AB'nin Rusya yaptırımları delik deşik! Şimdi de 'ihbar hattı' kurdular

ABD’nin isteğiyle Rusya’ya yaptırım uygulayan fakat Kremlin yönetiminin doğalgaz kesintisi kartını oynaması nedeniyle enerji krizi yaşayan AB ülkeleri, yaptırım konusunda da büyük sorun yaşıyor.

GİRİŞ 25.02.2024 23:07 GÜNCELLEME 26.02.2024 10:02
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve devam eden savaşın ardından, yaptırımların delinmesi ve kaçınılmasına karşı önlem olarak yeni bir adım attı.

'DEMOKRASİ' DEDİLER, 'İNSAN HAKLARI' DEDİLER...

AB'nin dış politika ve güvenlik hedeflerini desteklemek amacıyla uygulanan yaptırımlar; çatışma çözümleri, terörizmle mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının teşviki gibi konuları kapsıyor. Karar'da yer alan habere göre AB üyesi ülkeler, bu yaptırımların uygulanmasından ve ihlallerin cezalandırılmasından sorumlu tutulurken, Avrupa Komisyonu da üye devletlerdeki uygulama ve denetimi gözlemliyor.

AB yaptırımlarının etkinliği, doğru bir şekilde uygulanmalarına bağlı. İhlallerin, kaçınma ve dolanma vakalarının açığa çıkarılmasında ilk elden bilgi paylaşımı önemli bir araç olarak görülüyor. AB vatandaşları, işletmeciler ve AB içinde faaliyet gösteren herhangi bir işletme, yaptırımlara ilişkin hukuki yükümlülüklere tabi tutuluyor.

İHBARCILARIN KİMLİKLERİ KORUNACAK

AB Yaptırımları İhbar Hattı aracılığıyla ihbarcının kimliğinin korunacağı ve anonim olarak iletişim kurabilecekleri bir sistem kurulduğu belirtildi.

Sistemin, AB yaptırımlarının ihlal edilmesi durumlarının rapor edilmesini sağladığı kaydedildi.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlayan harekatında Ukrayna'nın %18'lik kısmı işgal edildi. Savaş nedeniyle 6,4 milyondan fazla Ukraynalı mülteci durumuna düştü.

Harkiv-Ukrayna

GAZZE’YE KÖRLER

Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla Rusya’ya karşı yaptırım kararları dahil birçok hamle gerçekleştiren Avrupa Birliği ülkeleri, Gazze’de 142 gündür terör estiren İsrail’e yönelik kınama kararlarının haricinde hiçbir müdahalede bulunmuyor.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten beri saldırı düzenlediği Gazze Şeridi’nde kadın ve çocuk ölümlerinin, 2 yıldır süren Rusya-Ukrayna Savaşı’ndakinin 6 katından fazla olmasına rağmen AB, Rusya’ya uyguladığı müeyyideleri İsrail’e uygulayamıyor.

Gazze-Filistin

UKRAYNA’DA 2 YILDA 10 BİN, GAZZE’DE 4 AYDA 30 BİN!

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının üzerinden 2 sene geçerken, Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonunun (HRMMU) 7 Şubat'ta yayımladığı verilere göre, savaşın başından beri ülkede 579'u çocuk, 2 bin 992'si kadın olmak üzere 10 bin 378 sivil öldürüldü, 19 bin 632 sivil yaralandı.

Filistinli kaynaklara göre, İsrail'in saldırılarında, 29 bin 692 Filistinli şehit edildi, 69 bin 879 kişi yaralandı. Saldırılarda öldürülenlerin en az 12 bin 660'ını çocuklar, 8 bin 570'ini kadınlar oluşturdu.

Gazze-Filistin

İsrail, bu saldırılarında 66 bin tondan fazla patlayıcı kullandı. Bu da Gazze'de kilometrekareye 183 ton patlayıcının atıldığı anlamına geliyor.

Saldırılar nedeniyle Gazze harabeye dönerken, bölgede 1,9 milyon Filistinli, İsrail işgalcileri tarafından yerinden edildi.

Kasım 2023 itibarıyla Gazze Şeridi

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 10
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    avrupa için özellikle ingiltere için yaşasın putin.
    Cevapla
  • kamikaze 2 ay önce Şikayet Et
    buda batının katiller birliği vahşi iki yüzlü devletler toplulugu oldugunun en büyük ifadesi ve dünya bunu görüyor anlıyor. tedbir geliştirme peşinde koşturuyor
    Cevapla
  • la zalim 2 ay önce Şikayet Et
    Siyonizmin insanları köleleştirmek için uydurduğu kavramları dilediği zaman dilediği yerde kullanarak Dünya' aldatmaya ve zulmü sürdürmeye devam ediyor.
    Cevapla
  • necmettin 2 ay önce Şikayet Et
    adalet hukuk güçtür güç
    Cevapla
  • Emre 2 ay önce Şikayet Et
    Rusya’yı bir günde bütün platforlardan sildiler. Ama israile hala dokunmadılar. Hak ve eşitlik ise isralin ysptığı soykırıma karşı tepkilerini ortaya koysunlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan, fotoğraf çektirmek için yanına gelen vatandaşa sigarayı bıraktırdı!
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."