İstanbul'da okul devrimi

Deprem kuşağında bulunduğu için üzerinde titrediğimiz İstanbul'daki eğitim kurumlarının güçlendirilmesinde sona yaklaşıldı.

İstanbul'da okul devrimi
İstanbul'da okul devrimi
GİRİŞ 15.09.2015 16:37 GÜNCELLEME 15.09.2015 16:37

İstanbul Planlama ve Koordinasyon Birimi'nin güçlendirme kapsamına aldığı bin 64 okuldan 811'i hem yenilendi hem de depreme karşı dayanıkla hale getirildi.

Doğal afetlere karşı kamu binalarının hazır hale gelmesi için uzun süredir çalışan İstanbul Planlama ve Koordinasyon Birimi (İPKB), İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında bin 64 eğitim kampüsünden 811'ini okulu tamamladı. 2015-2016 eğitim, öğretim dönemine sayılı günler kala okullardaki çalışmalarını hızlandıran İPKB, yaptığı çalışmalarla derslik sayısını ve kullanılan alanların kapasitesini de arttırdı. Okullar için 1,9 milyar lira kaynak ayrıldı.

DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRİLDİ

İPKB'den yapılan açıklamada, çalışmaların detayları da verildi. Güçlendirme ve yeniden inşa çalışmalarında, “Eğitim yapılarının deprem karşısındaki beklenen performansları , günümüz deprem şartnamesinde eğitim yapıları için istenen performans seviyelerine çıkartılmıştır. Güçlendirme çalışmalarında binanın depreme dayanıklı hale getirilmesinin yanı sıra enerji verimliliği, su yalıtımı ve yangın güvenliği artırılmaktadır” denildi.

BÜTÜN OKULLARA YANGIN SİSTEMİ

Eski birçok yapının elden geçirildiğinin altını çizen İPKB yetkilileri, “Isı yalıtım mantoları yapılmak suretiyle okulun ısı kayıplarının önüne geçildi. Okulun bütün mahallerine yangın algılama sistemleri kurulmaktadır. Bütün sıhhi ve ısınma tesisatları yenilendi” açıklamasında bulundu.

Okul bakımına 642 milyon lira

Okullarda güçlendirme ve onarım çalışmaları için de 642 milyon 770 bin 757 lira yatırım yapıldı. Güçlendirme ve yeniden yapım çalışmaları yürütülen toplam 811 okulda, 1.5 milyondan fazla öğrencinin deprem güvenli okullarda eğitim görmesi sağlandı.
Bu yatırımlar için toplam 1.9 milyar lira kaynak ayrıldı. 2007'de başlanan ve İSMEP kapsamında bu zaman kadar 1064 eğitim kampüsünün fizibilite çalışması tamamlanarak, 811 okul kampüsünün yıkılıp veya yeniden yapım inşa faaliyetleri tamamlandı.

Modern mimari okullara yansıdı

Sismik veriler göz önünde bulundurularak tasarlanmış ve dayanıklı malzemelerle yıkılarak yeniden inşa edilmiş okullarda ise modern mimari prensiplerine uygun hareket ettiklerini belirten kurum, çok amaçlı eğitim alanları oluşturulduğunun altını çizdi. Yeniden yapılan okullar güvenli olmalarının yanı sıra estetik, modern ve doğaya ve bulunduğu araziye uyumlu nitelikli ve kimlikli mimarileriyle de dikkat çekiyor.

Derslik sayısı 2,5 kat arttı

Yapılan yeniden yapım çalışmaları ile okulların kapalı alanları ortalama 2,5 kat, derslik sayısı 1,8 kat, öğrenci sayısı ise 1,7 kat artırıldı. Son dönemde tüm dünyada ilgi ile takip edilen yeşil bina konsepti eğitim yapılarında da benimsenmiş ve uygulandı. Bu kapsamda bir okula ilk kez güneş ağacı kurularak, elektriğinin bir kısmını kendisi üreten ilk okul olması sağlandı.

Yıkılan okullarda alan tasarrufu

Okullarda yıkım ve yeniden yapım çalışmaları için 1 milyar 356 milyon 582 bin 618 lira yatırım ile 1.3 milyon metrekare kapalı alanda, 7 bin 579 derslikte 421 bin öğrencinin deprem güvenli modern okullarda eğitim görmesi sağlandı. Yıkılıp yeniden yapılan okullarda mevcut 4 bin 310 derslik yıkılarak, kapasiteye 3 bin 269 ilave derslik kazandırıldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonda belirgin düşüşe kadar sıkı para politikası sürecek
Devlet Bahçeli'den Mehmet Şimşek açıklaması: Her zaman arkasındayız