Soma sorgusunda o ifade! "Baca yapılsaydı..."

Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 14'üncü oturumu tamamlandı.

Soma sorgusunda o ifade! "Baca yapılsaydı..."
Soma sorgusunda o ifade! "Baca yapılsaydı..."
GİRİŞ 21.08.2015 20:23 GÜNCELLEME 21.08.2015 20:42

Duruşmaya, öğle arasının ardından "çapraz sorgu" olarak bilinen sanıklara doğrudan soru yöneltilmesi aşamasıyla devam edildi.

Tutuklu sanıklardan iş güvenliği uzmanı ve vardiya amiri Yasin Kurnaz, sorumluluğundaki görevlerle ilgili risk analizlerini eksiksiz yaptığını savundu.

"Çalışma şartları gayet iyiydi"

İşçilerle aynı koşullarda aynı malzemelerle çalıştığını belirten Kurnaz, "İş güvenliğine önem verildiği için daha fazla işçi alındı, iş güvenliğine yönelik malzeme ve ekipman alındı, yangın riskine karşı ocakta kullanılan kül miktarı arttı. Çalışma şartları gayet iyiydi" diye konuştu.

Kurnaz, acil durum eylem planında görevi bulunduğundan haberi olmadığını dile getirerek, genel acil durum tatbikatı yapmamalarına rağmen gerçekleştirilen bölgesel tatbikatların yeterli geldiğini ileri sürdü.

Acil durumlarda bütün madeni uyaran sistemin kurulu olmadığını anlatan Kurnaz, bu durumlarda iletişimin telefonla sağlandığını dile getirdi.

"Havalandırma bacası yapılsa iyi olurdu"

Kurnaz, "S panolarına havalandırma bacası açılsaydı, oradaki işçiler kurtulabilir miydi, buna değmez miydi" sorusuna, "Sonuç olumlu olabilir veya istenen sonuç alınamayabilirdi ama havalandırma bacası yapılsa iyi olurdu" yanıtını verdi.

Müşteki avukatlarıyla arasında zaman zaman tartışma çıkan Kurnaz, üretim konusunda baskı yapılmadığını, "dayıbaşı" olarak bilinen ekip başlarının, işçi başına para alıp almadığını bilmediğini sözlerine ekledi.

Tutuklu sanıklardan iş güvenliği uzmanı ve vardiya amiri Hilmi Kazık da yeni acil eylem planı belgesini görmediğini değinerek, güvenlik önlemi olarak ocağın belli noktaya kadar kamerayla izlendiğini ifade etti.

C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesi aldıktan sonra ilgili kanuna eklenen ek maddeyle normalde 5 yıl sonra girebildiği sınava, şartları tuttuğu için 11 ay sonra girip B sınıfına yükseldiğini belirten Kazık, iş güvenliği uzmanı olarak üzerine düşen görevi yaptığını söyledi.

Tutuklu sanıkların çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından mahkeme başkanı Aytaç Ballı, olaydan kurtulan yaklaşık 30 mağdurla mahkeme heyetince belirlenen önemli tanıkların, çarşambadan itibaren dinleneceğini aktararak, sanık ve müşteki avukatlarının da bunlar dışındaki isimleri bildirebileceğini kaydetti.

Duruşmaya, pazartesiye kadar ara verildi.

Davada, 8'i tutuklu 46 sanık yargılanıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti'den 'Mehmet Şimşek' açıklaması: 'Desteğimiz tamdır'
Hiçbirinin haberi yok! Gençlere 'önden kredi'