ABD'de ilk: Nitrojenle idam edildi

ABD'nin nitrojen gazıyla idam edilecek ilk mahkumu olan Kenneth Eugene Smith'in infazına mahkeme onay vermişti. "İnsan deneyi" olarak nitelenen ve tartışılan yöntemle Smith'in infazı yerel saatle 20.25'te gerçekleştirildi.

GİRİŞ 26.01.2024 08:32 GÜNCELLEME 26.01.2024 08:33
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

İdam cezasının uygulandığı ülkelerden biri olan ABD'de bir ilk yaşandı. Cinayet suçundan ölüm cezasına çarptırılan Eugene Smith isimli bir mahkum, Alabama eyaletinde nitrojen gazıyla zehirlenerek idam edildi.

Alabama hapishane sözcüsü Kelly Betts, özel bir maske takılarak nitrojen gazı soluması sağlanan Smith'in yerel saatle 20.25'te öldüğünü açıkladı.

"Nitrojen hipoksisi" olarak bilinen yeni infaz uygulaması ABD'nin yanı sıra dünyada da bir ilk olarak kayıtlara geçti. 1989 yılında bir din adamının eşi olan Elizabeth Sennett'i kiralık katil olarak öldürmekten suçlu bulunan 58 yaşındaki Smith’e verilen idam cezası 2022 yılında zehirli iğne ile infaz edilmeye çalışılmıştı. Smith’in damar yolunun bulunamaması nedeniyle infaz ertelenmişti.

Nitrojen gazının ölüm cezasının infazında kullanılacak olması kamuoyunun farklı kesimlerinin tepkisini çekmişti. İnsan hakları savunucuları daha önce denenmemiş olan bu yönteme karşı çıkmıştı. Smith’in avukatının infazın durdurulması talebi de Federal Mahkeme tarafından reddedilmişti. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ise daha önce kullanılmamış bir infaz yönteminin işkence ya da insanlık dışı uygulama anlamına gelebileceğini belirterek, nitrojen gazıyla infazın durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 51
  • Suleyman 3 ay önce Şikayet Et
    Turkiyenin amarika hayrani oldugu Bir ulke oldugu kesin, neden kanunlarinada hayranlik duyulmuyor. Turkiye suclular,katiller cenneti oldu.
    Cevapla
  • Urfa 3 ay önce Şikayet Et
    Irak İran sudi Arabistan abd mısır heryerde idam var Türkiyede yok
    Cevapla
  • Kul insan 3 ay önce Şikayet Et
    Amerika İngiltere İsrail milyonlarca Müslümanları katlettiler. Rabbimiz Allah'a cc dua ediyorum " Ey Rabbim Allah cc ne olur katil Amerikalıları, İnglizleri, İsraillileri sen gebert öldür intikamını al". Küfürün en büyük zulüm olduğunu Yahudilerin neden lanetliler Hristiyanların neden sapmışlar olduğunu gördük. Ne mutlu Müslümanım diyenlere. Ben Müslümanlardan yanayım.
    Cevapla
  • Konyalı 3 ay önce Şikayet Et
    Allah'ın emrine uygun olarak mutlaka idam olmalı. Geciktiği her an adalete en büyük darbedir vesselam. İdamın olmadığı devlet devlet değildir.
    Cevapla
  • Mustafa 3 ay önce Şikayet Et
    Bizde idamı getirelim yoksa ülke suçlularla baş edemeyeceği gibi olan masumlara oluyor güvenlik yakalıyor mahkeme şartlı salıveriyor bir nevi suça teşvik özenti haline getiriyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?