Vali Mutlu ve Topbaş Gezi Parkı açıklaması

Taksim Gezi Parkı'nda çıkan olaylar nedeniyle İstanbul Valisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı ortak açıklama yaptı. Toplantıda İstanbul Emniyet Müdür Çapkın da hazır bulundu.

GİRİŞ 31.05.2013 17:42 GÜNCELLEME 31.05.2013 20:57
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

İstanbul'da Taksim Gezi Parkında ağaçların kesilmesine karşı çadırlı nöbet tutan grupla polis arasında çıkan olaylar nedeniyle İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın bugün akşam saatlerinde ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

Atatürk Havalimanı VİP Salonu'na yapılan toplantıda ilk konuşmayı yapan Vali Mutlu olaylarda 12 kişinin yaralandığını ve 63 kişinin de gözaltına alındığını belirtirken Büyük Şehir Belediye Başkanı Topbaş ise yapılan işin sadece bir yaya geçidi için tretuvar duvarının biraz öteleme çalışması olduğunu söyledi ve kamuoyuna yansıyan Başbakan ile ilgili olarak Topçu Kışlası AVM yapılacak şeklinde çıkan haberler için şöyle konuştu:

"Burada düşünülen Topçu Kışlası Sayın Başbakanımızın ifade ettiği ve toplumun algıladığı AVM şeklinde bir yapı değildir. Bu daha sonra tartışılır. Konuşulur. Ben ona girmek istemiyorum. Şu anda bizim yapmakta olduğumuz ve neredeyse bitme noktasına gelen ve yanlış algılanan, birilerinin de istismar ettiği bir ortamı görmekten üzüntü duyduğumu söylemek istiyorum. Yaptığımız sadece tretuvar ötelemesi için duvar yıkılmasıdır."

Kadir Topbaş daha sonra şunları söyledi:

Göreve geldiğimiz günden bu yana İstanbul ağırlıklı yatırımlarımızın yüzde 55'ini yapmaktayız. Tüm mega kentlerden en büyük sorun ulaşımla ilgili olanıdır. Taksim'deki yayalaştırma çalışmaları da bu çerçevede değerlendirilir. Bildiğiniz gibi amaç bölgedeki yaya trafiğini yeraltına almaktır. Bu konu belediyemizde meclisten oy birliği ile geçmiştir. Bu muhalefetin de destek verdiği bir projedir. Bazı vatandaşlarımızın samimiyetlerinden şüphem yok. Çevreye duyarlı insanların acaba burada birilerinin iddia ettiği gibi, 'Topçu Kışlası AVM'mi yapılıyor?' endişesiyle gelen insanlar var. Maalesef bu ortamı istismar etmeye çalışan insanlar var. Kullanmaya çalışan ve siyasi rant bekleyenler var. Bunları birbirinden ayırmak gerekir.25 Mayıs Cumartesi gecesi müteahhit firmamız, bu bölgede yani gezi parkının Divan Oteli tarafındaki son noktadaki yayalaştırma alanı içindeki tretuvar duvarını biraz ötelemek, yaya geçişini rahatlatmak adına bir çalışmayı başlattı. Bu insanımız için gerekliydi. Fakat yansımalar böyle olmadı. Maalesef başta siyasiler olmak üzere bazı çevreler bunu istismar etmeye hazır olan insanlar bir araya gelmek suretiyle, ' Biz gezi parkımızı yok ettirmeyiz. Burada AVM yaptırmayız. Topçu Kışlasına karşıyız' şeklinde deyişleri olmuştu. Hoş olmayan yansımalar ortaya çıktı. Bu yansımaları ne İstanbul hak ediyor, nede insanlar hak ediyor.

Bundan bir saat önce benden randevu talep eden Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Mıhçı ve İstanbul Şube Başkanı Deni İncedayı ile birlikteydim. Onlarda siyasilerin bunları kullanmaya kalkmalarından çok ciddi rahatsızlık duyduklarını söylediler. Burada yapılan bir AVM ve Topçu Kışlası inşası değildir. Bu bir duvar ötelemesidir. Toplam 700 metrekarelik bir alandır. Bazı ağaçlar da taşınmıştır. Bunlar 3-4 tanedir. Hatta iki tanesi de çalıdan biraz büyük ağaçtır. Topçu Kışlası ilgili kuruldan geçen bir karar var."

VALİ MUTLU: TÜM YARALILARA ACİL ŞİFA DİLİYORUM

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu çıkan olaylardan dolayı üzgün olduğunu ve bildikleri bazı grupların gerçek doğa sevgisi olan insanları istismar ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

Gerek geçen gün Taksim'de toplanmış gruplarla ilgili olarak, gerekse de dün gece toplanmış ve bu gün de müdahalede bulunulmuş olan gruplar sonucunda yaşamış olan asayiş hadiselerinden 11'i Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, bir tanesi de şu anda Şişli Etfal Hastanesinde tedavi görmek olan 12 kişi tedavi altındadır. Hepsine geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Şehrimizde istediğimiz en önemli husus güvenlik ve huzurdur. Gerek kafa travması, gerek kol ve ayak travması, gerekse de kullanılan gazdan etkilenmek suretiyle almış oldukları travmaları sonucunda hastanede tedavileri devam eden 12 yurttaşımıza şifa diliyorum. Bunlardan birisinin ameliyatı yapılmış ve yoğun bakımdadır. Ameliyat olan kişi de Fas uyruklu T.C vatandaşı bir hanımdır. Bu olaylarda bir gazeteci de travma ve gaz nedeniyle etkilendiği ve şu anda sağlık durumunun iyi olduğunu ifade etmek istiyorum.

Gezi parkında toplanan kişilerin çevreye olan hassasiyetleri her zaman anlamlıdır. Fakat ortada söz konusu bir doğa katliamı yoktur. Ancak iyi niyetli, gerçekten çevresel niyetlerle ağaç ve doğa sevgisiyle buraya gelen insanların arasına istismar grupları katılarak kullanılmak istenmiş ve emniyet güçleriyle arzu edilmeyen bir ortama sürüklenmesi şeklinde yoğun gayretler izlenmiştir. Bunun sonucunda zaman zaman müdahaleler olmuştur. Şu anda bir olay olmamakla birlikte özellikle gezi parkımızda kısıtlayıcı bir uygulamayı da bu gün itibariyle sürdürmeye devam ediyoruz. Arzumuz bu alanda mevcut kamu düzeni istifade etmek isteyen bütün İstanbulluların bir huzur ortamına ulaşsın. "

Vali Mutlu gazetecilerin bazı soruları üzerine Taksim Meydanının bazı gruplar tarafından sembol yapılmak istendiğini belirterek, " Bu gruplar İstanbullularımızı kullanarak, onları etkileme yönündeki çabalarına devam etmektedir. Sürekli olarak yanlış bilgilendirici haber akışını devam ettirmektedirler. Burada bilgi kirliliğine özen gösterilmesi gerekir. Biz bu grupları tanıyoruz ve hedeflerini biliyoruz " dedi.

Vali Mutlu yakılan çadırlar için ise gereken çalışmanın başlatıldığını ve kim olursa olsun gerekenin yapılacağını söyledi.

Orantısız güç kullanıldığı şeklindeki soruya ise Vali Mutlu şöyle cevap verdi:

" Hiçbir zaman devletin emniyet teşkilatının kendi içinden çıkmış olduğu halkıyla karşı karşıya gelmesi ve onlarla gerek kendini incitecek, gerekse toplumu incitecek en ufak bir olayın vukuu bulmaması bütün teşkilatın yüreğinde vardır. Bu insanlar canıyla ve kanıyla görev yapıyor. Bu çocuklar bu memleketin huzuru için görev başında. Bu görevlerini yaparken de yeri geldiğinde şehit ve gazi oluyorlar. Saatlerce uykusuz görevlerini yapmaya çalışıyorlar."

Çevre konusunda ağaç konusunda insan konusunda Taksim'deki büyük bir çoğunlukla aynı duyguları paylaştığını belirten Hüseyin Avni Mutlu, "İster inansınlar ister inanmasınlar. Ama ben bu duygularımı paylaşmak zorundayım. Ama bir kısmının asıl maksadı başka. Onların amacı kaos yaratmak ve İstanbul'un huzurunu bozmak.

Oradaki oturmalarla ilgili bir şey yapmadık. Ama gösterileri devam ettirdikleri takdirde hukukun içersin bir pozisyon almak lazım. Kanun bunu emrediyor. Umuma açık parklar ve yollar da hiçbir şekilde gösteri yürüyüşü ve toplantı yapılamaz. Bu nettir. Bu TBMM den çıkmış kanundur.

Ama o gruplar içinde emniyet güçlerimize saldıranlar var. Yoksa bu şehri, yeşili, ağacı, böceği ve insanı çok değerlidir. Kutsaldır. Bunun incinmesi bizi de incitir" dedi.

Vali Mutlu son olarak iki polisin istifa ettiği şeklindeki soruya ise gülerek, " Pek çok iddia duyabilirsiniz. Bunlara dikkat etmekte fayda var" diye cevap verdi.

YORUMLAR 28
  • Vatan Umut 10 yıl önce Şikayet Et
    Vali MutLuyu Sevmiyorum. Normalde AKP ye oy verirken, andım olsun ben ve çevremde ne kadar insan varsa Mutlu İstanbul da Vali olarak kaldığı sürece asla AKP ye oy vermeyeceğiz. İnsanlar sizden daha farklı düşünebilir, karşılığı onları coplamak değildir, onları gaz yağmuruna tutup insan dışı muamele yapmak değildir. Başbakanıda alkışlıyorum helal yani, oylarımız zulüm olarak, vergilerimiz gaz olarak dönüyor bize. Madem iyi bir projeydi yaptığınız şey insanlarla bir paylaşın kamuoyu önünde, kimseye bişey demeden zorla her tarafa bina dikiyorsunuz, kimin parasıyla yapıyorsunuz? hele bir sorun biz istiyormuyuz, kim için oradasiniz? Sizi kim oraya çıkardı? bunları hiç mi düşünmüyorsunuz!
    Cevapla
  • TEOMAN BEY 10 yıl önce Şikayet Et
    10 karış park için elin abd sine bile açıklama yaptırdınız ya tuuuuuuuu size. gayet barşçıl başladı milleti terörize ettiniz... yazıklar olsun... bırakın yapmayın kardeşim durdurun projeyi... halk daha ne ettsin...
    Cevapla
  • nikbinlik t 10 yıl önce Şikayet Et
    korkuyorum diktatörlüğe gidiyoruz. Özellikle sosyal paylaşım sitelerinde dünyanın en çok konuştuğu konu başlıkları arasına giren Gezi Parkı protestoları Türk haber kanallarında geniş yer bulmadı. 3. gününe giren gösterileri bazı haber kanalları hiç görmezken, bazı haber kanalları ise akşam saatlerinde yayınlarında olaylara kısa yer vermeyi tercih etti. MERKEZİ TAKSİM’DEKİ HABERTÜRK!.. Gezi Parkı’nda yaşanan gelişmelere kayıtsız kalan kanallarında başında Habertürk geliyordu. Yayın akışında ciddi bir manada değişikliğe gitmeyen Habertürk’te ‘Sigara Sağlığa Zararlıdır’ haberleri kendisine ekranlarda daha çok yer buldu. Kanalın patronu Turgay Ciner’in başta enerji olmak üzere birçok komu ihalesini yakından takip ettiğini göz önüne aldığımızda Habertürk TV’nin yayın akışı dikkatlerden kaçmadı. Üstelik kanalın merkezi Taksim’de!..
    Cevapla
  • kemal sancar 10 yıl önce Şikayet Et
    Bir Süliet Faciası Daha. Sayın başbakanımızı anlamıyorum,evet güçlendiniz ama kimin sayesinde bu milletin ve benim oylarım sayesinde fakat şu son ustalık döneminiz rezalet,adeta bir imparator gibi astığım astık kestiğim kestik edasındasınız,ve benim gözümde artık yeşil katleden bir partisiniz.Şimdi ben nasıl şüphelenmeyeyim sizin ve yandaşlarınızın bu alanda baron olmayacağını,ne demek ne yaparsanız yapın biz bildiğimizi yaparız madem öyle bende sandıkta bildiğimi yaparım hodri meydan.
    Cevapla
  • gokhan baba 10 yıl önce Şikayet Et
    yuh ya...... ya hükümeti destekleyebilirsiniz...bunu anlarım...o alan birilerine peşkeş çekilecekmiş falan onu da herkes oy verirken düşünsün artık...ya müdahale şekli Allah aşkına adil mi..siz söyleyin...yazık ya...bunu bile savunan insanlar var...ne hale gelmişiz...yapılan müdahale büyük yanlış...bunu kabul edin artık...parklarda eylem yasakmış...onlarca yapılan gösteri var parklarda...bir tek buna mı böyle sertlik..kendinize yakın olsa çiçek dağıtırdınız...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Macron: Karşımızda çok büyük riskler var Avrupa ölebilir
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...