YKS tercih kılavuzu: (güncel) 2022 YKS tercihleri nereden, nasıl yapılacak?

Adaylar tercih yaparken üniversitelerin alım yaptığı koşulları, kontenjanları, başarı sıralamaları ve puanlarına YKS tercih kılavuzu ile erişim sağlıyor. ÖSYM’nin yayınladığı takvime göre tercih işlemleri 5 Ağustos’ta sona erecek. Adayların en fazla 24 okul tercih etme hakkı bulunuyor. İşte 2022 YKS tercih kılavuzu…

YKS tercih kılavuzu: (güncel) 2022 YKS tercihleri nereden, nasıl yapılacak?
YKS tercih kılavuzu: (güncel) 2022 YKS tercihleri nereden, nasıl yapılacak?
GİRİŞ 29.07.2022 12:54 GÜNCELLEME 29.07.2022 12:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Üniversitelerde ön lisans ve lisans eğitimi almaya hazırlanan yüzbinlerce öğrenci için tercih maratonu yarın sabah başlayacak. ÖSYM'nin yayınladığı takvime göre tercihler 27 Temmuz'da başlarken, adaylar tercihlerin son günü olan 5 Ağustos'a kadar hazırladıkları listeleri değiştirebilecekler. Uzmanlar adayların en doğru tercihi yapabilmeleri için YKS tercih kılavuzunu dikkatlice incelemeleri gerektiğini vurguluyor. Üniversite ve bölümlere yerleşebilmek için özel şartlar kılavuzda detaylıca belirtildi. Lise mezunları, sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanlarıyla alım yapan bölümlere kılavuzda bulunan tablo 3  ve tablo 4'den bakabilirler. Peki YKS tercihi nasıl yapılacak? İşte 2022 YKS tercih kılavuzu

YKS tercihlerinde bu bölümlere yerleşen adaylara aylık geri ödemesiz 10 bin TL burs verilecek!YKS tercihlerinde bu bölümlere yerleşen adaylara aylık geri ödemesiz 10 bin TL burs verilecek!

ÖSYM Aday İşlemleri Giriş: (AİS) 2022 YKS (üniversite) tercih ekranı ösym.gov.trÖSYM Aday İşlemleri Giriş: (AİS) 2022 YKS (üniversite) tercih ekranı ösym.gov.tr

YÖK Atlas tercih robotu: Lisans ve Önlisans tercih sihirbazı- Yükseköğretim program atlasıYÖK Atlas tercih robotu: Lisans ve Önlisans tercih sihirbazı- Yükseköğretim program atlası

2022 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu

Üniversite tercihlerinde adaylara fikir sahibi olma imkanı sağlayacak kılavuzda üniversite taban puanları, kontenjanlar ve başarı sıralamaları yer alıyor. Bunun yanı sıra yerleştirme işlemlerinin nasıl yapılacağı, tercihler ile ilgili koşullar, okul birincilerinin yapması gerekenler detaylı bir şekilde kılavuzda belirtildi. Sizde tercihlerini yapmadan kılavuza aşağıdaki yönlendirme üzerinden ziyaret edebilirsiniz.

2022- YKS Tercih Kılavuzu İçin Tıklayınız

Tercih İşlemleri Başladı

2022-YKS tercih işlemleri, 27 Temmuz 2022 tarihinde saat 10.00'da başlayacaktır. Adaylar tercihlerini, 27 Temmuz-05 Ağustos 2022 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 05 Ağustos 2022 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Adaylar, 2022-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini kılavuz bilgileri doğrultusunda yapmaları gerekmektedir. 

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır.

 

YKS (üniversite) Tercihleri Nasıl Yapılacak?

Üniversite tercihleri, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifre ile gerçekleştiriliyor. Şifresini unutan adaylar, giriş ekranı üzerinden 'şifremi unuttum' ibaresini işaretleyerek yeni şifre oluşturma talebinde bulunabilir. Bunun yanı sıra öğrenciler aday işlemleri sistemine e-Devlet giriş seçeneği ile de giriş yapabilirler.

Tercih işlemleri, elektronik olarak internet üzerinden gerçekleştirilecek. Bunun dışında posta, fax, elektronik posta gibi yöntemlerle iletilen tercihler kabul edilmeyecek. AİS'e giriş yapan adaylar sol tarafta bulunan menüde " Başvurularım/ Tercihlerim" bölümünden tercihleri yapabilirler. Tercih edilecek bölümlerin kodları, özel koşulları ve program adı tercih listesinde yer alır.

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine Giriş Yapmak İçin Tıklayınız

2022 Üniversite Taban Puanları Belli Oldu

Ön lisans ve lisans bölümlerinde okumak isteyen öğrenciler için bu tercihlerde en belirleyici faktör adayların aldıkları puanlar ve başarı sıralamaları olacak. ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzda 2 ve 4 yıllık bölümlerin en son alım yaptığı tavan ve taban puanlar yer alıyor. YKS tercih kılavuzunda tablo-3'de iki yıllık ön lisans bölümleri, tablo 4'de ise lisans bölümlerinin başarı sıralamaları, kontenjanları ile puanlar yer alıyor. Sizde tercih edeceğiniz bölümlere ilişkin detaylara aşağıdaki yönlendirmeler üzerinden ulaşabilirsiniz.

2 yıllık bölümlerin tavan ve taban puanları

4 yıllık bölümlerin tavan ve taban puanları

YKS Tercihleri Ne Zaman Sona Erecek?

ÖSYM'nin yayınladığı takvime göre tercih işlemleri 27 Temmuz'da başlayacak. Adaylar tercihlerini son tercih günü olan 5 Ağustos saat 23:59'a kadar ÖSYM iletmek zorunda. Öğrencilere verilen sürenin sona ermesinin ardından hiçbir şekilde tercih süresi uzatılmayacak. Bu tercih döneminde tercih yapmayan adaylar, ikinci tercihlerden (ek) yararlanamazlar. 

Adayların 24 Tercih Hakkı Bulunuyor

Öğrenciler en fazla ve en düşük kaç tercih hakkı olduğunda araştırma yapıyor. ÖSYM 2022 yılında üniversite tercihleri için en üst sınırı 24 olarak belirledi. Adaylar tercih listelerinde en fazla 24 üniversiteye hak verecek. Ön lisans, lisans veya puan türleriyle yapılan tercihler fark etmeksizin en fazla 24 hak tanınacak. Öğrencilerin en düşük 1 tercih hakkı bulunuyor.

Tercihler Sona Ermeden Mutlaka Kontrol Edin

Adayların tercih listesi oluşturduktan sonra tercih ettikleri bölümler ÖSYM AİS'te tercihlerim bölümünden görüntülenebilecek. Adayların tercih ettikleri bölümlere yerleşebilmesi için gerekli koşulları taşımaları gerekmektedir.  Öğrenciler, 2 ve 4 yıllık programların kodlarını doğru yazıp yazmadıklarını  kontrol etmelidir. 

Yerleşemeyen Öğrenciler İçin Ek Tercihler Alınacak

YKS tercihlerinin sona ermesinin ardından öğrencilerin yerleştirme işlemleri yapılacak. Yerleştirme sonrası boş kalan kontenjanlar YÖK tarafından ÖSYM'ye bildirilecek. ÖSYM boş kalan kontenjanların en son yaptığı alımın puanını, başarı sıralamasını içeren kılavuzu yayınlayacak. Kılavuzu dikkate alarak adaylar tekrar tercih yapabilecek.

Önemli:  Merkezi yerleştirmede herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanan aday, ek tercihlerden faydalanamaz. Ek tercihlerden faydalanabilmek için 27 Temmuz- 5 Ağustos tarihleri arasında tercih yapılması gerekmektedir. 

Fuat İğci . Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Fuat İğci .
YORUMLAR 2
  • sultan gökce 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarihlerde yanlışlık var 5 AĞUSTOS olacak son gün olarak
    Cevapla
  • buzkentli 1 yıl önce Şikayet Et
    son gün 5 temmuz yazılmış 5 ağustos olmalı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı