İsrail Gazze'de ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu çalışanı 7 kişiyi katletti

İsrail, Gazze'nin Deir el-Belah bölgesinde, ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) çalışanlarını taşıyan konvoyu vurdu. Olayda 7 kişi hayatını kaybetti.

GİRİŞ 02.04.2024 12:26 GÜNCELLEME 02.04.2024 12:27
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı (World Central Kitchen-WCK), Gazze'de İsrail'in saldırısında 7 çalışanının öldüğünü bildirdi.

Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan yardım kuruluşundan yapılan açıklamada, "Dünya Merkezi Mutfağı, ekibimizin 7 üyesinin Gazze'de İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü üzüntüyle teyit ediyor." ifadesine yer verildi.

Yaşamını yitiren çalışanların Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu oldukları aktarılan açıklamada, ekibin saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan 2 zırhlı araç içerisinde bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, İsrail ordusu ile koordine içerisinde hareket edilmesine rağmen 100 ton gıda yardımı bıraktığı ambardan ayrıldıktan sonra hedef alındığı bilgisi paylaşıldı.

WCK'nin bölgedeki operasyonlarını derhal durdurduğu ifade edilen açıklamada, gelecekteki çalışmalar için de yakın zamanda karar alınacağı belirtildi.

Kuruluşun üst düzey yöneticisi Erin Gore, saldırı için "Bu sadece WCK'ye yönelik değil, gıdanın bir savaş silahı olarak kullanıldığı acil durumlarda gönüllü olan insani kuruluşlara karşı bir saldırı." ifadesini kullandı.

Gore, İsrail ordusunca yapılan saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle üzgün ve dehşet içinde olduğunu vurgulayarak, WCK çalışanlarının "insanlığın her şeyin üzerinde olduğunu gösterme" kararlılığının her zaman hatırlanacağını kaydetti.

WCK, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'de yemek yardımı çalışmalarına katılan çalışanlarının İsrail ordusunun saldırısında öldürüldüğü haberini aldıklarını belirterek, "Bu, bir trajedi. İnsani yardım çalışanları ve siviller asla ve asla hedef olmamalı." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Dünyaca ünlü İspanyol kökenli şef Jose Andres'in kurucusu olduğu, kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de kurduğu mutfaklarda depremzedelere sıcak yemek sunmuştu.

İSRAİL, EL BEŞİR CAMİSİNE SALDIRDI

Öte yandan İsrail savaş uçakları, Deyr el-Belah'ın El-Hakar bölgesindeki El-Beşir Camisi'ne hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda bir çocuk yaşamını yitirdi, 20 kişi yaralandı.

BEYAZ SARAY, İSRAİL'İN WCK SALDIRISINI KINADI

Beyaz Saray, Gazze'de insani yardım çalışmaları yapan ABD menşeli World Central Kitchen (WCK) adlı insani yardım kuruluşunun Batılı görevlilerinin İsrail saldırısında öldürülmesine tepki göstererek, İsrail'in olayı hızlıca soruşturması gerektiğini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, saldırıyla ilgili X'teki hesabından açıklama yaptı.

Watson, açıklamasında, "Gazze'de WCK insani yardım görevlilerini öldüren saldırıdan dolayı çok üzüntü duyduk ve derin bir şekilde rahatsız olduk. İnsani yardım görevlileri, ihtiyaç sahiplerine yardım dağıtırken korunmalıdır. İsrail'i hızlıca olayı soruşturması konusunda teşvik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCEDEN BİLGİLENDİRME YAPILMIŞ

 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin Deyr el-Belah bölgesinde hedef aldığı ve çoğu Batı uyruklu 7 kişinin öldürüldüğü yardım kuruluşu konvoyu hakkında önceden bilgilendirildiği belirtildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail ordusunun olayı soruşturduğu ve ilk belirlemelere göre, saldırının "insani yardımların Gazze'deki geçici limandan Deir el-Belah bölgesindeki depoya aktarılırken" gerçekleştiği kaydedildi.

Yardım konvoyunun saldırı öncesinde İsrail ordusuyla koordinasyon sağladığı belirtilen haberde, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin, Güney Komutanlığı ve ordunun sivil idari işlerine bakan COGAT ile "tehlikeli" diye nitelediği, olayın detaylarını görüştüğü paylaşıldı.

Güvenlik kaynaklarının, saldırıyı "uluslararası düzeyde en zor olay" olarak değerlendirdiği aktarılan haberde ordunun soruşturmasının sonuçlarının, kamuoyu ve uluslararası topluma sunulacağı ifade edildi.

AB KOMİSYONU ÖLEN YARDIM GÖREVLİLERİ İÇİN MESAJ PAYLAŞTI

Avrupa Komisyonu, Gazze’de hayatını kaybeden 7 World Central Kitchen (WCK) görevlisi için başsağlığı mesajı paylaşarak saldırı kapsamında soruşturma talebinde bulundu.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Gazze'de hayatını kaybeden World Central Kitchen insani yardım çalışanlarının aileleri ve dostlarıyla birlikte yas tutuyoruz. İnsani yardım çalışanları, uluslararası insancıl hukuka uygun olarak her zaman korunmalıdır. Bu trajedinin kapsamlı bir şekilde soruşturulması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 52
  • Arımlı 1 ay önce Şikayet Et
    Paranoyak İsrail ,Paranoyak İsrail ,Paranoyak İsrail , ile
    Cevapla
  • ercan 1 ay önce Şikayet Et
    ZEKERİYA AS. testereyle biçilerek şehid edildi, peygamberleri dahi katleden lanet kavimden her türlü zalimlik , her türlü zulüm beklenir
    Cevapla
  • fatih 1 ay önce Şikayet Et
    Rabbim günahlarını bağışlasın onlar mazlumun yanında oldular, biz onlar kadar da olamadık..
    Cevapla
  • ADALET 1 ay önce Şikayet Et
    KATİL İSRAİL VAHŞETİNE DEVAM EDİYOR bu böyle devam edip gidecek anlaşılan kimse kılını kıpırdatmıyor ALLAHIMA yalvarıyorum sadece bu israilli siyonist köpekleri etkileyen bir bela vermesi tek dileğim budur
    Cevapla
  • EBU TALHA 1 ay önce Şikayet Et
    Hayret, ABD'nin "saldırıyı israil'in yaptığıyla ilgili güçlü kanıt yok" demesi gerekirdi...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Silivri'de doğalgaz çıkarma çalışmaları: İlk ateş yandı, dağıtıma hazır
Togg, SsangYong ve BMW X1'e fark attı