Peygamberimize hakarette Nişanyan emsal olacak!

Ekşisözlük sitesinde yer alan ve peygamberimize hakaret içeren yorumlar büyük tepki çekti. Taraf yazarı Nişanyan örneğini veren emekli Başsavcı Reşat Petek, site yöneticileri için kamu davasının açılabileceğini söyledi.

Peygamberimize hakarette Nişanyan emsal olacak!
Peygamberimize hakarette Nişanyan emsal olacak!
GİRİŞ 22.07.2013 14:05 GÜNCELLEME 23.07.2013 08:58
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Ferhat Esnek'in haberi

İslam dinine ve peygamberimiz Hz. Muhammed'e (SAV) yönelik çirkin ve iftira dolu yorumların yapıldığı İncisözlük sitesi, inançlı kesimin büyük tepkisini topladı.

Haftasonu sosyal medyanın en çok tartışılan konusu olan peygamberimize hakaret içerikli yorumlar için Haber7.com yazarı Emekli Başsavcı Reşat Petek, konunun kesinlikle ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Petek, son olarak Taraf yazarı Sevan Nişanyan örneği vererek 'Hakaretten dolayı özellikle bireyin kendi inanışlarına hakaret edilen bir durum olduğunda herkes dava açma hakkına sahiptir. Örnek olarak Taraf yazarı Sevan Nişanyan'ın da benzer durumda açıklamaları yazıları olmuştu. İlk dava dilekçesini de veren ben olmuştum. Şimdi Nişanyan ceza aldı. Cezası da paraya çevrilmedi ve hapis yatacak.' dedi.

DİNİ DEĞERLERE HAKARET İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SAYILMAZ

Böyle bir durumda her bireyin kamu davası açma hakkına sahip olduğunun altını çizen Reşat Petek, 'Ceza hukukunda kutsal değerlere hakaret suç olarak düzenlenmiştir. İfade özgürlüğü, inanışları kapsamaz. İfade özgürlüğü bir bireye küfretmeye izin vermiyorsa o bireyin kutsalına ve dini değerlerine de hakaret etmeye izin vermez. Hakaret suçtur. Ve ayrıca muayetinde hakaret sınırı aşar ve kişiyi tahrik yönü de oluşursa başka davalar da açılır. Bütün inançlı vatandaşların bu durumda dava açma hakkı vardır. Doğrudan kamu davası açılır ve yargılama yolu açılır.' derken bu tür davaların örneklerinin de olduğunu söyledi.

HUKUK CEZALANDIRMAZSA BİREY CEZALANDIRMA YOLUNA GİDER

Hukukun bireyin can ve mal güvenliğini korumasının yanında değerlerini de koruduğunu söyleyen Petek, değerlere hakaretin cezasız kalması durumunda kişilerin birbirlerini cezalandırma yoluna gidebilecekleri tehlikesinin de önüne geçmek için hukukun gereklerinin yerine getirilmesini istedi.

Petek 'Müslümanların mezhep farkı gözetmeden saygı duyduğu kutsal kabul ettiği peygamberimizi aşağılamak ve küçük düşürmek aslında o sözlerin sahibini küçük düşürür. Ama bunu sadece sahibi kendi payını alsın demek de yetmez. Bu tür eylemleri işleyenler toplumdan dışlanmak suretiyle hak ettikleri cezayı alacaklardır. Ama hukuk devleti, nasıl bireylerin can ve mal güvenliğin koruyorsa onların dini inanışlarını kutsallarını ve değerlerini de korumaktadır. O bakımdan hukukun gereğinin yerine getirilmesi ve yaptırımın hukuk yoluyla sağlanması en sağlıklı yoldur. Aksi takdirde hukuk gereğini yapmazsa, bireyler kendileri cezalandırma yoluna gidecektir. Bunun da önüne geçilmesi, ve daha büyük olayların olması için mutlaka hukuki yaptırımlar devreye girmelidir.' dedi.

Petek son olarak, site hakkında yarın suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

REŞAT PETEK'İN EKŞİZSÖZLÜK'Ü DAVA EDECEĞİ DİLEKÇENİN ÖRNEĞİ

.....................   CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

 

MÜŞTEKİ                 : .............. isim ve adres yazılacak                

ŞÜPHELİLER           : İNTERNETTE EKŞİ SÖZLÜK olarak bilinen www.eksisozluk.com   web adresinden yayın yolu ile müsnet suçu işleyen soruşturmada tespit edilecek kişiler ve sorumlu müdür.

SUÇ                           : Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, aşağılama (TCK.216/3, 218 )

SUÇ TARİHİ            : 2013 Temmuz ayı

DELILLER                :  http://image.haber7.com/files/eksisozluk.jpg adresli Twitter mesajına konu link. 

A Ç I K L A M A L A R

Şüpheliler, suç tarihinde internet medyası olarak adlandırılan www.eksisozluk.com  adresinde yayımlanan yazıda, "…mekke'de doğan en büyük gavat.." ifadeleriyle, bütün Müslümanların peygamberi olması nedeniyle, bir dinin kutsal değeri olan Hazreti Muhammed'i (SAS) alaya alan, hakaret eden, aşağılayan, tahkir edici ifadeler kullanmıştır.

Şüpheliler bu eylemleri ile asla ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyecek biçimde Hz. Peygamberi alenen aşağılayıcı yayın yaparak müsnet suçu işlemişlerdir.

5237 sayılı TCK. 216/3, 218. Maddelerine göre Şüphelinin yazısı suç teşkil etmektedir.  Kanun ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi..' nin cezalandırılacağını öngörmektedir. Bu nedenle dinimin Peygamberi olan Hz. Muhammed (SAS)'e karşı suç işleyen, hakkını, hukukunu ve haddini bilmeyen bu kişi/ kişiler hakkında şikayetçiyim. Yasal soruşturma yapılarak hakkında kamu davası açılmasını talep ederim.

Müşteki

Ad-Soyad imza

______________________________________________________________________________

YORUMLAR 20
  • ibrahim polat 10 yıl önce Şikayet Et
    Suç Duyurusu. arkadaşlar ben de bugun itibariyle Eski Cumhuriyet Başsavcısı Av.Reşat Peteğ'in örnek dilekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuş bulunmaktayım.Kayıtsız kalmayalım.
    Cevapla
  • Muhammed Hadim 10 yıl önce Şikayet Et
    Muhammed Mustafa Efendimize ebu cehillerin gözüyle bakanlar onun gibi olacaklar. Peygamber Efendimize hakeret etmek cüretinde bulunan bu kimseler hiç mi kitaplara bakmadılar, yoksa kuru bir taassup ehlimidirler onları insaflı olmaya ve tevbeye davet ediyorum
    Cevapla
  • cem kaya 10 yıl önce Şikayet Et
    sen sokaklara çıkıp hepimiz dinkiz,ermeniyiz dersen.... buda çıkar senin peygamberine küfreder..
    Cevapla
  • acı konuşur 10 yıl önce Şikayet Et
    bizim savcılar ne iş yapar anlamadım. ülke için faydalı herşeyi yargı ya taşıyan ,iş dine ve dinin emarelerine hakarete geldiği zaman özgürlük dalkavukluğu yapan zihniyet değişmedikce bu ülkede adalet de olmaz.Bizlere düşen okumuş dinini bilen adaletin ne olduğunu bilen hz ömer i örnek alan savcılar yetiştirmek.
    Cevapla
  • mehmet akif 10 yıl önce Şikayet Et
    Keşke. Keşke okuyup da bu kadar müteessir olmasa idim :( gecemi mahvettin haber7. Allahın salatı , selamı ve rahmeti Alemlerin Rabbinin biricik sevgilisi, önderim Muhammed'in üzerine olsun..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Para kuleleri skandalında komik savunma!
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!