LYS-5 İngilizce soru ve cevapları (LYS 5 Sınav Yorumları)

25 Haziran yapılan LYS-5 sınav soru ve cevapları yayınlandı mı? Bu sene yapılan LYS-5 2016 İngilizce soruları zor mu kolay mı? İşte LYS-5 2016 İngilizce soru ve cevapları

LYS-5 İngilizce soru ve cevapları (LYS 5 Sınav Yorumları)
LYS-5 İngilizce soru ve cevapları (LYS 5 Sınav Yorumları)
GİRİŞ 29.06.2016 08:45 GÜNCELLEME 29.06.2016 08:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bugün yapılan LYS-5 2016 İngilizce soru ve cevapları açıklandı Binlerce kişinin girdiği LYS-5 2016 İngilizce soru ve cevaplarına aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

LYS 5 SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

LYS-5 (Lisans Yerleştirme Sınavı-5) Nedir?

LYS-5 (Lisans Yerleştirme Sınavı -5 Yabancı Dil) ağırlıklı olarak dil puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen öğrencilerin seçilmesi ve yerleştirilmesi amacı ile ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan bir sınavdır. LYS-5 (Lisans Yerleştirme Sınavı-5 Yabancı Dil) her yıl ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde 81 il merkezi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin ‘de Lefkoşa'da yapılır.

LYS-5 sınavına kimler katılabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan'da  üniversiteye girmek isteyen (YGS'yi geçmiş olan) adaylar bu sınava katılabilir.

LYS SINAVI KOLAY MI ZOR MU? YORUMLARI GÖRMEK VE YORUM YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

TERCİH İÇİN 180 PUAN ŞARTI VAR 

Önümüzdeki haziran ayında yapılacak LYS’lerin ardından adayların hem YGS hem de LYS yerleştirme puanları ortaöğretim başarı puanları eklenerek açıklanacak. Tercihlerde bu puanlar kullanılacak. LYS’de de tercih hakkına sahip olabilmek için 180 puan barajı olacak. LYS’de 180 ve üzerinde puan alanlar LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve önlisans programlarını tercih edebilecek. LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; sadece meslek yüksekokulu önlisans programları, açıköğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları olacak. 

LYS’LERİN PUANLARI NEDİR?

Tercihlerinizi hem Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) hem de Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanlarınıza göre yapacaksınız. Sonuçları geçtiğimiz 25 Mart’ta açıklanan YGS’de elinizde 6 farklı puan türü var. Önümüzdeki haziran ayında yapılacak LYS’lerin 5 ayrı sınavına da girerseniz bu kez elinizde 4 ana gruptan 12 puan türü olacak. Yükseköğretim kurumlarını tercihlerinizde de bu farklı 18 puan türüne göre tercih yapacaksınız. İşte LYS puanları: 

MATEMATİK FEN (MF) PUANLARI 

MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 olmak üzere 4 farklı puan türü var. Matematik ağırlıklı MF-1 puanlarını istatistik ve temel bilimler gibi bölümleri tercih ederken kullanacaksınız. Fen ağırlıklı temel bilim programları için ise MF-2 puan türüne ihtiyacınız olacak. Bu bölümler arasında fizik, kimya, biyoloji ile bu bölümlerin öğretmenlikleri yer alıyor. MF-3 puanlarını ise diş hekimliği, eczacılık, tıp gibi sağlık bilimleri programlarını tercihlerinizde kullanacaksınız. Mühendisliklerin de aralarında olduğu bölümlere girebilmek için MF-4 puanı kullanılacak. 

TÜRKÇE MATEMATİK (TM) PUANLARI 

TM-1, TM-2, TM3 olmak üzere 3 farklı TM puan türü olacak. Bu puanlarla girebileceğiniz bölümlere baktığımızda ise işletme, ekonomi, uluslararası girişimcilik, finans gibi programlar matematik ağırlıklı TM-1 puanı ile öğrenci alacak. Türkçe-edebiyat ve matematik ağırlıklı bir puan türü olan TM-2 ile ise eşit ağırlıklı programları tercih edebileceksiniz. Geçen yıldan bu yana TM-3 puanı ile öğrenci alan hukuk fakültelerinin yanı sıra AB ilişkileri, kamu yönetimi, siyaset bilimi programlarına girebileceksiniz. 

TÜRKÇE SOSYAL (TS ) PUANLARI

TS puanlarında TS-1 ve TS-2 olmak üzere 2 puan türü olacak. Bunlar sözel puanları ifade ediyor. TS-1 puanı ile animasyon, basın yayın, TS-2 ile ise görsel iletişim, halkla ilişkiler gibi programları tercih edebilirsiniz. DİL PUANLARI 3 farklı Dil puanı var. İngilizce, Fransızca gibi Batı dillerini Dil-1, İspanyolca gibi programları DİL-2, Çince, Japonca gibi Doğu dillerini ise Dil-3 puanı ile tercih edeceksiniz.

YORUMLAR 1
  • esra 7 yıl önce Şikayet Et
    lys 5 çok zordu gerçekten.....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye iddiası gündem olmuştu: Katar'dan Hamas açıklaması
İsrail resmi televizyonu: "İsrail ordusu Refah'a çok yakında girmeye hazırlanıyor"