Lise eğitiminde büyük değişim! Merak edilen yeni model ortaya çıktı! Kaç yıl olacak?

Uzun süredir tartışılan 4 yıllık zorunlu lise eğitimini MEB gündemine aldı. Masada 3 model var. Ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışılıyor. İşte milyonların merak ettiği detaylar

GİRİŞ 07.05.2025 08:05 GÜNCELLEME 07.05.2025 09:02
Bu Habere 215 Yorum Yapılmış

Eğitimle ilgili Türkiye genelindeki sivil toplum kuruluşlarının uzun süredir tartıştığı zorunlu lise eğitimini Milli Eğitim Bakanlığı gündemine aldı. Dünyada ve Türkiye'de yaşanan gelişmeler, yapay zeka ile eğitim teknolojilerinin dönüşümü, özellikle lise kademesinde okullaşma oranlarının artması, okul dışında eğitim imkanlarının artışı, eğitim istihdam bağının kurulamaması zorunlu eğitim süresini yeniden tartışmaya açtı.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

4+4+4 şeklindeki 12 yıllık zorunlu eğitimin son 2+2 yılına, yani lise 3 ve 4'üncü sınıf zorunlu eğitime daha esnek bir model getirmek için MEB'in çalışmalara başladığı öğrenildi.

Yapılacak değişikliklerle, eğitimi şekillendiren ve baskılayan merkezi sınavların etkisini azaltmak hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sınav ve sınavlardaki başarıya odaklı bakış açısının eğitim sisteminin kanayan yaralarından biri olduğunu her fırsatta dile getiriyor.


Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne bu yıl itibarıyla 1,5 ve 9'uncu sınıflarda geçen MEB, tartışmalar ışığında eğitimcilerin görüş ve önerilerini alarak, öğrencilerin hem akademik hem de kişisel gelişimlerini destekleyen, öğrenci merkezli modern ve esnek bir lise eğitimi için eğitim süreçlerinde bazı iyileştirme ve zenginleştirme çalışmaları yapması bekleniyor.

MASADA NELER VAR?

Saha çalışmalarının, sivil toplum örgütleri, dernekler ve konun uzmanları tarafından verilen öneri ve görüşler doğrultusunda MEB'in masasında şu modeller yer alıyor:

-3+1 MODELİ: Lise eğitiminin "3+1" olması ve ilk 3 yılın zorunlu eğitim kapsamında, son 12'nci sınıfın ise üniversite sınavına hazırlık yılı olarak yapılandırılması, lise eğitiminin 3 yıla düşürülmesi ve bunun sonunda öğrencilere diploma verilmesi.

-2+2 MODELİ: Bu modelde, 10'uncu sınıfı yani ilk 2 yılı bitiren öğrencilere lise diploması verilecek, akademik anlamda ilerlemek isteyenler lise eğitimine devam edecek ve 2 yıl daha eğitim alacak.

-YAŞ MODELİ: Lise eğitiminde zorunlu eğitimini yaş temelli olarak yapılandırılması da öneriler arasında yer alıyor. Burada 16 yaşını bitirenlerin zorunlu eğitimden çıkarılması öneriliyor. Diğer bir öneri ise lise eğitiminin bütünüyle zorunluluktan çıkarılması.

Eğitim uzmanları akademik başarı düzeyi görece düşük ancak zorunlu eğitim nedeniyle okula devam etmek durumunda kalan öğrencilerin diğer öğrencilerin de akademik başarısızlığına neden olduğunu, disiplin olayları, devamsızlık, sınıf tekrarı ve okul terk oranlarının da bu nedenle artığını belirtiyor. Zorunlu eğitime devam etmek istemeyen öğrencilerin yoğun olarak açık liseye geçiş yaptığını kaydeden uzmanlar, zorunlu eğitim süresinin tartışmaya açılmasını ve Bakanlığın tartışmaları yakından takip ederek teşvik etmesini olumlu karşıladıklarını ifade etti.



NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

28 Şubat sürecinde yürürlüğe sokulan 8 yıllık kesintisiz eğitimin uygulandığı, 2010 yılı Kasım ayında gerçekleştirilen 18'inci Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda sonra oy çokluğuyla kabul edilen zorunlu eğitimin 1+4+4+4 şeklinde 13 yıla çıkarılması önergesi, uzun soluklu tartışmaların ardından 2012'de 4+4+4 şeklinde hayata geçirilmişti. Sistemin 2023-2024 eğitim öğretim yılında ilk mezunlarını vermesi ve bir döngünün tamamlanmasının ardından zorunlu eğitim süresinin uzunluğu yeniden gündeme geldi.

DÜNYADA ZORUNLU EĞİTİM

ABD: Eyaletlere göre farklılık gösterse de eğitim genellikle 6 ila 16 veya 18 yaş arası zorunlu.

ALMANYA: Eyalete bağlı olarak 6 ila 15 veya 16 yaş arasındakilerin eğitimini zorunlu kılıyor.

JAPONYA: 6 yaşında başlayıp 15 yaşında biten 9 yıllık zorunlu eğitim dönemi var.

İNGİLTERE: 5 ila 18 yaş arası eğitim zorunlu ancak öğrenciler yüksek öğrenime veya çıraklığa devam etmek istiyorlarsa 16 yaşında okulu bırakabilirler.

FİNLANDİYA ve İSVEÇ: 6 ila 16 yaş arasında zorunlu eğitim vardır ve erken çocukluk eğitimi genellikle 3 yaşta başlıyor.

KABİNEYE SUNULACAK

Lise eğitimiyle ilgili yapılan çalışmalar Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Kabine toplantısında da sunulacak. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldığı bir TV programında şu açıklamayı yapmıştı:



''Özellikle yükseköğretime erişimin yaygınlaşmasıyla beraber çok sayıda öğrenci ortaöğretimi müteakip yükseköğretime gidiyor ve otomatikman sanki zorunlu eğitim 16 yıla çıkmış gibi algılanıyor. Bu bir taraftan pozitif, ama bir taraftan da bilhassa mesleki ve teknik eğitim anlamında bizi sanayi, ticaret ve bu anlamda hizmet sektörü nitelikle eleman bulamamak konusunda bizi eleştirmeye başladılar. Böyle olunca biz de bu hani kamuoyunda böyle bir talep gelirse bu tartışılabilir dedik. Ortaya çıkan formüller var. Biz Bakanlık olarak bütün bu tartışmaları titizlikle takip ediyoruz. Bunların içerisinden süzülecek, üzerinde uzlaşılmış konular olursa bunları alıp siyasi mekanizmalarla, Sayın Cumhurbaşkanımızla Kabine'de istişare ederiz''

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 215
  • Nefes 5 saat önce Şikayet Et
    Anadolu liselerinin çoğunluğu meslek lisesine dönüştürülmeli. Lise diploması hiç bir işe yaramıyor. Meslek lisesini bitirince hiç olmazsa bir mesleği olur
    Cevapla
  • Misafir 4 saat önce Şikayet Et
    Meslek lisesine bile kayıt olmamalı. 4 yıl boşuna zaman. En iyisi iş başında eğitim. Yani çıraklık eğitimi. Öğrenci 4 gün işletmede, bir gün okulda. Devlet ayrıca asgari ücretin 3/1 birini öğrenciye teşvik olarak ödüyor
    Cevapla
  • Fahri Alp 6 saat önce Şikayet Et
    Lise zorunlu OLMAMALI. Eğer illa olacaksa 3 yıl olmalı. İsteyenler ortaokuldan sonra meslek eğitimine yönlendirilmeli oralarda 3 yıl çalışanlara lise diploması otomatik verilmeli.
    Cevapla
  • misafir 59 dakika önce Şikayet Et
    başarılı olmasalarda mı? öyle şey olur mu ? kesinlikle muvaffak olmayana diploma verilmemeli.
    Cevapla
  • tunceli 6 saat önce Şikayet Et
    yahu kardeşim ilkokul 5 yıl olmalı. sonrasına aile ve öğrenci karar vermeli. herkes okuyacak diye bir kaide yok. diplomalı işsizler ordusuyla doldu heryer.
    Cevapla
  • Bayburt 4 saat önce Şikayet Et
    Evet. İlköğretim den sonra çıraklık olmalı. Zaten şu an çıraklığı bitiren lise diploması ile aynı seviyede, isterse üniversite sınavına bile girebilir. Maalesef aileler bilmiyor
    Cevapla
  • Tamer 7 saat önce Şikayet Et
    Lise zorunluluğu saçma bir uygulama zaten çocuk okumayacak kapasite çalışma halatına yatkın bırakın meslek sahibi olsun yaş ilerledikçe hem çocuk hem işveren sanayici açısından meslek belleme ve ücret yönünden sorun oluyor
    Cevapla
  • Vatandaş 7 saat önce Şikayet Et
    Kesinlikle lise eğitimi zorunluluğu devam etmeli.Her geçen yıl toplumun genel kültür seviyesi düşüyor.Ancak müfredat daha hafif olmalı.Çocukların gözü korkuyor.Baştan pes ediyorlar.Okul hayatı medeniyettir,vizyondur,gelecek planlamasıdır.Öğretmenler daha sevgiyle yaklaşmalı.Okula giymeyen çocukları uyuşturucu ve çetelere kaptırırız.
    Cevapla
  • Ziyaretçi 6 saat önce Şikayet Et
    Eğitimin içinden birisi olarak, gerçekten yanlış düşünüyorsun. Okumak istemeyen çocuğu zorla okutmak yanlış. Okulların işleyişini de bozuyor. Eğitim sadece okulla da verilmiyor. Aile kavramı zayıfladı. Yeni nesil anne-babalarda maalesef çok farklı empatiden yoksun. Fedakar değiller. Çocukları ile ilgilenmiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rüşvete direnen AVM'yi gündeme getirdi! "Yanındaki AVM'ye neden ceza kesmediniz?"
Beklenen anket geldi! Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?