KYK borçları silindi mi? KYK kredi borçları nasıl ödenecek? Resmi Gazete'de yayımlandı!

KYK borçları hakkında beklenen açıklama yapıldı. KYK borçları hakkındaki kanun teklifi Resmi Gazete'de yayınlandı. Eğitim hayatında KYK kredisi kullananlar, ödemelerin nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki KYK borçları silindi mi? KYK kredi borçları nasıl ödenecek? Resmi Gazete'de yayımlandı!

KYK borçları silindi mi? KYK kredi borçları nasıl ödenecek? Resmi Gazete'de yayımlandı!
KYK borçları silindi mi? KYK kredi borçları nasıl ödenecek? Resmi Gazete'de yayımlandı!
GİRİŞ 16.11.2022 11:16 GÜNCELLEME 16.11.2022 11:16

KYK öğrenim kredisi alan öğrenciler, borçları hakkında yapılandırma olup olmadığını sorguluyor. Bir süredir KYK borçları hakkında çalışmalar yürütülüyordu. KYK borçları için kanun teklifi Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. Peki KYK borçları silindi mi? KYK kredi borçları nasıl ödenecek? Resmi Gazete'de yayımlandı!

KYK BORÇLARI SİLİNDİ Mİ?

KYK borçları hakkında düzenleme yapıldı. Düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan yasaya göre öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktar kadar olacak. KYK borçları hakkında detaylar şöyle:

Öğretim kurumundan mezun olan ya da kendi isteği ile eğitimi bırakan veya herhangi bir sebeple öğretim kurumundan çıkarılan öğrenciler, okulları ile ilişiği kesildiği tarihten 2 yıl sonra kredi aldığı zaman kadar ve aylık ödemeler şeklinde borcunu ödemek zorunda olacak.

BORÇLARI ERTELEME HAKKI BULUNACAK

Borçlu borcunu erteleme talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının Sosyal Güvenlik Kurumundan teyit edilmesi durumunda, ilk yıl herhangi bir ekleme olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde on ilave edilerek kredi borcu hesaplanacak. Ancak ilgili yılda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yüzde ondan az olması halinde bu oran uygulanacak. Erteleme işlemi ise en çok üç defa yapılabilecek.

ASKERLİK DÖNEMİNDE BORÇ ERTELENECEK

Ödemenin askerlik dönemine rastlaması halinde borçlunun talebi üzerine herhangi bir ilave yapılmaksızın askerlik döneminin sonuna kadar kredi borcu ertelenir.

ÖĞRENCİ REŞİT DEĞİLSE VELİ DE İMZA ATACAK

Öğrencinin tabi olacağı yükümlülükler Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan taahhütnamede belirtilecek. Düzenlenen taahhütnamelerde krediyi alacak öğrencinin, öğrencinin reşit olmaması halinde ise öğrenci ile birlikte veli veya vasisinin borçlu sıfatıyla imzası yeterlidir. Ancak yurtdışında öğrenim gören öğrencilerden Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenen şekilde kefil istenecek.

KYK burs başvuruları ne zaman başlayacak? 2022-2023 KYK burs ve kredi başvuru tarihleri belli mi?KYK burs başvuruları ne zaman başlayacak? 2022-2023 KYK burs ve kredi başvuru tarihleri belli mi?

BORÇLAR TERKİN EDİLECEK

Maddi veya hukuki nedenlerle takibinde yarar bulunmayan ve yılları bütçe kanunlarında gösterilen miktarları aşmayan kredi borçları terkin edilecek.
Katkı kredisi borcu ödemelerinde de yukarıda bahsedilen esaslar geçerli olacak.
Öğrencilere kredi verilmesi ve kredinin kesilmesi ile ilgili diğer usul ve esaslar Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.

Nur Saydan Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Nur Saydan
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ceketin güzel diyen kişiye alev silahıyla saldırdı: Görenlerin kanı dondu
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı