Trump’ın o ifşaatı yeniden gündemde: İranlılar bizi aradılar ve...

İran ile İsrail arasında yaşanan gerilim “danışıklı dövüş” yorumlarını beraberinde getirirken, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 5 ay önce İran hakkında sarf ettiği sözler tekrar gündem oldu.

GİRİŞ 14.04.2024 10:52 GÜNCELLEME 14.04.2024 11:01
Bu Habere 126 Yorum Yapılmış

7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonu sürecinde dini lideri Ali Hamaney’in Hamas lideri İsmail Haniyye’ye “Sizin için savaşa girmeyeceğiz” demesiyle net tavır alan İran, aylardır Gazze’deki İsrail zulmüne karşı fiili hiçbir hamle yapmamakla eleştiriliyordu.

İran'dan son dakika Hamas ve savaş açıklaması! Hamaney resti çekti!İran'dan son dakika Hamas ve savaş açıklaması! Hamaney resti çekti!

Tarihi boyunca hiçbir gayrimüslim ülkeyle savaşmadığı sıklıkla dillendirilen İran, son günlerde İsrail’le yaşanan gerilimin baş aktörü.

İran’ın Şam'daki konsolosluk binasına İsrail hava kuvvetleri tarafından 1 Nisan’da düzenlenen ve İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general toplam 7 kişinin öldürüldüğü saldırı sonrası günler boyunca intikam mesajları paylaşan İranlı askerî yetkililer tam 13 gün aradan sonra dün gece İsrail’e kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzeleriyle saldırı başlattı.

Son dakika: İran israil'i vurdu...Dünya ayaktaSon dakika: İran israil'i vurdu...Dünya ayakta

İsrail cephesinin “Yüzde 99’unu engelledik” dediği hava taarruzunun kısa süre sonrasında İran İslam Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Bakıri, “Operasyon başarıyla tamamlandı. Biz bu operasyonun amacına ulaştığını düşünüyoruz ve operasyonu sürdürme gibi bir niyetimiz yok.” dedi.

TRUMP İRAN-ABD ÇEKİŞMESİNİN ARKA PLANDAKİ GERÇEĞİNİ BÖYLE İFŞALADI

İki ülke arasında yükselen tansiyonun “suni gerilim” olduğu ve İsrail’in klasik “Düşman görünelim, sen Müslüman dost kazan” stratejisinin uygulamaya konulduğuna yönelik söylemleri artıran bu ifadeler, 5 ay önce eski ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile ilgili itiraflarını hatırlattı.

Trump, başkan olduğu dönemde İran’ın ABD İHA’sını düşürdüğünü, kendilerinin de misilleme olarak İran’ı vurduğunu fakat daha sonra Tahran yönetiminden ilginç bir telefon aldıklarını anlatmıştı.

İran’ın İslam dünyasındaki itibarlarını kurtarmak için ABD üslerine saldıracağı bilgisini kendilerine verdiğini belirten Trump, füzelerin isabet etmeyeceğinin garantisini de aldıklarını aktarmıştı.

İRAN’DAN ABD’YE: SİZİ VURACAĞIZ AMA İSABET ETMEYECEK

Donald Trump, 7 Kasım 2023’te yaptığı açıklamada İran ile ilgili tarihe geçen şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu daha önce hiç anlatmadığım bir hikaye. İran bir İHA’mızı düşürdüğünde İHA 14 yaşındaydı. Pek değerli değildi. Yakınlarda 39 mühendis ve pilotun bulunduğu büyük bir motorlu uçak vardı. Generallere sordum, ‘Arkasındaki uçağı mı düşürdüler?’ ‘Hayır efendim, yapmadılar.’ dediler. ‘Bu ilginç.dedim. Ama İran’ı vurmamız gerekiyordu, o yüzden onları çok sert vurduk. Radarlarını ve farklı şeyleri devre dışı bıraktık ve eğer bize karşı gelirlerse onlara asla mümkün olduğunu düşünmedikleri şeyler yapacağımıza dair bir açıklama yaptım.

İranlılar bizi aradılar, ‘Başka çaremiz yok, itibarımızı kurtarmak için sizi vurmamız lazım. Belli bir askeri üsse 18 füze fırlatacağız ama endişelenmeyin, füzeler üsse ulaşamayacak.’ diyerek garanti verdiler. Söyledikleri gibi 18 füze atıyorlar, 5’i havada imha oluyor. Diğerleri üssün çevresine düşüyor...”

İşte o konuşma:

 

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 126
  • Poyraz 2 hafta önce Şikayet Et
    İran Suriye Irak Lübnan Yemen Gibi Ülkeleri Şialık Üzerinden Giderek Kukla Etti Halbuki Bu Ülkeler Arap Halkı İran Pers Halkı Tam Zıtlar
    Cevapla
  • Hans 2 hafta önce Şikayet Et
    Öküz tramp beyaz saraya vermezler bilgiyi öküz, Pensilvanya ve pentagona verirler et beyinli ami cowboy salağı...!
    Cevapla
  • Erdem 2 hafta önce Şikayet Et
    Eskiden biraz daha gerçekçi olurdu kurgular. Operasyon Kolpaçino. Gözler Şafak Sezer i aradi.
    Cevapla
  • Tual 2 hafta önce Şikayet Et
    İsrail şama saldırıyor üst düzey askerleri ölüyor 6 önce olmadı bu saldırı
    Cevapla
  • Tual 2 hafta önce Şikayet Et
    İranın gerçek vaati yalanmıymış yalansa halkının yüzüne nasıl bakacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu
Dur ihtarına uymayan yakayı öyle bir ele verdi ki!