Spotify'dan darbe! Apple'ın başına ilk kez böyle bir şey geldi...

Brüksel Pazartesi günü Apple'a,, App Store'daki kısıtlamalar yoluyla müzik yayını yapan rakiplerinin rekabetini engellediği için 1.84 milyar avro (2 milyar dolar) para cezası verdi.

Spotify'dan darbe! Apple'ın başına ilk kez böyle bir şey geldi...
Spotify'dan darbe! Apple'ın başına ilk kez böyle bir şey geldi...
GİRİŞ 05.03.2024 11:26 GÜNCELLEME 05.03.2024 11:26

Brüksel Pazartesi günü Apple'a,, App Store'daki kısıtlamalar yoluyla müzik yayını yapan rakiplerinin rekabetini engellediği için 1.84 milyar avro (2 milyar dolar) para cezası verdi.

APPLE BİR İLKİ YAŞAMIŞ OLDU

iPhone üreticisi AB kurallarını ihlal ettiği için ilk kez cezalandırılmış oldu.

Temel ceza olan 40 milyon avro, Avrupa Birliği'nin antitröst makamları için bir ilk olan caydırıcı bir unsur olarak eklenen büyük bir götürü miktarla şişirildi.

Avrupa Komisyonu geçtiğimiz yıl Apple'ı, 2019 yılında Spotify tarafından yapılan bir şikâyet üzerine, İsveçli yayın hizmeti Spotify (SPOT.N), ve diğerlerinin App Store dışındaki ödeme seçenekleri konusunda kullanıcıları bilgilendirmesini engellemekle suçlamıştı.

Pazartesi günü, Apple'ın kısıtlamalarının haksız ticaret koşulları oluşturduğunu, bunun bir antitröst davasında nispeten yeni bir argüman olduğunu ve Hollanda antitröst ajansı tarafından 2021'de flört uygulaması sağlayıcıları tarafından açılan bir davada Apple aleyhine bir kararda da kullanıldığını söyledi, bu tür davranışları durdurmasını emretti.

APPLE KARARI TEMYİZE GÖTÜRECEK

Apple kararı temyize götüreceğini söyledi. Avrupa'nın en yüksek ikinci mahkemesi olan Lüksemburg merkezli Genel Mahkeme'nin kararı muhtemelen birkaç yıl sürecek. O zamana kadar Apple'ın para cezasını ödemesi ve AB kararına uyması gerekecek.

Apple hisseleri Pazartesi günü öğleden sonra %3,2 düşüşle 173,88$'a geriledi.
Ceza, konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların Reuters'e Avrupa Komisyonu'nun Apple'a vermesini beklediklerini söyledikleri 500 milyon avronun neredeyse dört katıydı.

Avrupa Rekabet Komiseri Margarethe Vestager tarafından ABD'li teknoloji devi için bir "park cezası" olarak tanımlanan 40 milyon avroluk temel bir unsurun yanı sıra caydırıcı olması için üstüne eklenen 1,8 milyar avrodan oluşuyor. Toplam 1.84 milyar Euro'nun Apple'ın küresel cirosunun %0.5'ine eşit olduğunu söyledi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme sona erdi!