İran'dan İsrail'e İHA saldırısı! Verilen hasar hakkında İsrail'den açıklama

Son dakika haberi:, Orta Doğu'da günlerdir devam eden yüksek tansiyon zirveye ulaştı. İran, kamikaze İHA'lar ile saldırı gerçekleştirirken dünyadan peş peşe açıklamalar geldi.

GİRİŞ 14.04.2024 10:29 GÜNCELLEME 14.04.2024 12:54
Bu Habere 1198 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: İran ve İsrail arasında devam eden yüksek gerilim patlama noktasına ulaşırken gelen son dakika haberine göre İran resmen savaşın fitilini ateşledi.

SAVAŞ BAŞLADI

İsrail devlet televizyonu KANN, İran'ın, İsrail'e yüzlerce kamikaze İHA ile saldırı başlattığını duyurdu.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı basın açıklamasında, İran'dan fırlatılan çok sayıda insansız hava aracının İsrail'e doğru ilerlediğini kaydetti.

İşte dakika dakika Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler:

REİSİ'DEN AÇIKLAMA

 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye'deki İran konsolosluğuna yönelik saldırısı nedeniyle İsrail'in, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından düzenlenen saldırıyla cezalandırıldığını söyledi.

İran'ın resmi ajansı IRNA'da Reisi'nin, ülkesinin İsrail'e düzenlediği saldırıya ilişkin açıklaması yayımlandı.

Reisi, İsrail'e düzenlenen operasyonun Suriye'deki İran konsolosluğuna yönelik saldırıya karşı "meşru müdafaa" kapsamında gerçekleştirildiğini savundu.

1 KİŞİ YARALANDI, BİR ASKERİ TESİS HASAR GÖRDÜ

10:12 İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısının ardından açıklama yapan Tel Aviv, saldırılarda 1 kişinin yaralandığını, bir askeri tesisin hafif hasar gördüğünü duyurdu. Açıklamada İran tarafından 200'den fazla İHA ve füze atıldığı belirtildi

06:42 Biden, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını ve Netanyahu'ya "İsrail'e desteklerinin tam olduğu" mesajını verdiğini belirtti.

ASKERİ ÜSTE HASAR OLUŞTU

03.00 İran'ın saldırısında İsrail'in güneyindeki bir askeri üste "hafif" hasar oluştuğu, can kaybı yaşanmadığı belirtildi.

İran'dan atılan İHA ve füzelerin büyük kısmının imha edildiğini dile getiren İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, saldırılarda İsrail'in güneyindeki askeri bir üstün alt yapısında "hafif" hasar oluştuğunu ancak can kaybı yaşanmadığını aktardı.

İRAN: BU İŞ SONUÇLANDI SAYILIR

02.05 İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili, "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır." açıklamasını yaptı.

02.00 İsrailli yetkililer, İran'ın İsrail'e balistik füze attığına dair herhangi bir gösterge olmadığını bildirdi.

01.45 Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İran'ın İsrail'e yönelik "hukuka aykırı" ve "tehlikeli" saldırısını kınadığını bildirdi.

AB'DEN İRAN'A KINAMA

01.15  Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını bildirdi.

01.05 Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail'in Golan Tepelerindeki askeri üssüne onlarca katyuşa füzesi fırlattığını bildirdi.

01.00 Hollanda hükümeti, İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırılarını şiddetle kınadıklarını bildirdi.

00.57 Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın İsrail'e hava saldırısını sert şekilde kınadıklarını bildirdi.

00.55 İsrail devlet televizyonu, İsrailli yetkililerin birkaç gün sürecek çatışmalara ve İran'a karşılık vermeye hazırlandığını bildirirken, ordu, İran’ın 100'den fazla insansız hava aracı (İHA) gönderdiğini doğruladı.

00.50 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İran'ın İsrail'e hava saldırısını şiddetle kınadıklarını belirterek, "Müttefiklerimizle durumu istikrara kavuşturmak ve gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için acilen çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

"İSRAİL'İN SALDIRISI İÇİN HAVA VEYA KARA SAHASINI AÇAN ÜLKELERE KARŞILIK VERECEĞİZ" 

00.45 İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkelere kararlılıkla cevap verileceğini belirtti.

00.38 İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla (İHA) başlattığı kapsamlı saldırının ardından Orta Doğu'daki gelişmeleri dikkat ve endişeyle izlediklerini bildirdi.

00:36  The Jerusalem Post: "ABD, Irak ve Suriye üzerinde İran'a ait insansız hava araçlarını engellemeye başladı."

00:34  Yemen'de bulunan Husiler, İsrail'e saldırmaya başladı. 

İSRAİL SAVAŞ KABİNESİ TOPLANDI

00:24 Başbakan Binyamin Netanyahu'nun başkanlığında Tel Aviv'de toplanan savaş kabinesi, İran'dan başlatılan İHA saldırısını ele alıyor.

Konuyla ilgili resmi açıklama yapılmazken toplantıya ilişkin paylaşılan fotoğrafta Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de hazır bulunduğu görüldü.

OPERASYONUN ADI 'GERÇEK VAAT'

00:14 İran, operasyonun adını 'Gerçek vaat' olarak açıkladı:

00:10 İran, İsrail, Ürdün ve Irak’tan sonra Kuveyt ve Mısır da hava sahasını uçuşa kapattı.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI'NDAN MİSİLLEME AÇIKLAMASI

00:02 İran Devrim Muhafızları Ordusu: "Siyonist rejimin Şam'daki İran büyükelçiliğinin konsolosluk bölümüne saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri, Siyonist rejimin topraklarındaki belirli hedefleri düzinelerce insansız hava aracı ve füzeyle hedef aldı." açıklaması yaptı.

23:50 Ürdün'de olağanüstü hal ilan edildi.

İRAN: HAVA SAHASINI AÇAN HERKESE KARŞILIĞINI VERECEĞİZ

23:35 İran Savunma Bakanlığı da açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, "İran'a saldırmak için hava sahasını veya topraklarını İsrail'e açan herkese karşılığını vereceğiz." ifadelerine yer verildi.

NETANYAHU: HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRLIKLIYIZ

23:26 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu beklenen İran saldırısına yönelik yaptığı açıklamada, “Savunma sistemlerimiz konuşlandırıldı ve hem savunmada hem de saldırıda her türlü senaryoya hazırlıklıyız" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı videolu açıklamada, İsrail'in İran'dan gelecek doğrudan bir saldırıya hazır olduğunu ve aynı şekilde karşılık vereceğini söyledi. Netanyahu, “Son yıllarda ve hatta son haftalarda İsrail, İran'dan gelebilecek doğrudan bir saldırı ihtimaline karşı hazırlık yapmaktadır. Savunma sistemlerimiz konuşlandırıldı ve hem savunmada hem de saldırıda her türlü senaryoya hazırlıklıyız. İsrail devleti güçlüdür, IDF güçlüdür, halk güçlüdür” dedi.

ABD, İngiltere, Fransa’nın yanı sıra birçok ülkenin İsrail’in yanında durduğunu belirten Netanyahu, “Net bir ilke belirledim. Kim bize zarar verirse, biz de onlara zarar vereceğiz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu sakince, kararlılıkla yapacağız” ifadelerini kullandı.

İran’dan ateşlenen veya ateşlenebilecek mühimmatların İsrail’e varış süreleri:
 
♦ Balistik füze - 12 dakika 
Seyir füzesi - 2 saat 
Kamikaze İHA - 9 saat

İran’ın beklenen misilleme saldırısı nedeniyle İsrail’de gergin bir hava hakimken, ülkede yeni önlemler alınmaya devam ediyor.

"İHA'LAR DİKKAT DAĞITMAK İÇİN KULLANILABİLİR"

New York Times'a konuşan ABD'li yetkililer, "İran, başlattığı kamikaze İHA saldırısını büyük ihtimal daha sonra başlatılacak füze saldırılarıyla senkronize etmeyi hedefliyor. Kamikaze İHA'lar, füzeler ateşlenmeden önce İsrail savunma sistemlerinin dikkatini dağıtmak için kullanılabilir." açıklamasında bulundu.

ÜLKEDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, saldırı tehdidi nedeniyle ülkede tüm eğitim faaliyetlerine ara verildiğini belirtti.

Fransa'da skandal İsrail kararıFransa'da skandal İsrail kararı

İran’dan Hürmüz Boğazı'nda İsrail’le bağlantılı ticari gemiye baskınİran’dan Hürmüz Boğazı'nda İsrail’le bağlantılı ticari gemiye baskın

"DÜZİNELERCE UÇAK GÖKYÜZÜNDE HAZIR"

Sivillerin toplanmasına yönelik yeni kısıtlamaların da getirildiğini duyuran Hagari, toplantı ve buluşmaların bin kişiyle sınırlandırıldığını aktardı. Hagari, pazartesi saat 23.00’e kadar sürecek olan kısıtlamaların okul gezileri ve kamplar için de geçerli olduğunu söyledi. Hagari, İsrail'in hava savunmasının “alarmda” olduğunu ve “düzinelerce uçağın gökyüzünde hazır beklediğini” ifade etti.

EL CEZİRE: İRAN PAZAR SABAHI SALDIRACAK

Öte yandan El Cezire, çeşitli kaynaklara dayandırdığı haberle İran'ın pazar günü sabah erken saatlerde İsraile saldırma olasılığının yüksek olduğunu aktardı. 

Ürdün hava sahasını tüm uçaklara kapattıÜrdün hava sahasını tüm uçaklara kapattı

 

KAYNAK: İHA, AA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 1198
  • yolcu 1 hafta önce Şikayet Et
    Sadece tiyatro oyunu sahnelendi hilekar İran füzeleri boş araziye atı danışıklı dövüş tüm dünya biliyor
    Cevapla
  • yolcu 1 hafta önce Şikayet Et
    Sadece tiyatro oyunu sahnelendi hilekar İran füzeleri boş araziye atı danışıklı dövüş tüm dünya biliyor
    Cevapla
  • yolcu 1 hafta önce Şikayet Et
    Sadece tiyatro oyunu sahnelendi hilekar İran füzeleri boş araziye atı danışıklı dövüş tüm dünya biliyor
    Cevapla
  • Kayıboyu1 1 hafta önce Şikayet Et
    Gizli bilgiler gizli anlaşma yapan taraf tarafından alenen açıklanıyor, bu nasıl bir gizlilik, anlayan var mı?
    Cevapla
  • Missfir 1 hafta önce Şikayet Et
    Iran bir halt edemedi. Iyide Gazze sunni nerde bu 1 milyar 800 milyon katledilen garip gazzenin ehlisunnet kardesleri, birde bu pencereden bakalim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İmamoğlu her şeyi paylaştı bir tek Eda'yı paylaşmadı
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar