Hamas-İsrail ateşkes görüşmesinde ilginç ayrıntı: Netanyahu'dan gizli karar

Gazze’de ateşkes müzakerelerine yeşil ışık yakarak kendi ifadesiyle "Hamas’a boyun eğen" İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, görüşme sürecinde “onay” kararını savaş kabinesinden gizli aldığı ortaya çıktı.

Hamas-İsrail ateşkes görüşmesinde ilginç ayrıntı: Netanyahu'dan gizli karar
Hamas-İsrail ateşkes görüşmesinde ilginç ayrıntı: Netanyahu'dan gizli karar
GİRİŞ 07.02.2024 20:23 GÜNCELLEME 07.02.2024 22:56
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Aksa Tufanı savaşının 124’üncü gününde Gazze Şeridi’ndeki cephelerde çatışmalar sürerken, siyasi düzlemde ise ateşkes ve esir takası görüşmeleri son safhaya geldi.

Savaşın başlangıcındaki şartlarından taviz vermeyen Hamas’ın uzun süredir reddettiği tekliflerde İsrail’in yumuşama sinyalleri sonrası ateşkesin nihai aşamaya ulaştığı belirtildi. İsrail’in tutukladığı Filistinlilerin serbest bırakılması, Gazze’ye saldırıların durması, İsrail askerlerinin işgal ettiği noktalardan çekilmesi, Gazze Şeridi’ne uygulanan kara ve deniz ambargosunun kaldırılması hususlarındaki duruşundan geri adım atmayan Hamas, savaşı kararlılıkla sürdürmüştü

BİTİRMEYE ÇALIŞTIKLARI HAMAS’IN ATEŞKESİ ONAYLAMASI İÇİN GÜNLERCE BEKLEDİLER

Gazze’de tutulan hiçbir Yahudi esire ulaşamayan, kurtarma girişimleri fiyaskoyla neticelenen, Kassam Tugayları’nın üst düzey isimlerini şehit edemeyen, Hamas’ı bitirme hedefi tutmayan, 4 ayda yer altı tünellerinin ancak %20’sini imha edebilen İsrail, korkunç askerî kayıpları üzerine şeritte adeta batağa saplandı. Esir yakınlarının geniş çaplı protestolarıyla sarsılan Netanyahu hükümeti, ülkenin iç savaşın eşiğine gelmesi üzerine arabulucular vasıtasıyla Hamas'la ateşkes masasına oturmak zorunda kalmıştı.

Katar, Mısır ve ABD arabuluculuğunda devam eden görüşmelerde dün akşam Hamas tarafından onay geldi. Hamas, esir değişimi ve ateşkes teklifinin “çerçeve anlaşmasına” dair cevabını Mısır ve Katar’a ilettiğini ve “olumlu” cevap verdiğini duyurdu.

Gazze'de 45 günlük 3 aşamalı ateşkes planı! Hamas kabul etti, İsrail'den ilk açıklamaGazze'de 45 günlük 3 aşamalı ateşkes planı! Hamas kabul etti, İsrail'den ilk açıklama

KABİNESİNDEN HABERSİZ ONAYLAMIŞ

Bunun üzerine bütün gözlerin çevrildiği İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’dan ilginç bir hamle geldi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Başbakan Netanyahu’nun savaş kabinesine haber vermeden Gazze’deki ateşkese yeşil ışık yaktığını duyurdu.

KAN’ın haberine göre, Mossad Direktörü David Barnea, Fransa’nın başkenti Paris’te Mısır ve Katarlı yetkililerle katıldığı görüşmeler sırasında, Katar’ın talebi üzerine taraflar arasındaki anlaşmanın farklı aşamalarında müzakerelerin devam edebilmesi için ateşkesin sürmesi konusunda Başbakan Netanyahu’dan onay aldı.

KAN’a konuşan kabineye yakın bir kaynak, savaş kabinesi üyelerinin Başbakan’ın onayının ardından bu konuda bilgi sahibi olduğunu paylaştı.

Böylelikle Netanyahu, ateşkes görüşmesindeki en kritik kararını kabinesinden habersiz şekilde almış oldu.

KASSAM, NETANYAHU’YA LAFLARINI BÖYLE YEDİRDİ

İsrail Başbakanı Netanyahu, 30 Kasım 2023’te, Gazze’ye saldırıların durdurulmasının “Hamas’a ve teröre teslim olmak anlamına geldiğini” savunarak, “İsrail bir ateşkese razı olmayacak. İsrail, kimin yanında yer aldığına bakmaksızın kazanana kadar bu savaşı sürdürecek” demişti.

Netanyahu, 7 Kasım 2023’te “Her yönden duyduğumuz boş dedikoduları bir kenara bırakıp net bir şeyi tekrarlamak istiyorum: Rehinelerimiz serbest bırakılmadan ateşkes olmayacak” ifadesini kullanmıştı.

20 Aralık 2023’te ise, “Savaşı sonuna kadar sürdürüyoruz. Hamas ortadan kalkana, zafere ulaşana kadar devam edecek. Duracağımızı düşünenler gerçeklikten kopmuş durumda.” sözlerini sarf etmişti.

Aynı Netanyahu’nun, günlerdir Hamas’ın onaylamasını beklediği ateşkesle ilgili, savaş kabinesini bilgilendirmeksizin onay kararı alması manidar karşılandı.

TEPKİLER GELİNCE RED KOZUNU MU KULLANACAK?

İsrail savaş kabinesinde büyük rahatsızlığa neden olan müzakere sürecinde çatlak seslerin yükselmesi üzerine Netanyahu'nun ateşkese karşı tavır aldığı öne sürüldü.

işgalci İsrail'in Başbakanı Netanyahu'nun Hamas'ın ateşkes teklifine karşı çıktığı ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah bölgesine saldırı hazırlığı için orduya emir vereceği ifade edildi.

_______________

İŞTE ATEŞKES ŞARTLARI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “Hamas’ın rehine anlaşması çerçevesine verdiği yanıtı gözden geçiriyoruz, çarşamba günü İsrail hükümeti ile görüşeceğiz” ifadelerini kullanırken, Hamas’ın teklifinde neler olduğu da kamuoyuna yansıdı.

Arap basınına göre Hamas, Katarlı ve Mısırlı arabuluculara cevap olarak 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes teklifinde bulundu.

Üç aşamalı ateşkes planının detayları şu şekilde:

İlk aşama (45 gün):

  • Bu insani aşama, insani yardımın yoğunlaştırılmasına, dışarıdaki güçlerin yeniden konumlandırılmasına ek olarak, belirli sayıda Filistinli mahkum karşılığında tüm İsrailli tutukluları, kadınları ve çocukları (19 yaş altı, askere alınmış olanlar değil), yaşlıları ve hastaları serbest bırakmayı amaçlıyor. Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinde hastaneler, evler ve tesisler inşa edilmesi ve Birleşmiş Milletler ve kuruluşlarının insani hizmetler sağlamasına ve nüfus için barınma kampları kurmasına izin verilmesi

  • Tarafların tutuklu değişimini tamamlamasını sağlamak amacıyla askeri operasyonların ve hava uçuşlarının durdurulması

  • Nüfusun (belirlenecek) insani yardım, yakıt ve benzeri ihtiyaçlarını günlük olarak karşılamak için gerekli ve yeterli miktarların sağlanmasının yoğunlaştırılması ve herkese uygun miktarlarda insani yardımın ulaştırılmasına izin verilmesi

  • Hastanelerin yeniden inşasına kadar, nüfusun barınması için çadırlarının kurulması.

İkinci aşama (45 gün):

  • Karşılıklı askeri operasyonların durdurulması ve tam bir sükunet ortamına dönülmesi için gerekli olan şartlara ilişkin (dolaylı) görüşmelerin, ikinci aşama uygulanmadan önce tamamlanıp duyurulması gerekmektedir.

  • Belirli sayıda Filistinli esir karşılığında, ilk aşama için insani tedbirlerin devam etmesi, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden sınırları dışına çekilmesi ve evler, tesisler ve altyapı için kapsamlı yeniden inşa çalışmalarının başlatılması.

Üçüncü aşama (45 gün):

  • Cenazelerin karşılıklı olarak tespit edilmesi. Aynı zamanda birinci ve ikinci aşamaki insani tedbirlerin sürdürülmesi amaçlanıyor.
KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 36
  • katibb 3 ay önce Şikayet Et
    mevzu kadın ve çocuk ve siviller olmasa.... vur Hamas vur.. bu kepazeler ancak bundan anlar..
    Cevapla
  • Türk 3 ay önce Şikayet Et
    Bu siyonist şeytanlara güvenilmez.. Hamas çok dikkat etmeli..
    Cevapla
  • misafir 3 ay önce Şikayet Et
    bu domuza güven olmaz dikkatli olun
    Cevapla
  • Burhan 3 ay önce Şikayet Et
    Zafer inananların olacak. Allah'u Ekber
    Cevapla
  • Selim 3 ay önce Şikayet Et
    Natenyahu bitmilş okey dönüyor tum dunya nasıl bır soykırıma imzaattıgını biliyor savası bıtırmekle kurtulacakmısın laheyden natenyahu hesap vereceksın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail medyası duyurdu! Türkiye dünyanın en kapsamlı adımını attı
Hangisine ne kadar ödendi? KAAN mı yoksa F-35 mi? İşte ikisine harcanan tutar...