Münbiç nerede ve neden önemli? Çok çarpıcı harita

TSK tarafından yürütülen Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında Suriye'nin El-Bab kenti terör örgütü DAEŞ tarafından başarılı bir şekilde alındı. Şimdiki hedefin Münbiç olması nedeniyle Münbiç nerede, Münbiç neden önemli soruları sorulmaya başlandı

Münbiç nerede ve neden önemli? Çok çarpıcı harita
Münbiç nerede ve neden önemli? Çok çarpıcı harita
GİRİŞ 03.03.2017 09:56 GÜNCELLEME 03.03.2017 09:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

MÜNBİÇ NEREDE NEDEN ÖNEMLİ?

Suriye'nin kuzeyinde yer alan Münbiç kenti, Türkiye'ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor. Arap ve Kürtlerin yaşadığı Münbiç halkının çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor.

Kent, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu'nun denetimine geçti. Daha sonra 2014 yılında DAEŞ, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, DAEŞ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu.

Ağustos 2016'da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı Münbiç Askeri Konseyi, ABD'nin de desteğiyle kenti DAEŞ'den geri aldı.

Kentte sivil idarenin yürütülmesi ve temel hizmetlerin sağlanması ise Münbiç Sivil Konseyi tarafından yapılıyor.

münbiç-nerede-neden-önemli

TÜRKİYE NEDEN MENBİÇ'E OPERASYON DÜZENLEMEK İSTİYOR?

Türkiye, sınırın Suriye tarafında "terörden arındırılmış bir bölge" oluşturmak amacıyla başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab kentinin DAEŞ'den alınmasının ardından bir sonraki hedefin Münbiç olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayında yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin hedeflerini şöyle tarif etti:

"Terörden arındırılmış güvenli bölge diye bir tezimiz var. Başından beri bunu söylüyoruz bu olmazsa Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa her zaman tehdit altında. Dertleri ne? Kuzey Suriye'de yeni bir devlet kurmak. Biz böyle bir devletin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu böyle bilinmeli."

Erdoğan Ağustos ayında da ayrıca, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında yapılan operasyonların "DAEŞ , PKK ve YPG tehdit olmaktan çıkana kadar" devam edeceğini söylemişti.

Bu nedenle Türkiye, YPG'nin uzaklaştırılması için Münbiç'e operasyon başlatmayı planlıyor.

YORUMLAR 1
  • Mustafa K. 7 yıl önce Şikayet Et
    Rakka değil, Menbiç hedefimiz olsun.. Sonrada tel Rifat ve Afrin bölgesi.. Rakkaya gelene kadar daha çok yer var.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çamlıca Camisi'nin açılışının 5'inci  yılı! Dünyanın her noktasından ziyaretçi alıyor....
İsrailli şebekeyi Adana polisi çökertti