YÖK Atlas (YKS) tercih robotu: 2022 üniversite taban puanı, kontenjan ve sıralama öğrenme

YÖK Atlas tercih robotu, 27 Temmuz-5 Ağustos tarihlerinde öğrencilerin en büyük yardımcılarından birisi olacak. Adaylar Yükseköğretim Kurulundan gelen bilgiler doğrultusunda tercihlerini şekillendirecek. YKS tercih robotu ile üniversite taban puanları, başarı sıralamaları ve toplam kontenjanları öğrenilebiliyor. İşte İl İl üniversite bölümlerin alım yaptığı son puanlar…

YÖK Atlas (YKS) tercih robotu: 2022 üniversite taban puanı, kontenjan ve sıralama öğrenme
YÖK Atlas (YKS) tercih robotu: 2022 üniversite taban puanı, kontenjan ve sıralama öğrenme
GİRİŞ 23.07.2022 10:12 GÜNCELLEME 25.07.2022 12:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ÖSYM 2022 yılı YKS tercih kılavuzunu açıkladı. Adaylar en doğru tercihi yapabilmek adına YÖK Atlas tercih robotundan faydalanacak. Lise mezunları, robot ile birlikte üniversitelerin son 4 yılda alım yaptıkları tavan ve taban puanları, kontenjanları, başarı sıralamalarını il il listeleyerek öğrenebilecek. 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında AİS üzerinden yapılacak tercihlerde adayların en fazla 24 hakkı bulunuyor. Eğitim uzmanları, adayların doğru tercihleri yapabilmesi için mutlaka tercih robotundan faydalanması tavsiyesinde bulunuyor. YÖK Atlas tercih robotu ile o üniversiteye ait okul birincisi oranı, başarı istatistikleri, mezun olunan lise gibi detaylı incelemeler yapılabiliyor. 2022 yılına ilişkin YKS kontenjanları belli oldu. Adayların tercih edebileceği devlet, vakıf ve özel üniversite kontenjanları duyuruldu. İşte YÖK Atlas tercih robotu detayları...

YKS tercih döneminde dikkat! Bu bölümleri kazanan öğrencilere 5.500 TL bursYKS tercih döneminde dikkat! Bu bölümleri kazanan öğrencilere 5.500 TL burs

YÖK Atlas Tercih Robotu Nedir?

YÖK Atlas Tercih robotu, Yükseköğretim Kurulu tarafından öğrencilerin tercih edecekleri üniversitelerin istatistiklerini görüntülemek amacıyla adayların kullanımına açılır. 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans bölümlerinin geçmişe yönelik alım yaptığı puanları, güncel kontenjanları, hangi bölgelerden en çok tercih edildiği gibi bilgiler yer almaktadır. İnternette üniversitelere dair çok fazla yanıltıcı doğru ve yanlış bilgi yer almaktadır. YÖK Atlas tercih robotu ÖSYM ve YÖK işbirliğiyle hazırlandığından en doğru kaynak olarak kullanılmalıdır.

2022 YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

YÖK Atlas tercih robotunu kullanmak için öğrencilerin birçok amacı olabilir. Adaylar tercih edecekleri ön lisans ve lisans bölümlerinin hangi illerde olduğunu, en son kaç puan ile alım yaptığını sorgulayabilir. YÖK Atlas tercih robotuna buradan giriş yapabilirsiniz.

Taban Puan, Kontenjan ve Başarı Sıralaması Nasıl Öğrenilir?

YÖK Atlas Tercih robotunun öğrenciler açısından kullanılmasının en önemli sebeplerinden biriside üniversitelerin tavan ve taban puanlarının yer almasıdır. YKS oturumlarının zorluk ve kolaylık derecesi, sınava katılan aday sayısına göre sıralamalar her yıl değişkenlik gösterir. Tercih robotu ile en doğru ve güncel bilgilere ulaşabilirsiniz. Sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanlarıyla yerleşmek isteyen adaylar " Puan türü" ibaresini seçerek alım yapan bölümleri öğrenebilir ve liste hazırlayabilir.

"Üniversite Seç" ile Hangi Bölümlerin Olduğunu Öğrenin!

Öğrenciler tercih dönemlerinde iki ana başlık üzerinden ilerliyor. Okumak istedikleri üniversiteyi bulan adaylar doğru bölümü seçmek veya eğitim almak istedikleri bölümün olduğu illerdeki üniversiteyi araştırıyor. YÖK Atlas tercih robotuna giriş yaptıktan sonra " Üniversite Seç" ibaresini seçerek eğitim almak istenilen bölüm yazılarak o üniversitede hangi 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlerin olduğunu öğrenebilirsiniz.

"Program Seç" ile Size Uygun Olan Bölümleri Görüntüleyebilirsiniz!

YÖK Atlas tercih robotuna giriş yaptıktan sonra " Program Seç" ibaresini işaretleyen kullanıcılar ilgili duydukları alanlara göre bölümleri işaretleyebilir. Seçimi yapılan bölümlerin hangi illerde ve üniversitelerde oldukları listeli bir şekilde öğrencinin ekranına düşer. Öğrenciler bu ekran üzerinden en son tercih eden öğrencinin kaç puanla yerleştiği, üniversite sınavı net ortalamaları, geldikleri illeri vb. bilgileri görüntüleyebilir.

2022 YKS Tercih Kılavuzu ÖSYM Tarafından Yayınlandı!

YKS tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlandı. Tercih işlemleri ise 27 Temmuz'da başlayacak ve 5 Ağustos tarihinde sona erecek. Tercih kılavuz ile birlikte 2022 yılı üniversite taban ve tavan puanları, kontenjanları, başarı sıralamaları belli oldu. Sizde aşağıda bulunan yönlendirmeden 2 ve 4 yıllık üniversitelere ait bilgilere ulaşabilirsiniz. Ön lisans için tablo 3, lisans için ise tablo 4 kullanılacak.

Yaklaşık 3.5 milyon adayın başvurusuyla gerçekleştirilen sınavda devlet üniversitelerine toplam 705 bin kontenjan ayrıldı. Açıköğretime kayıt yaptırmak isteyenler için ise bu sene ayrılan kontenjan 165 bin oldu.  İşte detaylı kontenjanlar;

Ön lisans (devlet) üniversitesi kontenjanı : 314 bin 069

Lisans (devlet) üniversitesi kontenjanı: 367 bin 760

Ön lisans vakıf üniversitesi kontenjanı: 79 bin 928

Lisans vakıf üniversitesi kontenjanı: 89 bin 709

Detaylı kontenjanlara buradan erişim sağlayabilirsiniz.

YÖK Atlas Tercih Robotuyla Hangi İşlemler Yapılabilir?

YÖK Atlas tercih robotu ile birlikte, üniversitelere yerleşen öğrencilerin cinsiyet dağılımı, geldikleri şehirler, öğrenim durumları, mezuniyet yılları, mezun oldukları alanlar, lise tipleri, okul birincileri, taban puan, başarı istatistikleri, net ortalamaları, üniversite sınav puanları öğrenilebilir. Üniversitelerin ise ortalama kaçıncı tercih olduğu, yerleşilenlerin tercih eğilimleri, iller ve yerleştirilme koşulları görüntülenebilir.

Fuat İğci . Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Fuat İğci .
YORUMLAR 2
  • haluk sabri akdemir 1 yıl önce Şikayet Et
    ders çalışan kazanır
    Cevapla
  • eda 1 yıl önce Şikayet Et
    Program çok güzel hazırlanmıs.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!