3 Mayıs Türkçülük Günü Bayramı, sözleri ve tarihi

Bugün 3 Mayıs Türkçülük Günü Bayramı, peki nereden geliyor bu bayram?..Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar Reha Oğuz Alparslan Türkeş gibi dönemin siyasetinde ünlü isimlerinin yargılandığı ve dönemin ünlü yazarlarından Sabahattin Ali gibi isimlerin davacı olduğu 3 Mayıs 1945 yılında "Ankara Nümayışı" anmak adına kutlanılan Türkçülük Günü'nün 71. yıl dönümü bugün kutlanıyor. Peki 3 Mayıs Türkçülük bayramı nedir? 3 Mayıs Türkçülük günü hangi olayla başlamışdır? 3 Mayıs Türkçülük bayramı nasıl kutlanır? tüm ayrıntıları haberimizde.

3 Mayıs Türkçülük Günü Bayramı, sözleri ve tarihi
3 Mayıs Türkçülük Günü Bayramı, sözleri ve tarihi
GİRİŞ 03.05.2016 14:17 GÜNCELLEME 03.05.2016 14:18
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sadece resmi devlet olarak 2000 yıldan fazla tarih sahnesinde yer alan Türk milleti engin kültür birikimi ve geçmişi sayesinde doğaldır ki çeşitli milli bayramlara sahiptir.Yakın tarihimize baktığımızda Türkçülük doktrinin ne denli önemli ve etkili olduğu su götürmez bir gerçektir.Bu doğrultuda Cumhuriyetimizin kuruluş dönemini takip eden yıllarda Türkçülük ideolojisin, anti Türkçülerin ve onların dış destekçilerinin büyük çaplı çatışmalarına neden olmuş, bu çatışmaların akabinde bir dizi siyasi olaylar, yargılamalar vuku bulmuştur.Bizde haber7.com olarak çok önemli gördüğümüz bu tarihi süreçleri sizler için araştırdık.Peki nedir 3 Mayıs Türkçülük günü?  Mayıs Türkçülük Günü'nün önemi nedir? 1945'ten bu yana gelenek haline gelen 3 Mayıs Türkçülük Günü'nün tarihsel süreci nedir, neler yaşanmıştır? 3 Mayıs Türkçülük Günü anlamlı mesajları neler? işte tüm bu nüasların cevabı haberimizde.

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜNÜN TARİHİ

Türkçülük-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız -Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan “Ankara Nümayışı”‘nı anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü (Bayramı) adını almıştır.

Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944'te başlayan ve 29 Mart 1945'e kadar süren, Türk siyasetinde önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin adıdır. Toplam 65 oturum süren dava, Türk siyasi tarihi içerisinde büyük önem arz etmiştir. Yargılama sonucunda Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal çeşitli cezalara çarptırıldılar.

Dönemin Başbakanı Şükrü Saracoğlu 5 Ağustos 1942'de TBMM'de yaptığı konuşmada şunları söyler:

"Biz Türk'üz, Türkçüyüz ve daima Türkçü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar bir vicdan ve kültür meselesidir. Biz azalan veya azaltan Türkçü değil, çoğalan ve çoğaltan Türkçüyüz. Ve her vakit bu istikamette çalışacağız."

Nihal Atsız dönemin başbakanı Şükrü Saracoğlu'na Orhun dergisinde 1 Mart 1944'te ve gene bir ay sonra 1 Nisan 1944'te olmak üzere iki açık mektup kaleme alır, Başbakan'a şikayet ve uyarıda bulunur. Şikayet edilenlerin arasında Ahmed Cevad Emre, Sabahattin Ali, Sadrettin Celal Antel ve Hasan Âli Yücel de vardır.

Sabahattin Ali tarafından Atsız mahkemeye verilir. 26 Nisan 1944'te Ankara'da başlayan ilk mahkeme, dönemin gençleri tarafından hınca hınç doldurulur. Mahkeme, 3 Mayıs 1944'e ertelenir.

Tarihte 3 Mayıs Olayları adıyla anılan olaylar Nihal Atsız'ın, hakkında açılan dava için Ankara'ya geldiği sırada başlamıştır.

Mahkeme salonuna giremeyen gençler Ulus Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmişler, burada İstiklâl Marşı söylemiş ve komünizm aleyhinde sloganlar atmışlardır. Kafile Ulus Meydanı'ndan sonra Başbakan Şükrü Saraçoğlu ile görüşmek istemişse de bunda başarılı olamamış, milliyetçi gençlerin gösterileri hükümet tarafından şiddetle önlenmiştir. Bu gösterilerde tutuklanan üniversiteli gençlerin sayısı 165 olarak tespit edilmiştir.

3 Mayıs'ta bir araya gelen ve gösteriler yapan gençler birer birer tespit edilip toplanır ve tutuklanır. Milliyetçi gençler, Alparslan Türkeş'in ifade ediş şekliyle, kıyasıya dövülür. Nihal Atsız da aynı gün duruşmadan çıktıktan sonra polis tarafından gözaltına alınır. Üsteğmen olarak nümayişe katılıp gözaltına alınan Alpaslan Türkeş konuyla ilgili olarak:"3 Mayıs günü heyecanla sokağa fırlayan gençler kıyasıya dövüldüler " demiştir.

3 Mayıs'ın ilk yıldönümü 1945 senesinde o sıralarda Tophane'deki Askerî Cezaevinde tutuklu bulunan bir grup Türkçü tarafından örtüsüz bir masa etrafında yapılan bir toplantı ile anılmış, daha sonraki yıllarda ise çeşitli törenlerle kutlanmış ve Türk milliyetçilerinin bir geleneği Türkçülük Günü oluşmuştur.

3 MAYIS ANKARA NÜMAYİŞİ NEDİR

Mahkeme günü geldiğinde tarihte 3 Mayıs Olayları olarak bilinen olaylar Başkent Ankara'da başlar. Mahkeme günü turancılar, komünizm karşıtı bir gösteri tertip ederler ve Atsız'a sevgilerini bu gösteride belirtirler. Gençler bu kez mahkeme salonuna alınmaz. Bunun üzerine Ulus Meydanı'na yürüyen gençler burada Başbakan Şükrü Saraçoğlu ile görüşmek isterler fakat bu istekleri gerçekleşmez. Gençlerin 3 Mayıs günü yaptıkları yürüyüş hükümet tarafından bastırılır ve 165 üniversiteli genç tutuklanır.

İstanbul 1 Numaralı Örfi İdare Mahkemesinde görüşülmeye başlanan ve 65 oturum süren dava kapsamında Hasan Ferit Cansever, Fethi Tevetoğlu, Alparslan Türkeş, Nurullah Barıman, Zeki Özgür Sofuoğlu, Fazıl Hisarcıklı, Hüseyin Nihal Atsız, Hüseyin Namık Orkun, Nejdet Sançar, Saim Bayrak, İsmet Rasin Tümtürk, Cihat Savaş Fer, Muzaffer Eriş, Fehiman Altan, Yusuf Kadıgil, Cebbar Şenel, Zeki Velidi Togan, Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Reha Oğuz Türkkan, Hamza Sadi Özbek, Cemal Oğuz Öcal, Said Bilgiç olmak üzere toplam 23 sanık yargılandı ve 29 Mart 1945 tarihinde verilen kararla sanıklardan 13'ü beraat ederken, Prof. Dr. Zeki Velidî Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Nurullah Barıman, Cihat Savaşfer, Nejdet Sançar, Dr. Fethi Tevetoğlu, Alparslan Türkeş, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal’a 10 yıla kadar uzanan değişik hapis ve sürgün cezaları verilmiştir. Daha sonra Askeri Yargıtay'a taşınan dava hakkında kararı Yüksek Mahkeme 'usul ve esas yönünden' bozdu.

Tutuklu sanıkların hemen salıverilmesini ve davanın 2. Sıkıyönetim Mahkemesinde görülmesini kararlaştırdı. Bu karar, 26 Ekim 1945 günü, yıldırım telgrafı ile İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığına bildirilerek tutukluların hemen salıverilmesi sağladı. Böylece, kimi Türkçüler için 1 yıl beş buçuk ay süren hapis ve zindan hayatı sona erdi. Zeki Velidi Togan, Alparslan Türkeş, Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal 26 Ekim 1945'e kadar tutuklu kaldı. Askerî Yargıtay’ın 87 sayfa tutan kararında, her sanığın durumu ve kendisine yöneltilen suçlamalar ayrı ayrı değerlendirilerek, onların her biri için ayrı aklama kararı verilmesi öngörülüyordu.

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NASIL KABUL EDİLDİ

Ankara Nümayişi'nin ilk yıl dönümünde, 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane'de Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan bir grup tarafından örtüsüz bir masa etrafında yapılan bir toplantı ile anıldı ve daha sonraki yıllarda da devam eden bu kutlama devam eden yıllarda Türk milliyetçileri arasında bir gelenek halini aldı. Yani bu tarihten sonra 3 Mayıs Türkçülük Günü olarak kutlanmaya başladı.

BALIKESİR’DE 3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Milliyetçi Hareket Partisi Karesi İlçe Başkanı Mahir İnce düzenlediği basın toplantısında "3 Mayıs Türkçülük Günü" kavramı ve düzenlenecek etkinlikler hakkında bilgiler verdi.
Balıkesir’de 3 Mayıs’ta kullanacak olan "Türkçülük Günü" kavramı ve etkinlikleri hakkında açıklama yapan Milliyetçi Hareket Partisi Karesi İlçe Başkanı Mahir İnce "Türkçülük; Türk olmak, Türk Milletinden olmaktır. Milliyetçilik kavramının bilinmediği dönemlerde, Türk Milliyetçiliği fikri ‘’Türkçülük’’ kelimesiyle ifade edilmiştir. Türkçülüğün tarihi gelişiminden bahsetmek istiyorum. Milliyetçilik fikri bütün dünyaya Fransız İhtilali ile yayılmaya başlamıştır. Bütün dünyayı kasıp kavuran bu akıma Osmanlı aydınları da kayıtsız kalmamıştır.Bu durumu ‘Üç Tarz-ı siyaset ‘isimli uzun makalesinde büyük Türkçü Yusuf Akçura şöyle açıklamıştır: Osmanlı aydınları devletin parçalanmasını engellemek için önce ‘’Osmanlıcılık’’ fikrine sarıldılar fakat bunun Osmanlı içinde yaşayan Rum , Bulgar, Sırp gibi gayri Müslim toplulukları bir arada tutmaya yetmediğini gördüler.

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ VE İSLAMCILIK BAĞLAMI

Çünkü İngiltere ,Fransa, Rusya gibi devletler bu toplulukları Osmanlıya karşı bağımsızlık için kışkırttılar. Bundan sonra Osmanlı aydınları sadece Müslümanları içine alan bir devlet oluşturmak için ‘’İslamcılık’’ fikrine yöneldiler fakat bu defa da özellikle İngiliz oyunlarıyla Araplar Osmanlıdan ayrılmak için isyan ettiler. Son çare olarak Anadolu’da ve Balkanlarda ebediyen yaşayacak yeni bir Türk devleti kurmak isteyen milliyetperver aydınlar Türkçülüğü yani Türk Milliyetçiliğini benimsemişlerdir. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal AtatürkBaşkanlığında Türk Milliyetçiliği etrafında birleşen ekip ve onlara inanan, güvenen Büyük Türk Milleti ‘İstiklal Savaşı’nı yapmıştır. Büyük zaferlerden sonra ebedi Türk yurdu olan bu topraklarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuşlardır"dedi.

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ ANLAMLI MESAJLARI

Aynı ırka mensup aynı dili konuşan ayna tasayı paylaşmış, aynı inançta bütünleşmiş olan bu büyük milletin birlik ve beraberliği ben Türküm diyen herkese huzur verir. 

Sadece Türkçü oldukları ve Türk Budunu’nu uyandırmaya çalıştıkları için o güne kadar görülmemiş işkencelere maruz bırakılan ve sonrasında yıllarca hapse mahkum edilen büyük Türkçüler, hapisten çıktıktan sonra da ülkü uğrunda savaşmaya devam etmişlerdir.

Bugün, Türkiye’yi gönülden sevmeyen ve hatta Türk soylu olmayan bazı kişilerce, bir Türk devleti olan Türkiye batağa sürüklenmektedir. Vatanseverler ve Türkçüler “ırkçı” ilan edilip, Türkler üzerinde oyunlar oynanmakta ve Başbuğ Atatürk‘ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ayaklara düşürülmeye çalışılmaktadır.


Biz Türk gençlerini bu kut’lu ülküde topladığın için sana gönülden bağlı olan biz genç bozkurtlar, senin bayrağını dalgalandırmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. 


3 Mayıs Milliyetçilerin komüniste karşı DUR ! diyen toplu hareketidir. 

3 Mayıs Türk milliyetçilerinin bayramıdır. 

3 Mayıs bundan yıllar önce idealist ve vatanperver bir grubun o devrin dikta rejimine karşı başlattığı kutsal gayeli bir hareketin ilk adımıdır. 

3 Mayıs Türk milliyetçilerinin yeni bir hamleye girişmesinin başlangıcıdır. 

3 Mayıs :Türk milletini ilimde,maneviyatta,teknikte en yükseğe çıkarma hamlesidir. 

3 Mayıs :Türk milliyetçilerinin yabancı kültüre ve yabancı ideolojilere karşı baş kaldırmasıdır. 

3 Mayıs kendi milli kültürümüzü çağdaş gelişmelerle yeniden yoğurma hareketidir. 


3 Mayıs Türk milliyetçilerinin ,Türk milletinin varlık davasında çektikleri ızdırabın ,elemin,gözyaşının ifadesidir. 

3 MayısTürk milliyetçilerine yalan ve iftiralarda bulunanların kendi iftira ve yalanlarıyla boğulduğu gündür. 

3 Mayıs büyük milletimizin edebiyete kadar yaşayacağına inanan Türk milliyetçilerinin yeniden doğuşudur. 

3 Mayıs Türk milliyetçilerinin bayraklaşan hareketidir. 

3 Mayıs Milliyetçi Türkiye'nin kuruluşunda temel taşdır.

Yarının Büyük Türkiyesi bu şuur ve azimle kurulacaktır.3 Mayıs 1944'den bu yana Türk milliyetçileri bugün bir çığ gibi büyüyor.Yurdun dört bir yanında Türk milletinin hizmetinde; onu ilimde,teknikte ,ahlakta dünyanın en ileri seviyesinde getirmek gayesi taşıyor. 

 

HEDEF TÜRK MİLLİYETÇİLERİNİN DİRENCİNİ KIRMAK

Jeopolitik ve jeostratejik bakımdan çok önemli olan Anadolu coğrafyasında küresel güçlerin egemenlik kurma istekleri bitmediğini ve bundan sonrada bitmeyeceğinin altını çizen Başkan İnce " Şu gerçek çok iyi bilinmelidir ki emperyalistlerin ve bölücülerin kötü emellerinin önündeki en büyük engel Türk Milliyetçileridir. Bu nedenle küresel güçlerin ve içerideki işbirlikçilerin birinci hedefi Türk Milliyetçilerinin direncini kırmaktır. Hedeflerine ulaşmak için ikinci büyük saldırıyı 1944 yılında organize bir şekilde yapmışlardır. Türkçülere ve milliyetçilere haksız yere tabutluklarda ve zindanlarda işkence yapmış çile çektirmişlerdir. Ancak Milliyetçi Hareket Partisi’ne gönül verenler ve Türk Milleti, Türklüğü ve Türkiye Cumhuriyetini ebediyen yaşatmak için tarih boyunca mücadele etmiştir. Bundan sonra da Başbuğ Alpaslan Türkeş ve büyük Türkçü Nihal Atsız’ın izinde kararlılıkla mücadeleye devam edecektir. Biz de Milliyetçi Hareket Partisi Karesi İlçe Başkanlığı olarak yapılan bu zulümleri , haksızlıkları hatırlatmak ve olayın kahramanlarını rahmet ve minnetle yad etmek için bir program düzenledik" şeklinde konuştu.
Etkinlikler hakkında da bilgiler veren Başkan İnce "AHP Meydanında Otağ kurulacak. Bu çerçevede Milli Kuvvetler Caddesi’nden Mehteran ve 16 Türk Bayrağının geçişi Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda ‘’Türkçülük Günü’’ İle ilgili konuşmalar yapılıp şiirler okunacak. Saat 17.30’da başlayacak programa tüm Balıkesir halkımız davetlidir.

 

YORUMLAR 2
  • Türk Gücü 7 yıl önce Şikayet Et
    Tarihler 1944'ü gösterdi.Atsız'ım bozkurtlara buyruğu verdi.
    Cevapla
  • Nizami Alem 9 yıl önce Şikayet Et
    Bayramımız kutlu olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Netanyahu, saldırıları sona erdirmek için şartını sundu! 'Çok devrimci bir plan'
İmamoğlu'nun sır buluşması: "Büyük balık" kim?