Reisi'nin kazada öldüğü helikopterle ilgili dikkat çeken ayrıntı

Reisi'nin ABD yapımı helikopteri kötü bir havada ormanlık bölgedeyken düştü. El Cezire'ye göre İran'a yönelik yaptırımlar İran'ın parça veya yeni uçak almasını zorlaştırdı.

GİRİŞ 20.05.2024 14:15 GÜNCELLEME 20.05.2024 14:29
Bu Habere 81 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Reisi, dün İran-Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katıldı. Reisi, beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle dönüşte helikopter kazası geçirdi.

İran'ın talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi. Akıncı İHA’nın tespit ettiği helikopter enkazının koordinatları İran makamlarıyla paylaşıldı.

ABD YAPIMI HELİKOPTER ÇOK ESKİYDİ

Tespit edilen noktaya ulaşan İranlı ekipler, kazadan kurtulan olmadığını belirledi.

Reisi'nin ABD yapımı helikopteri kötü bir havada ormanlık bölgedeyken düştü.

Bell 212 model helikopterin oldukça eski bir helikopter olduğu ortaya çıktı.

El Cezire'de paylaşılan bilgilere göre İran'a yönelik yaptırımlar İran'ın parça veya yeni uçak almasını zorlaştırdı.

ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI DA ABD'Yİ SUÇLADI

 Eski İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiği helikopter kazasında "asli sorumlularından birinin" ülkenin sivil havacılık sektörünü etkileyen tek taraflı yaptırımlar uygulayan ABD olduğunu söyledi.

Zarif, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, kazada hayatlarını kaybeden Reisi, Abdullahiyan ve diğer yetkililer için rahmet, ailelerine ve İran halkına başsağlığı diledi.

YAPTIRIMLAR HAVACILIK SEKTÖRÜNÜ ETKİLEDİ

Reisi ve Abdullahiyan'ın "samimiyetlerine" çok yakından tanık olduğunu dile getiren Zarif, "Bu samimiyetlerinin karşılığını şehadetle aldılar. Geçtiğimiz 45 yılda çeşitli dönemlerde zor durumlarla karşılaştık. Biz bunu aştık, Allah'ın izniyle bu durumu da atlatacağız." ifadelerini kullandı.

Zarif, ortaya çıkan durumun ABD'nin İran'a uyguladığı tek taraflı yaptırımların etkisinin büyük olduğunu savunarak,"Bu konu, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararına rağmen sivil havacılık satışlarına ambargo koyan ABD'nin İran ulusuna karşı işlediği suçların kara listesine kaydedilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin İran'a yönelik tek taraflı yaptırımları sivil havacılık sektörünü de etkiliyor. Yaptırımlar nedeniyle Tahran'ın uçak ve uçak parçası ithalatı engelleniyor.

Reisi'nin ölümünün ardından İran hükümetinden ilk adım! Reisi'nin ölümünün ardından İran hükümetinden ilk adım!

Reisi'nin ölümüne dünyadan tepkiler: İsrail'den açıklama Reisi'nin ölümüne dünyadan tepkiler: İsrail'den açıklama

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 81
  • Yahya 2 ay önce Şikayet Et
    Abd vermiyorsa çin rusya fransa yapiyor onlardan niye almadın
    Cevapla
  • Tamer 2 ay önce Şikayet Et
    Eden uçağa bitmemiş. Helikopter enterasan
    Cevapla
  • misafir 2 ay önce Şikayet Et
    kim Jong trene boşuna mı biniyor
    Cevapla
  • murat 2 ay önce Şikayet Et
    bu uçağı israil düşürdü amerika indirdi gibi saçma sapan komplo terileri kuranlara diyorum ki israil veya amerika neden böyle birşey yapsın ki ortadoğunun işgalinde bu alçaklara bu hain iran elaltından çok destek oldu yoğun bir sis ve fırtına da düşen bir helikopter bile amerika iran düşman algısına sebep oluyor bugün gazzede yaşananların altında bile iran alçaklığı var
    Cevapla
  • İsak 2 ay önce Şikayet Et
    Envayi çeşit füze balistik füze yapmayı biliyorsunuz da bir helikopter yapacak aklınız yok mu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Paris'te görkemli açılış! Olimpiyat Oyunları tarihinde hem ilk hem rekor
Yunanistan'dan tarihi geri adım! Türkiye'nin hamlesini resmen kabul ettiler