KF-21 savaş uçaklarının seri üretimi başlıyor

Defense News tarafından yapılan habere göre Güney Kore, bu yıl içerisinde, uçuş ve yer testlerinden geçmekte olan KF-21 Boramae savaş uçağından 40 adet üretecek.

GİRİŞ 10.02.2024 09:38 GÜNCELLEME 10.02.2024 11:22
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Güney Kore Savunma Bakanı, 21 Aralık 2023 tarihinde yaptığı açıklamada KF-21’in ilk seri üretimiyle Hava Kuvvetleri’nin muharip uçak filosundaki yaşlanan uçakların emekliye ayrılmasıyla ortaya çıkacak güç açığının kapatılmasının hedeflendiğini söylemişti.

Üretici firma Korea Aerospace Industries’den yetkililer de KF-21’in mühendislik ve üretim aşamasının 2026’da tamamlanacağını ifade etmekte. Güney Kore merkezli Korea Times tarafından yapılan habere göre Güney Kore Hava Kuvvetleri, ilk KF-21’i 2024 yılının ikinci yarısında envantere almayı planlamakta.

Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin omurgası olarak hizmet vereceği ve Güney Kore Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Kore’den gelecek bir saldırıya nasıl tepki vermesi gerektiğini bildiren üç eksenli sistem stratejisinin genişletilmesinde önemli bir rol oynayacağı söylenen KF-21 projesi 2015’ten bu yana geliştirilme aşamasında.

KF-21’in Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki F-4 ve F-5 filolarının yerini alması planlanıyor. Bu bağlamda Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin 2032 yılına kadar toplamda yaklaşık 120 adet KF-21 Boramae’ye sahip olmayı planlıyor. KF-21, AESA radarda dahil olmak üzere gelişmiş aviyoniklere ve hassas silahlara sahip olacak şekilde geliştirilen bir platform.

Üretici firma olan Korea Aerospace Industries (KAI), KF-21 projesindeki isterleri karşılamak için daha önce FA-50 hafif taarruz uçağı projesinde birlikte çalıştığı Amerikan firması Lockheed Martin’den teknolojik destek talebinde bulunmuştu. Platformun geliştirme programının 8,8 trilyon wona mal olması ve bu maliyetin %60’ının DAPA, %20’sinin KAI, %20’sinin Endonezya tarafından karşılanması planlanmıştı. Fakat Endonezya 2017’den bu yana üzerine düşen %20’lik program geliştirme ödemelerinde geride kaldı.

KF-21’İN İHRACAT RAKABER GÜCÜNÜ ARTTIRMAK İSTİYOR

Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) ve Korea Aerospace Industries (KAI), uçağın uluslararası pazardaki rekabet gücünü artırmak amacıyla KF-21’e monte edilebilecek yabancı üretim füzelerini de test ediyor. Aralık 2022 tarihli bir haber bülteninde DAPA, KF-21’in uzun menzilli füzeler taşımasını sağlamak amacıyla 190 milyar won tutarında bir harcama planladığını duyurmuştu. Ajans, bu planlamanın KF-21’in ihracat rekabet gücünü artıracağını ifade etmişti. DAPA, 2023 yılı içerisinde de 2035 yılında tamamlanmak üzere kısa menzilli havadan havaya füze geliştirme planlarını da kamuoyuyla paylaşmıştı.

KF-21 projesinin bir diğer ortağı olan KAI’de, geçtiğimiz yıl Avrupa merkezli savunma sanayii firması MBDA ile imzalanan anlaşmalar kapsamında MBDA üretimi çeşitli füze sistemlerini test etmişti. KAI ve MBDA, bazı KF-21 prototiplerine Meteor hava-hava füzelerinin monte edilmesini içeren daha önceki bir sözleşmenin ardından, yine MBDA üretimi havadan karaya füzeleri ve kısa menzilli havadan havaya füzeleri de KF-21’e monte etmeyi planlıyorlar. Bir diğer Avrupa menşeili mühimmat olan IRIS-T’de 2023 yılı içerisinde başarılı bir şekilde KF-21’den ateşlenmişti.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Gerçekler 2 ay önce Şikayet Et
    Kore uçağının neredeyse bütün parçaları Amerika ve Avrupa'dan geliyor, hiçbir ambargoya maruz kalmıyorlar Bize yapılan ambargolara maruz kalsaydılar 2040'da ilk uçuşunu anca yapardı. Kore uçağını Türkiye gibi bir ülkeye satmaya kalksa parçaları AB-D'den geldiği için bize satamaz şart koşarlar, yani Kore uçağının yerli ve millilik oranı bizimkiyse kıyaslanamaz bile. !!!
    Cevapla
  • Malik 2 ay önce Şikayet Et
    KAAN bu uçağın 2 katı kadar büyük , bunlar motor olarak F 18 motorlarını yani F 404 motorunun en gelişmişini kullanıyor. Biz ise F 16 yani F 110 motorlarını kullanıyoruz.Her konuda ABD li Lookhead Martin şirketinden teknolojik destek sağladı. Bizim uçak ise İngiliz BAE şirketinin mühendislik desteğiyle yapılıyor.Yani alakamız yok ,,, Lakin böyle giderse müşterilerinden olabiliriz
    Cevapla
  • Nurettin YÜNLÜ 2 ay önce Şikayet Et
    Eeee Kaan bu.
    Cevapla
  • Emekli Memur 2 ay önce Şikayet Et
    Kore önce başladı,biz kopyalamışız
    Cevapla
  • Emekli işci 2 ay önce Şikayet Et
    Nerden anladın gözünden de bir şey kaçmıyor
    Cevapla
  • Ahmet 2 ay önce Şikayet Et
    Ne kopyası hayal kurma
    Cevapla
  • Kızıl Elma 2 ay önce Şikayet Et
    Okuldada bu kadar kolaymı kopya çekiyordun sen
    Cevapla
  • osman 2 ay önce Şikayet Et
    daha biz uçmadan bizim uçağın tüm fiziki görselini almışlar bu kadar da olmamalı bence.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi