Ders süreleri azalacak teneffüsler uzayacak

Geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'de ders sürelerini uzun, ders aralıklarım da kısa bulduğunu söyledi. Türkiye'nin ders süresi en uzun ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Çubukçu, bunu değiştireceğini belirtti.

Ders süreleri azalacak teneffüsler uzayacak
Ders süreleri azalacak teneffüsler uzayacak
GİRİŞ 06.02.2011 17:45 GÜNCELLEME 06.02.2011 17:45
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Şebnem Arat'ın haberi

Uzmanlar dikkat süresinin 16 ile 20 dakika arasında değiştiğini söylüyor. Dikkati ders süresi kadar öğrencinin bulunduğu ortamın, kişilik özelliklerinin, kişinin konuya olan ilgisinin, alışkanlıklarının, gruba uyumunun, merak ve keşfetme duygusunun, öğrenmede kullanılan yöntemlerin de etküediğinin altım çiziyor.

İlk saatlerin akademik eğitime sonraki saatlerin ise seçmeli derslere ayrılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar dikkat süresinin kişiden kişiye göre değiştiğini anlatıyor. Yeterli ders süresinin ne kadar olması gerektiğini okulların rehberlik bölümlerine sorduk.

İşte cevapları:

Dikkat süresi 20 dakika
 
Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik Birimi Koordinatörü Didem Tangil: Öğrencilerin öğrenme hızlan ve dikkat süreleri yaş düzeyine ve bireysel farklılıklarına göre değişiyor. Yapılan araştırmalar bir bireyin dikkat süresinin ortalama 20 dakika ile sınırlı olduğunu gösteriyor. Bundan sonra ki kalan sürede öğrencinin derse karşı duyduğu ilgi, motivasyon ve sınıf içi yönetiminin etkisiyle de bu süre değişebiliyor. Ders süresinin kısa olması öğrencinin ders verimi açısından yetersiz olabiliyor. Ders süresinin uzun olması ise dikkatin dağılmasını ve konunun takip edilmesini zorlaştırabiliyor. Öğrencilerin fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarım karşüayabilmeleri için dinlenme aralıkları gerekiyor. Öğrenme sürecinin sürekliliği ve verimi açısından verilen aralıkların önemi büyük. Çünkü teneffüs süreleri öğrencilerin bir sonraki derse geçişte hazır bulunuşluklarını sağlar ve öğrenmenin pekiştirilmesine de yardımcı olur.

Dikkat kişiye özgüdür
 
Anakent Okulları Rehberlik Birimi Danışmanı Enver Bayatlı: Ülkemizde ders saati sürelerine baktığımızda öğrencinin bu sürenin tamamında dikkatini koruması kolay değil. Ancak dikkati etkileyen faktörlere baktığımızda ders saatinin süresinden başka etkili olan birçok faktör bulunuyor. Ders saati süresi kadar öğrencinin bulunduğu ortam, kişilik özellikleri, kişinin konuya olan ilgisi, alışkanlıklan, gruba uyumunun, merak ve keşfetme duygusu, öğrenmede kullanılan yöntemler de öğrenmede etkili. Dikkat ve "dikkatin süresi konusuna baktığımızda btinu sınırlandırmak ya da kategorize etmek doğru değil. Çünkü bu birçok nedenden beslenir. Dolayıyla dikkat her ne kadar genel bir kavram gibi gözükse de kişiseldir.

Son saatler seçmeli derslere ayrılmalı
Anabilim Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmam Tijen Koca:
Her öğrencinin öğrenme hızı, stilleri, ilgi alanları birbirinden farklı. Araştırmalar, dikkat eksikliği gibi tanı konmuş kişiler haricindeki normal insanlarm bir konu üzerine en fazla 16-20 dakika yoğunlaşabüdiğini gösteriyor. Ayrıca yaşm da dikkat süresine etkisi büyük. Küçük yaştaki öğrencilerin ders süresi daha kısa olmalı. Yaş büyüdükçe ders süresi artabilir. Bütün bunlar hesaba katılarak, ilköğretim okullarımızda 40 dakika olan ders süresi 35, liselerde 45 dakika olan ders süresi ise 40 dakika olmalı. Teneffüsler de tahmini 15 dakika olarak ayarlanmalı.

Ders programında ilk saatler akademik eğitime, somaki saatler yetenek ve seçmeli derslere aynlmah. Öğrenme durumları öğrendye hem zevk vermeli, hem de başardığını duyurmalı. Öğretmen öğrendde merak uyandırmalı. Aynı şeylerin sürekli tekrannın öğrenmede dikkati azalttığım bilmeli.

Avrupa'da ders saatleri nasıl?
Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Adil Türkoğlu'nun araştırmasına göre;

■ İlköğretim okullarında haftalık ders saati Belçika'da 28, Fransa'da 26-27, Lüksemburg'da 30 ve Portekiz'de 25-31 saat
■ Almanya'da haftalık ders saati, ilkokul 1. ve 2. sınıflarda 17-23, üst sınıflarda 23-27 ve orta okulda 30-32 saat
■ Avusturya'da haftalık ders saati, ilkokul 1. ve 2. sınıflarda 21, 3. ve 4. sınıflarda 25 ve orta okulda da 32-34 saat
■ Hollanda'da haftalık ders saati, ilköğretim birinci kademede 22 ve ikinci kademede 25 saat
■ İngiltere'de 5-7 yaş arası öğrenciler için 21 saat, 8-11 yaş için 23-30 saat, 12-16 yaş için 24 saat
■ İtalya'da ilk yıl haftada 27 saat, 2, yıldan itibaren 30 saat
■ Finlandiya'da ise haftalık ders sa¬ati 19-32 saat arasında değişiyor

Hürriyet İK

YORUMLAR 17
  • hasan gulten 13 yıl önce Şikayet Et
    sınıflar ayrılmalı. üstün başarı gösteren öğrencilerle,başarısız öğrenciler ayrı sınıflara konmalı. bu öğrenciler arasında bir rekabet ve gayret oluşturacak,öğrenci başarısı öğrencilerin konduğu sınıfa gitmemek için daha bir çaba harcayaktır. ayrıca başarı gösteren öğrencilerin başarısız öğrencilerin davranışlarından etkilenmesi önlenecek,başarısız öğrencilere özel sınıflarda daha fazla ilgi gösterme ve sorun giderme imkanı oluşacaktır.
    Cevapla
  • MUSTAFA SUNA 13 yıl önce Şikayet Et
    YORDU BENİ. "Yordu Beni" Adlı şiirimden: Baba kulüp gezerken, Anne konken dizerken, Çocuğundan bezerken Pozları yordu beni.. Sınıflar kırk kişilik, Ağızda laf deşilik!! Sağı solu eşilik Azları yordu beni... Kız oğlana asılmış Oğlan mahcûp kasılmış!! Edep, hayâ fasılmış... Kızları yordu beni... Erkeği arar zula..! Bir içim vere mola.. İzmarit atar yola Gizleri yordu beni...
    Cevapla
  • sabriye 13 yıl önce Şikayet Et
    anlayış değişmeli. öğretmenler dersi değil konrolü nasıl sağlarız derdinde EN İYİ ÖĞRETMEN sınıfı en iyi susturandır olmaz 5+3 olmalı okumak istemeyen veya okuyamıyacak öğrenciye 5 den sonra bir yol haritası verilebilmeli okuyamıyacak öğrenci diğer öğr.yi rahatsız etmekten başka işe yaramıyor kalmakta devamsızlıkda yok GELDE DİSİPLİNİ SEN SAĞLA.
    Cevapla
  • yıldırım 13 yıl önce Şikayet Et
    Önce. Eğitimde işe önce "8 yıl mecburiyet" uygulamasından vazgeçerek başlamak gerekir. Okumak isteyen öğrenci ve okutmak isteyen velilerden oluşan bir okulda her türlü eğitim kalitesini arttıracak tedbirler alınır. Okumak istemeyip serserilik için okula gelen öğrenci ve "herşeyi devlet yapsın""evden çıkıp gitsinde varsın okula gitsin" mantığındaki velilerin olduğu bir okulda ağzınla kuş tutsan ne olur ki?
    Cevapla
  • hasan yücel 13 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili Bakanım. Sevgili Bakanım birde ders yılı sürelerini gözden geçirse sanırım nerede yanlış yapıldığını anlayacak. Birde hangi Avrupa ülkesinde üç ay yaz tatili var bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim. Üç ayda çocuklar sınıftaki arkadaşlarının isimlerini bile unutuyorlar. Dersi nasıl unutmasınlar. Demek istediğim şudur ki Müfredat uzatılsın, ders saatleri kısaltılsın ama gün olarak daha fazla olsun, yaz tatili üç ay olmasın 1,5 ay olsun.Ve çocuklar sindirerek öğrenebilsinler.Acizane önerim budur.Saygılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel'i AK Parti Genel Merkezi'nde kabul edecek
Diyetisyen Ender Saraç'ın 'cinsel istismar' davasında yeni gelişme: İfadeler ortaya çıktı