Yemen bombalandı: Husilerden ABD ve İngiltere'ye gözdağı

ABD ve İngiltere'nin "deniz ticaretini güvenceye alma" gerekçesiyle Yemen'e düzenlediği saldırıların ardından Husilerden arka arkaya gözdağı mesajları geldi. İran, Suudi Arabistan, Rusya ve Hizbullah'tan da açıklamalar geldi.

GİRİŞ 12.01.2024 12:47 GÜNCELLEME 12.01.2024 15:36
Bu Habere 120 Yorum Yapılmış

Yemen'deki Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam, X sosyal medya platformundan yaptığı yazılı açıklamada, "Yemen Cumhuriyeti, İsrail'i korumak ve Yemen'in Gazze'ye destek operasyonlarını durdurmak için yapılan alçak bir Amerikan-İngiliz saldırısına maruz kaldı. Bu hain saldırganlıkla aptallık ettiler." ifadelerini kullandı.

Filistin ve Gazze'ye desteklerinin süreceğine dikkati çeken Abdusselam, şunları kaydetti:

"Yemen'i, Filistin'e ve Gazze'ye destek vermekten caydıracaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Yemen, dini ve insani duruşunu sürdürerek elinden gelen her şeyle Gazze'nin yanında duracaktır. Bu saldırılar Yemen'in sağlamlığını ve gücünü daha da artıracaktır."

Abdusselam, İsrail gemilerini hedef almak dışında uluslararası denizciliğe herhangi bir tehdit teşkil etmediklerini ve ABD-İngiliz saldırılarının hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Yemen'e yönelik bu saldırıların kesinlikle hiçbir haklı gerekçesi yok. Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde uluslararası seyrüsefere yönelik bir tehdit yoktu. İsrail gemileri veya işgal altındaki Filistin limanlarına giden gemilerinden başka hedef alınan yoktu, bunlar hedef alınmaya da devam edilecek."

Rishi Sunak'tan acil kabine toplantısı! ABD ve İngiltere'den savaş hazırlığıRishi Sunak'tan acil kabine toplantısı! ABD ve İngiltere'den savaş hazırlığı

ABD ve İngiltere, Yemen'e saldırı başlattı! Tüm güçler Kızıldeniz'deABD ve İngiltere, Yemen'e saldırı başlattı! Tüm güçler Kızıldeniz'de

Yeni savaş başladı! ABD ve İngiltere'ye darbe vuruldu!Yeni savaş başladı! ABD ve İngiltere'ye darbe vuruldu!

Kızıldeniz karıştı! İran'dan 'savaş' açıklamasıKızıldeniz karıştı! İran'dan 'savaş' açıklaması

Yeni savaşın fitili ateşlendi! Suudi Arabistan'dan ilk açıklamaYeni savaşın fitili ateşlendi! Suudi Arabistan'dan ilk açıklama

HUSİ CEPHESİNDEN BİR AÇIKLAMA DAHA

Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Husi, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına ilişkin X sosyal medya platformundan bir açıklama yaptı.

Açıklamasında Husi, "Amerikan-İngiliz saldırıları barbarca, terörist saldırılardır, vahşi bir psikolojiyi yansıtan kasıtlı ve haksız bir saldırıdır." ifadesini kullandı.

ABD ve İngiltere'nin Yemen'e düzenlediği saldırılarla İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını yönettikleri gerçeğini gösterdiğini belirten Husi, "ABD ve İngiltere'nin, Yemen'e karşı olduğu gibi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısını yürütenin de kendileri olduğunu bu saldırılarla bir kez daha teyit etmiştir." ifadelerine yer verdi.

Husi, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e düzenlediği hava saldırılarının karşılıksız kalmayacağını vurguladı.

Öte yandan Husilerden yapılan açıklamada, ABD ve İngiltere'nin Yemen'de düzenlediği saldırılarda en az 5 kişinin öldüğü, 6 kişinin ise yaralandığı belirtildi.

KIZILDENİZ'DE NELER YAŞANIYOR?

İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'deki katliamları sebebiyle bu rotayı kullanan başta İsrail gemileri olmak üzere Gazze'deki katliama destek veren ülkelerin tankerlerini hedef alıyor. Husiler, 19 Kasım 2023'ten bu yana Kızıldeniz'de toplam 27 saldırı düzenledi.

Bu kapsamda, ticareti güvence altımna almak isteyen ABD ve İngiltere, gece Yemen topraklarındaki Husi hedeflerini vurdu. Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinin bombalanmasının arsından Husiler, yanıt olarak, ABD ve İngiliz savaş gemileriyle üslerine saldırılar düzenledi.

İran, ABD ve İngiltere'nin saldırılarına tepki gösterirken, Suudi Arabistan itidal çağrısında bulundu.

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA

ABD Hava Kuvvetleri, Yemen'de gece boyunca 16 noktada en az 60 Husi hedefinin vurulduğunu duyurdu.

Hizbullah, ABD-İngiltere'nin Yemen'deki Husilere yönelik saldırısını kınadı. Grup, yaptığı açıklamada, "ABD, Siyonist düşmanın (İsrail) Gazze ve bölgede işlediği trajedi ve katliamlarda tam bir ortak olduğunu bir kez daha teyit etti." ifadeleri yer aldı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği'nden yapılan açıklamada, "Rusya, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarıyla ilgili BMGK'nin 12 Ocak'ta acil toplanmasını talep etti." denildi. Filistin meselesi ve ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarının görüşüleceği iki toplantı New York saatiyle 10.00'da (TSİ 18.00) başlayacak.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da "ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarını kınıyoruz." dedi.

ÇOK SAYIDA ÜLKEDEN ABD-İNGİLTERE ORTAK SALDIRISINA DESTEK

Almanya Dışişleri Bakanlığı, ABD ve İngiltere'nin Yemen'de Husi hedeflerini vurması sonrasında Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Kore, İngiltere ve ABD tarafından yapılan ortak açıklamayı yayımlayarak, "ABD ve İngiltere'nin bugünkü tepkisi, daha fazla saldırıyı önlemek için Yemen'deki Husi askeri hedeflerine yöneliktir ve BM Şartı ile tutarlıdır. Amacımız gerilimi azaltmak ve Kızıldeniz'de istikrarı yeniden tesis etmek." dedi.

KAYNAK: HABER7, AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 120
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Hala uyanamayan Müslüman devletlere yazıklar olsun demekle kalıyoruz başka söz bulamıyorum.
    Cevapla
  • Adil Düzen* 3 ay önce Şikayet Et
    yemen davasinda haklidir israil madem savaş halinde tıpkı türkiye bogazları savaş halindeki ukranya ve rus gemilerine kapattiysa yemenlilerde bunu yapmistir.Abd yönetimi artik haddi aşmaktadır tüm uluslqrarası antlaşmaları kendi cıkar ve menfaati için çiğnemektedir sonun yaklaşiyor bidennnn
    Cevapla
  • Adil Düzen* 3 ay önce Şikayet Et
    Abd sona doğru yaklaşıyor Kaldı son bir yıl. @@@@ 2025 @@@@
    Cevapla
  • vatansever 3 ay önce Şikayet Et
    MERHUM ERBAKAN HOCANIN ORTADAN kalldrırlması işte bugünler içindi..Rabbim bu ümmetin büyüyk devletlerine şuur nasip etsin
    Cevapla
  • derviş 3 ay önce Şikayet Et
    Suudi petrol rafinelerini bombalasinlar daha etkili olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar