Faciada korkunç iddia!

İstanbul Beylükdüzü'nde Eczacıbaşı Grubu’na ait helikopterin TV Kulesine çarparak düşmesinin ardından pilotlardan çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Faciada korkunç iddia!
Faciada korkunç iddia!
GİRİŞ 01.04.2017 08:24 GÜNCELLEME 01.04.2017 08:24

Eczacıbaşı Grubu’na ait Skorsky S76 C-2 tipi helikopter 10 Mart sabahı Atatürk Havalimanı’ndan havalandıktan 5 dakika sonra yoğun sisin olduğu Beylikdüzü’nde 9 yıldır kullanılmayan 247 metrelik TV kulesine çarparak düşmüş, kazada pilotlar Alaatin Nacar ile Ahmet Bulut ve yolcular Salim Özen, Rus yolcular Aleksandr Vanin, Igor Kochergin, Luidmila Chuprova ve Elena Badragan ölmüştü. Beylikdüzü’nde Tv kulesine çarparak düşen helikopterde hayatını kaybeden 7 kişiden biri olan pilot Alaattin Nacar’ın sınıf arkadaşı Pilot Mehmet Akif Güngören “Kule ne EGPWS sisteminde ne de GPS sisteminde engel olarak işaretli. Rota doğru çizilmiş ya da kule sistemde görünüyor olsaydı şimdi hayatta olabilirlerdi” dedi.

SİSTEMDE HATA VAR!

Nacar’ın sınıf arkadaşı Pilot Mehmet Akif Güngören, “Bir pilot arkadaşımız 2-3 gün önce o bölgede uçarken deneme yaptı. Uçuşta o Beylikdüzü’ndeki kulenin veri tabanına işlenmediğini net şekilde gördük. Ben de sistem yapay engelleri mi göstermiyor acaba diye düşünerek Kocaeli uçuşumda Osmangazi Köprüsü’nün olup olmadığını kontrol ettim. İki köprü ayağı da bariz net bir şekilde veri tabanına işlenmiş. Bunu görünce ne yazık ki bu sistemlere kulenin işlenmediğini çok açık gördük. Eğer işlenseydi pilotlarımız mutlaka onu önceden görecekti. GPS cihazlarında da görünmüyor kule. Tespit ettik. Kanıtları da var. EGPWS görüntülü haritalarda da görünmüyor. İşaretlenmiş olsaydı arkadaşlarımız bugün hayatta olacaktı." dedi.

SİSTEM ZİNCİRİ NEREDE KIRILDI?

Güngören, ayrıca, "Pilotlar basılı rotaları takip etmek durumundadır. Basılı rota, o kuleye 350 metre mesafeden uçuruyor. Kurallara göre normalde 600 metre emniyet payı koyulur. Uçuş kuralları rotasını çizenler, uçmamız gereken rotayı o kulenin 350 metre yanından geçirmişler. Eğer 600 metrelik bir emniyet payı koyulsaydı rotaya, belki 250 metreyle kurtaracaklardı. EGPWS sisteminin cihazını Honeywell diye bir Amerikan firması üretiyor. Firma cihazların veri tabanını hazırlıyor. Üretici firmaya Türkiye’den sorumlu kurumlar veri tabanlarına işlenmek üzere bilgileri gönderiyor. Zincir nerede aksadı bilmiyoruz." diyerek yaşanan faciadaki ihmalkarlığı gözler önüne serdi.

 

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız
Katar'dan Türkiye açıklaması: Onurlu duruşu takdir ediyoruz