YÖK'ten yeni tedbirler: Yabancı öğrencilere ayrımcılık yapana ceza

YÖK, yabancı öğrencilere yönelik ayrımcılık üzerine harekete geçti. Tespit edilen ayrımcılık Adalet Bakanlığına iletilecek. Sosyal medya üzerinden veya fiili ayrımcılık yapanlara cezai işlem uygulanacak.

YÖK'ten yeni tedbirler: Yabancı öğrencilere ayrımcılık yapana ceza
YÖK'ten yeni tedbirler: Yabancı öğrencilere ayrımcılık yapana ceza
GİRİŞ 25.04.2024 09:33 GÜNCELLEME 25.04.2024 09:33
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), son zamanlarda uluslararası öğrencilere yönelik yürütülen karalama kampanyalarına karşı kamuoyunda farkındalığı artırmak için yeni tedbirler almayı planlıyor.

RAHATSIZLIK ADALET BAKANLIĞI'NA İLETİLDİ

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre YÖK, özellikle son zamanlarda Karabük ve Bolu başta olmak üzere uluslararası öğrencilere karşı yoğun bir şekilde uygulanan olumsuz algı sebebiyle hareket geçti. Bu konu ile ilgili duyulan rahatsızlık önce İçişleri Bakanlığı'na ardından Adalet Bakanlığı'na iletildi. YÖK kaynakları rektörlüklere herhangi bir talimat verilmediğini sürecin bakanlık düzeyinde yürütülmesi yönünde bir karara varıldığını söyledi. Özellikle ırkçılık niteliğinde olan söylemler ve uygulamalar ile ilgili Adalet Bakanlığı’nın çalışma yürütmesi bekleniyor.

FARKINDALIK GİTTİKÇE ARTIYOR

YÖK kaynaklarından edinilen bilgilere göre, uluslararası öğrencilere yönelik dili, dini, ırkı, rengi üzerinden yapılan, ayrıştırıcı, aşağılayıcı, küçük düşürücü söylem ve eylemlere yönelik yaptırımlar uygulanması için adım atılacak. Kaynaklar, bu konunun öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkilemesinden dolayı üzerine gidilmesi gereken bir konu olduğuna dikkat çekti. YÖK’ün bu konuda art arda açıklamalar yapmasının, kamuoyunda bir karşılık bulduğunu ve üniversitelerin de yaptığı açıklamalarla farkındalığın artmaya başladığı kaydedildi.

HAKLARINI TÜRKİYE'DE ARAYABİLİRLER

Kendilerine yönelik ırkçı söylem ve uygulamalar ile ilgili yabancı öğrenciler, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na ve Cumhuriyet başsavcılıklarına şikâyet yollu başvurabilir. Türk hukuk mercileri ise Anayasa’nın 10. maddesi, 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kanunu’nun 3. ve 5. maddesi, Türk Ceza Kanunu’nun nefret ve ayrımcılık başlıklı 122.maddesi çerçevesinde cezai müeyyide uygulanmasına karar verebilir.

AİHM YOLU AÇILIR

Ayrımcılık yasağının ihlali halinde, konuya ilişkin görev ve yetkisi bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ihlalin sona erdirilmesi, sonuçlarının giderilmesi, tekrarlanmasının önlenmesi, adlı ve idari yoldan takibin sağlanması amacıyla gerekli tedbirleri almakla yükümlü. TCK’nın 122.maddesi çerçevesinde bu hak ihlaline yol açan kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. İç yargı yollarının tüketilmesi durumunda hak ihlaline uğrayan kişi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunabiliyor. En nihayetinde tüm bu yollar tüketilince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılabilir.

ÇOĞU KENDİ İMKÂNLARIYLA OKUYOR

Türkiye’de 198 farklı ülkeden 350 bine yakın uluslararası öğrenci yüksek öğrenim görüyor. Türkiye dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına girerek, yüksek öğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geldi. YÖK'ün hedefi ise bu alanda dünyada ilk 5'e girmek. YÖK, kaynaklarından edinilen bilgiyi göre, uluslararası öğrencilerin mevcudiyeti Türk vatandaşı öğrenciler için herhangi bir hak kaybına neden olmuyor. Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin yaklaşık yüzde 95’i eğitimlerini kendi imkânlarıyla sürdürüyor ve Türkiye'nin gönüllü elçileri olarak ülkelerine dönüyorlar. Kendi ülkelerinde bu öğrencilerin birçoğu devlet kurumlarında ciddi görevler üstleniyor.

Milliyetçilik değil ihanet! Dünyada kapışılırken Türkiye'de dışlanıyorMilliyetçilik değil ihanet! Dünyada kapışılırken Türkiye'de dışlanıyor

Türkiye'ye verdiği zarar çok büyük! İşte ırkçı saldırılardaki asıl amaçTürkiye'ye verdiği zarar çok büyük! İşte ırkçı saldırılardaki asıl amaç

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • IrkçılıkKüfrdür 1 hafta önce Şikayet Et
    Irkçılık küfürdür. Müslüman ırkçı olamaz. Irkçı ise Müslüman olamaz. Gayretleri de bunun için zaten...
    Cevapla
  • YÖK'ün hatası: 1 hafta önce Şikayet Et
    Rektörlere "ırkçılık yapmayın, yapanı öğrenci adına ihbar edin" yazısı niye gönderilmedi, orasını anlamadık. Zaten biliyorlarsa, gereğinde niye sıkıntılar yaşanıyor? Yabancı bir öğrenci iç hukuk yollarını tüketecekmiş de, AİHM gidecekmiş... Kim uğraşır, basar gider başka ülkeye. Bu hainlerin istediği de o.
    Cevapla
  • vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    peki karşıt olarak yök'ün türk öğrencilere uyguladığı ayrımcılığa yasak ve ceza getirecekmisiniz.
    Cevapla
  • 1Kurt 1 hafta önce Şikayet Et
    Ülkenin tüm etnik ve demografik yapısı alt üst oldu. Nerede iti kopuğu varsa doldu ülkeye bu yabancı hayranlığı nereden çıktı ne kıymetliymiş meğer Türk olmayanlar... Halkın bu aziz Türk milletinin buna rızası varmı ki herkes kafasına göre elin yabancısını kollama derdine düştü. Türk milliyetçiliği kazanacak.
    Cevapla
  • Murat 1 hafta önce Şikayet Et
    Sadece Universitelerdemi heryerde ulkede ayrimcilik var.Zengin Arap ulkelerinde en buyuk ceza ayrimciliga veriyor.Biz birbirimizi yiyoruz ozellikle sosyal medyada kimse bisey yapmiyor.Ilginc vallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
S&P'nin not kararı sonrası Bakan Şimşek'ten ilk açıklama
MİT teröristlere göz açtırmadı: 9 terörist yakalandı, 16 terörist etkisiz hale getirildi