Apple'a 88 sayfalık dava açıldı!

On beş ABD eyaleti ve Columbia Bölgesi, Biden yönetimi tarafından iPhone üreticisine karşı yürütülen ilk büyük antitröst çabasında adalet bakanlığına katıldı.

GİRİŞ 23.03.2024 10:18 GÜNCELLEME 23.03.2024 12:31

ABD Adalet Bakanlığı Apple'a dava açarak teknoloji devini akıllı telefonlar üzerinde yasadışı bir tekel oluşturmakla suçluyor.

88 sayfalık dava, Kaliforniya merkezli şirketin rakiplerini engelleyebilmek için ürünlerini tüketiciler için daha kötü hale getirdiğini iddia ediyor.

Başsavcı Merrick Garland, firmanın davranışını "hem tüketicilere hem de geliştiricilere zarar veren dışlayıcı, rekabete aykırı davranış" olarak nitelendirdi.

Bay Garland şunları söyledi: "Apple'ınki gibi tekeller ekonomimizin dayandığı serbest ve adil piyasaları tehdit etmektedir.

Apple, bir servet kaybetti! 'Kazansalar bile kaybetmiş olacaklar'Apple, bir servet kaybetti! 'Kazansalar bile kaybetmiş olacaklar'

"İnovasyonu engelliyorlar, üreticilere ve çalışanlara zarar veriyorlar ve tüketiciler için maliyetleri arttırıyorlar.

"Eğer meydan okunmazsa, Apple akıllı telefon tekelini güçlendirmeye devam edecektir."

Adalet Bakanlığı'na göre Apple'ın net geliri 100'den fazla ülkenin bireysel GSYİH'sini aşıyor ve bunun büyük bir kısmını iPhone'un başarısına bağlıyor.

APPLE'IN ABD AKILLI TELEFON PAZARINDAKI PAYI %65'IN ÜZERİNDE

On beş ABD eyaleti ve Columbia Bölgesi, Biden yönetimi tarafından iPhone üreticisine karşı yürütülen ilk büyük antitröst çabasında adalet bakanlığına katıldı.

SUÇLAMALAR NEYE DAYANIYOR?

Dava, Apple'ın rekabeti artıracak teknolojileri bastırdığına dair beş örnek gösteriyor: "süper uygulamalar", bulut akışı oyun uygulamaları, mesajlaşma uygulamaları, akıllı saatler ve dijital cüzdanlar.

Dijital cüzdan hakkında konuşan Garland, Apple'ın bankaları katılmaya teşvik ettiğini ancak aynı zamanda iPhone kullanıcıları için benzer ürünler geliştirmelerini engellemek için "tekel gücünü kullandığını" söyledi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin'den açıklama! Üniversite sınavlarında yeni dönem
Yunanistan'ı korkutan gelişme...Türkiye'yi durdurmak için rekor bütçe