konunun, Fransa ile ilgili ülkeler arasındaki çeşitli ikili anlaşmalar tarafından yönetilmesi nedeniyle, CFCM'nin yurt dışından gelen imamlarla ilgili genel ilkeler üzerine yorum yapmayı amaçladığı ancak ortaya çıkan özel durumlar hakkında yorum yapmaktan kaçındığı belirtildi.

Fransa'da görev yapan 270 imamın yabancı ülkelerden geldiği belirtilen açıklamada, bunun bu ülkede görevli imamların yüzde 10'undan az bir orana tekabül ettiği kaydedildi.

Açıklamada, Fransa'da mevcut tüm dinlerin farklı nedenlere dayalı olarak, din görevlisi eksikliğiyle karşı karşıya olduğuna işaret edildi ve bu bağlamda ülkede aktif olarak görev yapan 75 yaşın altındaki 7 bin Katolik papazdan 2 bininin yabancı ülkelerden geldiği ifade edildi.

'MÜSLÜMAN CEMAATİ DE BU KONUDA ZORLUK ÇEKİYOR'

Müslüman cemaatinin de bu konuda zorluk çektiğine değinilen açıklamada, "İmamların belirsiz statüsü ve birçok caminin imamları makul maaşlarla işe alacak mali kapasiteden yoksun olması nedeniyle, mesleğe ilgi uyandırmak zordur." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, mevcut mütevazı Müslüman eğitim enstitülerine kayıtlı adayların öğrenci statüsünün bulunmadığına, dolayısıyla diğerleri gibi bir öğrenci hayatına sahip olamadığına ve eğitimlerinin sonunda tanınan bir diploma alamadıklarına dikkat çekildi.

Uzun süredir bilinen bu zorluklarla ilgili çözümlerin düşünülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, bu zorlukların sadece mali değil aynı zamanda hukuki ve yasal nitelik taşıdığı kaydedildi.

Açıklamada, CFCM'nin bu meseleye, temsil ettiği camilerin yerel liderleriyle birlikte çözüm aramayı amaçladığı belirtildi.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    mikron bizim papazlari verelim sana imamlar la değişelim
    Cevapla
  • KÖROĞLU 3 ay önce Şikayet Et
    Laiksizmin amacının İslâm düşmanlığı olduğunu açık açık beyan etmiş... Biz de bunu, Fransa'dan aldık. Hayret.
    Cevapla
  • -Gözlemci 3 ay önce Şikayet Et
    Baktışarki Batı halkı bir bir müslüman oluyor rahatsız olduşar...Allah dilediği kuşuna hidayetini verir rahat olun arkadaşlar
    Cevapla
  • Kurdi 3 ay önce Şikayet Et
    Fransa yine demokrasisinin iflasından bahsetmiş.müslümanlar tüm dünyada iletişim halinde olmak zorundadır.bu dinimizin gereğidir.ama demokrasinin sözde beşiklerinden bu güzel insansı kuralı hapsetmekle demokrasisine güldürmüştür.))çaya şeker bulamayıp deterjan çözümdür demiştir))
    Cevapla
  • Filistinli ZAZA 3 ay önce Şikayet Et
    burası Türkiye herkese kapısı açık ama herkesinde türkiyeye kapısı kapalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg ile ilgili önemli gelişme! Bulunan kemikler Berzeg'in kızıyla eşleşti
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!