İsrail'de tarihe geçecek 7 Ekim itirafı: Hezimet yaşadık, sivilleri katlettik!

İsrail’de 7 Ekim Aksa Tufanı’nın neden olduğu sarsıntı sürüyor. Analistler, Netanyahu’nun Gazze saldırılarını “siyasî hesaplarla” sürdürdüğünü, ülkenin hem içeride hem de dışarıda hızla izole olduğunu vurguluyor.

İsrail'de tarihe geçecek 7 Ekim itirafı: Hezimet yaşadık, sivilleri katlettik!
İsrail'de tarihe geçecek 7 Ekim itirafı: Hezimet yaşadık, sivilleri katlettik!
GİRİŞ 07.10.2025 17:58 GÜNCELLEME 07.10.2025 17:58

Hamas'ın askerî kanadı Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 sabahı Gazze Şeridi hududunda konuşlu İsrail ordusuna ait çok sayıda üsse ve beldelere eş zamanlı operasyon düzenledi.

Çok sayıda İsrail askerinin öldüğü, yaralandığı ve yüzlerce kişinin esir alındığı Aksa Tufanı operasyonu, İsrail tarihinde eşi benzeri görülmemiş güvenlik zafiyeti olarak değerlendiriliyor.

Operasyondan sonra İsrail’in “yenilmez ordu” imajı yerle bir oldu.

İsrailli analistler, Aksa Tufanı’nın “İsrail tarihinin en acı ve aşağılayıcı yenilgisi” olduğunu ve bu travmaya karşılık İsrail'in Gazze'de bütün savaş suçlarını işleyerek binlerce sivili katlettiğini kabul etti.

Hamas'tan 7 Ekim raporu: Aksa Tufanı doğal bir tepkiydiHamas'tan 7 Ekim raporu: Aksa Tufanı doğal bir tepkiydi

‘HAMAS BİR TÜMENİ ORTADAN KALDIRDI, ORDUYU KÜÇÜK DÜŞÜRDÜ’

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İsrail merkezli Maariv gazetesinden siyasi analist Ben Caspit, kaleme aldığı yazıda Gazze'deki savaşın uzamasını ele alarak kritik bir detayı ortaya koydu. Caspit, İran'a ve Hizbullah'a karşı yapılan operasyonların "etkileyici askeri başarılarla" kısa sürdüğünü ancak Gazze'deki savaşın hala devam ettiğini hatırlattı.

Ben Caspit şu ifadeleri kullandı:

“İsrail’in 7 Ekim’de yaşadığı yenilgi, tarihin en acı ve aşağılayıcı yenilgisidir. En kötü kabuslarımızda bile, başımıza böyle bir şeyin geleceğini hiç düşünmemiştik. Hamas, İsrail ordusunun bir tümenini zahmetsizce ortadan kaldırdı, yerleşim yerlerini ve askerî üsleri işgal etti, şehirleri kendisine aitmiş gibi kullandı, yüzlerce sivili ve askeri kaçırdı. Orta Doğu'nun en güçlü ordusunu küçük düşürdü ve geride yakılmış bir toprak bıraktı.”

Ben Caspit

‘NETANYAHU’NUN KENDİSİ DE REHİNE’

Caspit, Aksa Tufanı operasyonunun İsrail’in tarihi travmalarından biri olarak kalacağını belirterek, “Sonradan yaşanacak hiçbir şey bu olayı silmeyecek, yarayı iyileştirmeyecek, travmayı hafifletmeyecek.” dedi.

Ben Caspit, Gazze’ye yönelik saldırıların artık haklı bir gerekçesinin kalmadığını belirterek savaşın çoktan bitmesi gerektiğini vurguladı. Caspit, “Gazze’deki savaş şu ana kadar sadece Binyamin Netanyahu isimli bir rehinenin dayattığı siyasî kısıtlamalar nedeniyle devam ediyor. Belki de amaç Hamas’ı yok etmek değil, Netanyahu koalisyonuna yönelik tehdidi ortadan kaldırmaktı.” ifadelerini kullandı.

SİVİLLERİ KATLETTİK, SAVAŞ SUÇU İŞLEDİK, GAZZE’Yİ HARAP ETTİK

Haaretz gazetesi yazarı Nir Hasson ise Netanyahu ve hükümetini sert ifadelerle eleştirdi. Hasson, 7 Ekim saldırıları ve sonrasında Gazze’ye yönelik yürütülen operasyonların İsrail tarihinin en büyük iki felaketi olduğunu söyledi. Hassun, “On binlerce sivili öldürdük, esirlerin ölümüne neden olduk, koca bir bölgeyi harap ettik, kitlesel kıtlık başlattık, sayısız savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledik.” dedi.

Hassun, bu sürecin İsrail’in uluslararası meşruiyetini çökerttiğini belirterek, “İkinci felaket, İsrail Devleti’nin üzerine inşa edildiği temelleri —uluslararası meşruiyeti, Arap dünyasıyla ilişkileri ve toplum içi dayanışmayı— yerle bir etti.” ifadelerine yer verdi.

Nir Hasson

İSRAİL YALNIZLAŞIYOR, TOPLUM PARÇALANIYOR

Gazze’ye yönelik saldırıların İsrail’i giderek yalnızlaştırdığını belirten Hasson, “Boykotlar, yaptırımlar ve İsrail Devleti'nin çeşitli alanlarda temsil ettiği her şeye yönelik aşağılamalar devam ediyor. Mesele sadece uluslararası arenayla sınırlı değil. İsrail'in kendi içinde bile bu suçlara katılmayı reddedenlerin sayısı artıyor; birçoğu göç ediyor ve gerçekler önlerine konunca kimliklerinden utanıyor” dedi.

Hasson, İsrail kamuoyunda ise “bu suçlara katılmayı reddedenlerin sayısının arttığını, birçok kişinin göç ettiğini ve kimliğinden utandığını” sözlerine ekledi.

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 26
  • Emre19 33 dakika önce Şikayet Et
    İsrail, bir devlet değilki. Olmayacaktı. Amerika kendi menfaati için kullandığı terüst bir aparat. Miadı geçince tarihin çöplüğüne atılacak terorüst bir devlet bundan sonra kimse yüzüne bakmaz halinin...
    Cevapla
  • Darende 43 dakika önce Şikayet Et
    Bundan sonra katil lanetli kavim gebertilene kadar hor görülüp aşağılanacak!
    Cevapla
  • Eninde Sonunda 44 dakika önce Şikayet Et
    Ne yaparlarsa yapsınlar artık bu topraklarda terörist yahudiler siyonistler barınamaz Dünya nda silinecekler batı dünyası da durumun ciddiyetini anladı bakalım bu kölelik ten nasıl kurtulacaklar... .
    Cevapla
  • Türk beyi 51 dakika önce Şikayet Et
    Bunların hicbiri yokolmanıza argüman olamayacak. Soyunuz sopunuz kurusun.
    Cevapla
  • hakim 59 dakika önce Şikayet Et
    hanibal doktrini ile israil ordusu kendi vatandaşlarını kendisi öldürdü. 7 ekim günü kaçan israilliler in üzerine uçaklardan israil bomba atıp öldürmüştür. kendi vatandaşları hamasın eline geçmesin diye hem hamaslıları hemde siyonist hırsızları öldürmüştür. bu kural israil terör devletinde varlığında hanibal doktrini olarak mevcuttur.uygulanmıştır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail tarafından eşir alınmışlardı! 14 Türk aktivist İstanbul'da
Özgür Özel'den haddini aşan sözler: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldı